Önemli karar! Çiçekliköy'ün imarı onaylandı

    Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, Bornova'da bulunan ve SİT alanı olan Çiçekli Mahallesi için koruma amaçlı imar planlarının onaylandığını duyurdu.  

    Önemli karar! Çiçekliköy'ün imarı onaylandı
    12 Haziran 2021 - 12:14
    Planlama alanının Çiçekli Mahallesi'nin eski köy yerleşik alan sınırı ile çevresini ve bu sınırla etkileşim halinde olan, Yakaköy Mahallesi ve Karaçam Mahallelerinin bir kısmını kapsadığı belirtildi. Çalışma yapılan alanın yaklaşık 180 hektarlık bir yüzölçümüne sahip olduğu vurgulandı.

    İlan'da, "İzmir İli, Bornova İlçesi, Çiçekli Mahallesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Bakanlık Makamının 20.05.2021 tarih ve 961284 sayılı Olur’u ile 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır. Söz konusu “İzmir İli, Bornova İlçesi, Çiçekli Mahallesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” ile Plan Araştırma ve Açıklama Raporu 1 ay süreyle (10.06.2021 – 09.07.2021) Valiliğimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü), Anadolu Caddesi No:41/2 Bayraklı/İzmir adresinde zemin kat ilan panosunda ve internet sayfasında eş zamanlı olarak İzmir Valiliğince (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) askıya çıkarılmış ve ilan edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

    PLAN RAPORUNDA NELER VAR?
    'Plan hiyerarşisi ve gelişim sürecindeki yeri' bölümde 'mahkeme kararları' kısmında, "Koruma amaçlı imar planı içindeki hukuksal sürece ilişkin bilgi ve belgeler araştırılmıştır. Bornova Belediyesi'nin plan çalışmasına esas bildirdiği kurum görüşlerinde alana ait mahkeme kararlarının bilgisi de verilmiştir. Bu kapsamda; belediye tarafından verilen bilgi yazısında alanın 29.05.2017 tarih 64 sayılı karar ile Sürdürülebilir Koruma Ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildiği, bu karar öncesinde açılan davalar sonucu farklı tarihlerde alınmış birçok mahkeme kararının bulunduğu, bu kararlara göre alınmış İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu  kararı olduğu, bu nedenle Korunan Alanlar Tespit Tescil Ve Onayına İlişkin Usul Ve Esaslara Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 19.07.2012 tarihinden sonraki mahkeme kararlarının bildirildiği belirtilmektedir.  Söz konusu mahkeme kararı parsel bazında planlama alan sınırı dışında kalan alana ait olup; planlama alanının bütününü etkilememektedir" bilgilendirmesi yapıldı.
    'Plan teklifinin amacı, gerekçesi, yasal dayanağı' kısmında, "Plan çalışmasının amacı, Çiçekli Mahallesi Sürdürülebilir Koruma Ve Kontrollü Kullanım Alanı içerisinde, doğal ve kültürel varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması, doğal karakterin korunması, mevcutta yaygın olarak kullanılan turistik ve günübirlik faaliyetlerin kontrol altına alınarak planlı bir biçimde faaliyet gösterebilmesi, çağdaş yaşam koşullarına uygun gelişiminin sağlanması, kültürel ve doğal değerlerin korunarak yaşatılması, köy halkının yaşam düzeyinin artırılması ve bütün olarak planlama sınırları içerisinde koruma ve kullanma şartları ile yapılaşmaya ilişkin sınırlamaların belirlenmesidir.
    Hızla değişen yaşam koşulları, hızlı kentleşme, nüfus artışı ve teknik gelişmelerle birlikte gittikçe unutulan doğal ve kültürel varlıkların farkındalığı, korunması, bakımı ve günümüz yaşamı ile bütünleştirilerek kullanılabilmesini sağlamak, planlamanın temel hedefidir.  Bu amaca dayalı olarak hazırlanan koruma amaçlı imar planının hedefleri;
    - Orman alanlarının çevresinde yer alan alanın içinde barındırdığı biyolojik çeşitliliğin korunması,
    - Köy yerleşik alanda yaşayan nüfusun ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte donatı alanlarının sağlanması,
    - Halkın yörenin yetiştirdiği ve geliştirdiği ürünleri tanıtım ve sosyal ve ekonomik yapısını iyileştiren arazi kullanımının belirlenmesi,
    - Kentin turizm potansiyelinin çevreye, topluma ve kültürel varlıklara zarar vermeden günübirlik kullanımlarla desteklenmesinin geliştirilmesi,
    - Geleneksel kullanım şeklinin korunup, yön verilmesinin sağlanması,
    - Mevcutta yaygın kullanılan doğal ortam tercihi içindeki restoran ve konaklamaya yönelik yeme- içme faaliyetlerine yönelik tesislerin yapılanmasında bütünlüğün sağlanması, kuralların oluşturulması, çeşitliliğin  alan kullanımın  zenginleştirilmesi ve çeşitlendirilmesidir.

    Koruma amaçlı imar planları; koruma alanının korunurken yaşatılması-yaşatılarak korunmasının sağlanması amacıyla yapılmaktadır. Bu çalışmada da, ulaşılabilirliği ile kentin bu kadar yakınındaki doğal güzelliğin bilinçli kullanımının sağlanarak, tanıtımının yapılması doğal haliyle kaldığında tercih edileceği yaklaşımıyla doğal ortamın yaşamla bütünleştirilmesinin sağlanması hedefiyle çalışma yapılmıştır.
    Planlama alanı; İzmir 1 nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 29.05.2017 tarih ve 64 sayılı kararı ile 28. grupta yer alan sit alanlarının koruma statüsünün “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. Daha sonra doğal sit sınırlarında tespit edilen teknik ve maddi hataların Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca tekrar değerlendirilmesi sonucunda alınan 17.01.2018 tarih ve 359 sayılı karar, 27.04.2018 tarih ve 76073 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Makam Olur’u ile tescil edilmiştir. Son olarak planlama alanı 27.04.2018 tarih ve 76073 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Makam Olur’u ile 07.02.2021 tarih 31388 sayılı Resmi Gazetede tescil edilen 28. Grupta yer alan sit alanları koruma statüsü Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak belirlenmiştir.
    Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları 27.01.2017 tarih ve 99 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’nda “Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır.” Şeklinde tanımlanmaktadır.
    Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilen alanda bütüncül bir plan yaklaşımı ortaya koyarak bölgenin doğal karakteri koruyarak alanın korunması hedeflenmektedir. Alanda koruma planının olmaması ve sit alanının plansız kalmaması mevcut doğal değerlerin varlığının sürdürülmesi için planlama çalışması yapılmıştır. Yapılan planlamada amaç yeni bir yerleşim alanı oluşturmak değil, mevcut köy yerleşik alanının koruyarak çevresinin bu yapılaşmayla bütünleşmesi, tarım alanlarının mevcut kullanım eğilimleri olan yeme-içme faaliyetlerine yönelik kullanımlar ve konaklamaya üst ölçek plan kararları çerçevesinde izin verilerek tarımsal bütünlüğün desteklenerek, tarım ürünleriyle de alanın tanıtımının yapılarak gelecek kuşaklara hem doğal miras hem de yaşam tarzı bırakılmasını sağlama hedefidir" ifadeleri yer aldı.
    'Koruma amaçlı imar planının ilkeleri' başlığı altında ise,
    - Doğal sit alanının yaşatılarak korunmasını sağlamak amacıyla; yaşanan alanın doğal kaynaklar nedeniyle tercih edildiğinin farkındalığıyla korunmasının sağlanması,
    - Tarımsal üretimde ekolojik (organik, biyolojik) tarımın desteklenmesi, geliştirilmesi,
    - Yörede yetişen ürünlerin tanıtımı, sergilenmesi ve alanda tüketilmesinin sağlanması, alanda öncelikle yöresel ürünlerin kullanılmasının sağlanması,
    - Alanının doğal özelliği ve yörede bulunan ürünler nedeniyle tercih edildiğinden, alanın bu yönünün korunmasının sağlanması,
    - Korumanın yaşamsal alanlara bütünleştirilmesi, alanda doğal ortamda yaşam alanı yaratılması esastır.
    Plan sürecinde öncelikle Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak belirlenen alanda bütüncül kurum görüşlerine alınmış ve plan onama sınırları alanın yapısına göre ve gelen kurum görüşlerine göre şekillenmiştir.
    Alanda üst ölçek 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü çevre düzeni planındaki kararlara göre kullanım kararları belirlenmiştir.  Eski köy yerleşik alanı içinde yer alan köy dokusu ile mevzii imar planı kararları esas alınarak, bütün bir Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı içerisinde çalışma yapılmıştır. Planlamaya esas olarak alınan kurum görüşleri doğrultusunda, sit alanları plana aktarılmış,  orman alanları plan onama sınırı dışına çıkarılmış,  1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve Tescilli Eser olarak belirlenen camii alanını yer aldığı cami parseli kurul kararı ile onaylanan şekliyle  plan içine dahil edilmiştir.
    Planlama çalışmasında öncelikle arazi çalışması ve analizler yapılmıştır. Kurum ve kuruluşlardan alınan veriler ile de derlenerek plan çalışmasına altlık oluşturulmuştur.
    Planlama çalışmasında; Koruma kararlarının ve politikalarının üst düzey plan kararları ve politikalar ile tutarlı olmasına, koruma bölge kurulları tarafından alınmış olan kararlara dikkat edilmiş, ilgili yasa ve yönetmeliklere uyulmuştur. Ülke, bölge, kent ve alan ölçeğinde, daha önce hazırlanmış ve uygulanmakta olan planların koruma olgusu ile çelişmeyen boyutları dikkate alınmıştır. Eşik ve sınırlamalara uyularak çevre ve yörenin doğal, kültürel, ekonomik ve estetik varlıklarını koruyan, bu değerlere katkı sağlayan ve geliştiren bir planlama anlayışı ile hareket edilmiştir. Gelişmenin, değişime yol açan dinamiği ile korumanın kalıcı ve bir anlamda durağanlığı arasındaki denge ve uyum sağlanırken, mevcut kaynakların en verimli bir biçimde kullanılması yolu ile kentsel ekolojik dengenin korunmasına çalışılmıştır.
    Planlama çalışması Çiçekli Mahallesi yerleşik alan ve çevresini, kısmen Yaka Mahallesi ve Karaçam Mahallelerinin Çiçekli Mahallesi ile etkileşime girdiği alanları kapsamaktadır. Planlama çalışması korunan alanlarda yapılacak imar planlarına ait mevzuat hükümleri ile 3194 sayılı İmar Kanunu ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne uygun olarak yapılmıştır" bilgileri verildi.

    PLAN HANGİ KARARLARI GETİRDİ?
    Plan teklifinin getirdiği kararlar kısmında da, "Planlama alanında; köy yerleşik alan ve mevcut yerleşimin olduğu alanlar, dikili tarım alanları, marjinal tarım arazileri, orman alanları, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2-B kapsamında kalan alanlar, dereler, arazinin jeolojik yapısı gibi fiziki nitelikte plan kararlarını yönlendiren eşikler bulunmaktadır. Bu alanlar için alınan ilke kararları ve bu alanların mevcut halinin korunması için geliştirilen planlama yaklaşımları planın genel yaklaşımını ortaya çıkarmaktadır.
    Koruma amaçlı imar planı yapımında analiz edilen köy yerleşik alanı içindeki mevcut yapılaşma, kendi içinde geliştirdiği tarzı ile özgün bir köy dokusunu oluşturması, yoğun bir yapılaşma tarzı olmaması, tescilli cami gibi oluşturduğu köy silueti gereği korunması esas alınmıştır.
    Mevcut köy yerleşimi ve dokusu korunarak plan çalışması yapılmıştır. Bu nedenle alanda mevcut yapılaşma ve mülkiyet durumu korunmuş, dere ve dere servis yolları ile ana yol güzergahı dışında yol terki alınmamış imar hatları mülkiyete, mevcut yola ve bahçe duvarlarına oturmuştur. Mevcut köy dokusu içinde yol genişlikleri ve devamlılıkları bu yaklaşıma göre belirlenmiştir. Planlama alanında bulunan tüm parsellerin yoldan cephe almasını sağlamak amacı ile yol belirlemesi yapılmıştır. Mekânsal planlar yapım yönetmeliğinde  7 metreden az genişlikteki yollardan mahreç alınamayacağı belirtilse de, planlama alanı sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olduğundan yapılan koruma amaçlı imar planında mevcut doku korunarak yol genişliği belirlenmiştir. Daha geniş yol belirlenerek doğal dokunun bozulmasına ve yapılaşmanın teşvik edilmesine engel olunmuştur. Parseller imar planında bu hedefle belirlenen yollardan cephe alacaktır. Mekânsal planlar yapım yönetmeliğinin en dar yol genişliğinin 3m olabileceği belirtildiğinden mevzuata uyarlıdır. Koruma amaçlı imar planının mevcut köy dokusunu koruma esasıyla yapılan belirlemeye göre parseller yer aldığı yoldan cephe alarak yapılaşacaktır. Çiçekli Çayı ve dere servis yolu düzenlemesi ile İZSU görüşü doğrultusunda belirlenen paket arıtma alanı dışında meskun konut alanında zayiat alınmamıştır. Bu alanda mevcut dokuyu korumak adına bitişik nizam ve iki kat belirlemesi yapılmıştır. Ancak ada kitle düzenlemeye belediyesi yetkili olacaktır. Ada çalışmasında mevcut yapılaşmadaki bahçe mesafeleri, mevcut hiza esas alınarak bahçe bırakılabilecektir. Burada mevcut dokunun iyileştirilmesi ve bu yapılaşma şeklinin devamlılığının sağlanması amaçlanmıştır.
    Koruma amaçlı imar planında gelişme konut alanı belirlenen alanlar; eski köy yerleşik alan sınırı içerisinde kalıp, mevcut köy dokusunun çevresinde bulunan boş durumda olan alanlar ile 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında belirlenen kırsal yerleşme alanı ve 8.17.7.3. plan hükmü uyarınca onaylı mevzii imar planlarının bulunduğu alanlardır. Bu alanlarda tüm fiziki eşik ve altyapı verileri dikkate alınarak mekânsal düzenleme yapılmıştır. Plan hesabı imar planı uygulamasına da altlık oluşturacak uygulama etaplarına göre gerçekleştirilmiştir.
    Planlama alanı içindeki tüm parsellerden eşit zayiat alınmış donatı alanlarının tamamı imar uygulamasıyla elde edilebilecek şekilde düzenlenmiştir. Mevzii imar planları bulunan alanlarda, mevzii plana göre oluşan mülkiyet dokusu korunmuş, yeniden düzenleme yapılmıştır. Hem bu alanların hem de mevcut yapılaşmanın ihtiyacı olacak donatı alanlarını uygulamayla sağlayacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Bu alanlarda yapılaşma emsali mevzii imar planının değerlerine göre belirlenmiştir. Çevre düzeni planında kırsal yerleşme alanları için belirlenen Emsal=0.40 değeri olmakla beraber; planlama alanının doğal sit statüsü ve mevzii imar planlarında belirlenmiş olan emsal değeri ve bu değere göre başlamış yapılaşma esas alınarak planlamanın eşitlik ilkesi gözetilmiştir. Taban alanı, kat adedi sınırlamalarında da mevzii imar planı kararları korunmuştur.  
    Koruma amaçlı imar planı çalışma alandaki mevcut kullanımlar ve eğilimleri, alanın günübirlik tercih edilmesi, ilçedeki diğer köylerle etkileşimi ana yol boyu ağırlıklı ticaret kullanımları dikkate alınarak ana yol güzergahında Ticaret+Konut kullanımı belirlenmiştir. Bu alanlarının tamamının konut ya da ticaret kullanılması plan hükmüyle düzenlenmiştir. Bu kullanımın belirlenmesinde alandaki yeme-içme faaliyetlerine yönelik yapılanma ve konaklama ihtiyacının karşılanması ve desteklenmesi hedeflenmiştir. Gelişme konut alanı ile aynı yapılanma koşulları belirlenerek alandaki yapılaşma tarzı bütünlüğü korunmuştur. Bu nedenle imar parselinin tamamının ticaret veya konut kullanılmasına olanak veren plan hükmü getirilmiş, iki kullanımın birlikte yer alması durumunda ticaret kullanımı için yüzde on belirlemesi yapılmıştır.
    Mevzii imar planları esas alınmış, yapılaşma koşulları aynı bırakılmış kısmen yeniden düzenleme yapılmıştır.
    Tarım İl Müdürlüğü görüşleri ve üst ölçek plan kararları ve mevcut duruma göre tarım alanları planda tarım alanı olarak korunmaktadır. Koruma amaçlı imar planının yapılmasının temel hedefi olan mevcut doğal durumun korunması alandaki, orman alanların korunması ve  tarım alanlarının varlığıyla sağlanabilecektir. Tarımsal üretimin var olması ve arttırılması için bu alanlarda üst ölçek planlarda tanımlanan agro tarım, tarımsal turizm, eko turizm gibi kullanımlarda yer alan hükümlerin yer alması için plan hükmü düzenlenmiştir. Alandaki yapılan yol belirlemeleriyle tüm  parsellerin yoldan cephe alması sağlanmıştır. Dikili tarım arazileri ve zeytinliklerin tarım alanı içinde kendi vasıflarıyla dikili tarım alanı ve zeytinlik olarak korunabilmesi için plan hükmü düzenlenmiştir. Alanda yapılan arazi çalışması ve üreticilerle yapılan görüşmelerden edinilen bilgiler sonucunda tarım ürünlerinin yüksek kalitede olmadığı, ticarete dönüşemediği ancak yöreye yetecek kadar üretim yapıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle tarım alanlarında düzenlenen plan hükümleri ile yöre halkının üretim yapacağı ve bu ürünlerin tanımının yapılabileceği ve  satacağı alanlar öngörülmektedir.
    Bu alanlarda gerek tarımsal üretimin gerekse tarıma dayalı geleneksel kırsal kesim ürünlerinin tanıtımla değerlendirilmesi planlamıştır. Yapılan düzenleme ile bu alanlarda hem tarım, hem de doğal özelliklere dayalı Çiçekli mevkii günübirlik ve kırsal turizmin ön plana çıkması hedeflenmektedir.  Köy yaşamını ve köye ait öğeleri ön plana çıkaracak biçimde, kentli turistlerin hem doğayla iç içe olmak, hem de merak ettikleri bahçe sulama, meyve toplama, üzüm ve zeytin sıkma, şarap, reçel yapma, vb. aktiviteleri gerçekleştirmek amacıyla katılımlarının sağlanacağı alanlar olarak planlanmıştır. Tarım alanlarında imar hatları belirlenirken genelde mülkiyet sınırına oturulmuştur. Mülkiyet sınırına göre belirlenen imar hatları nedeniyle dere servis yollarının çevresinde kısmen amorf bir güzergah oluşmuş, ayrılması gereken dere servis yolu genişliğinin üzerinde daha geniş alanlar kalmıştır.
    Orman sınırları ilgili kurum görüşü ve doğal ortamın korunması gereği korunarak plan onama sınırı dışarısına çıkarılmıştır. Orman alanları içerisinde kalan dere ve servis yolları da orman alanlarına müdahale edilmemesi adına halihazır verisi olarak bırakılmış, plan kararı olarak gösterilmemiştir.
    Mevcutta bulunan sosyal donatı alanları korunmuştur. Mevcutta cami, ilkokul ve sağlık ocağı kullanımları mevcut biçimi ile korunmuştur. İçinde bulunduğu parsel ile birlikte tescillenen cami alanı planda hem tescilli parsel hem de cami alanı olarak  bırakılmıştır. Mevcuttaki ilkokul ve sağlık ocağı, muhtarlık ve cami alanı için yapılanma koşulu belirlenmemiş mevcut yapılaşma şekliyle kalması için plan hükmü düzenlenmiştir. Köy yerleşik alanı içindeki meskun alan içinde kalan ve koruma amaçlı uygulama imar plan kararıyla korunan ilkokul ve sağlık ocağı, muhtarlık ve cami alanı büyüklüğü gereği koruma amaçlı nazım imar planında gösterilmemiş; sembolleri gösterilmiştir.
    Kurum görüşleri doğrultusunda İZSU’ya ait parsel olarak belirtilen; 94 numaralı parsel Belediye Hizmet Alanı (BHA İZSU içme suyu pompa alanı), 5 numaralı parsel Belediye Hizmet Alanı (BHA içme suyu kuyusu) ve CD ekinde gönderilen İZSU arıtma tesisi BHA (İZSU arıtma tesisi)bir kısmı Bornova belediyesi bir kısmı özel mülkiyete ait olan alanda belirlenmiştir.
    Bornova Belediyesi’nin görüşü doğrultusunda,  Bornova Belediyesi’ne ait 84 numaralı parsel BHA olarak belirlenip “rekreasyon ve spor amaçlı kullanılacaktır” ifadesi eklenmiştir. 53 numaralı parsel de bir kısmı BHA olarak belirlenmiş “Bornova Belediyesi Belediye Hizmet Tesislerinin yer alabileceği alanlar” olarak tanımlanmış olup, bir kısmı da yol olarak belirlenmiştir
    İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan 354 numaralı parsel onaylı mevzii imar planına göre sosyal tesis alanı olarak yapılan terk ile elde edilmiş olduğundan; terk edildiği plan kararı ile korunmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait mezarlık alanının bulunduğu tapuda niteliği de mezarlık olan taşınmaz planda mezarlık olarak gösterilmiştir. Mezarlık alanı içinden geçen dere, ilgili kurum görüşüne göre  plana aktarılmıştır.
    Planlama alanında önerilen nüfusa hizmet edecek diğer tüm donatı alanları sağlanmıştır. Eğitim ihtiyacı için belirlenen eğitim alanı mevcutta ilköğretim alanı bulunduğundan orta okul alanı olarak belirlenmiştir. Mevcuttaki sağlık ocağı yanında yeni belirlenen sağlık alanı ile belediye tarafından da sağlık hizmeti verilmesine olanak tanıyacak düzenleme yapılarak belediye hizmet alanı (belediye sağlık hizmetleri) tanımlamasıyla alan oluşturulmuştur. Planda belirlenen diğer belediye hizmet alanlarında belediyelerin görüşüne göre tanımlama getirilmiştir. Tescilli mevcut cami alanı dışında yeni belirlenen camii alanı bulunmaktadır.
    Dere ve servis yolları kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda korunmuştur.
    Dere kenarlarında bırakılan servis yollarında bazı alanlarda mülkiyet sınırına oturulduğundan bu alanlarda yol genişliklerinde değişmeler bulunmakta, DSİ görüşünde belirtilen yol genişliklerinin üzerinde daha geniş kalmış durumdadır. Ancak her şekilde DSİ görüşüne sunulan servis yolu genişliğine uyulmuş, belirtilen yol genişliğinin altına düşülmemiştir" bilgileri yer aldı.

    MEVCUT DURUMLA KARŞILAŞTIRMA
    'Mevcut plan ve teklif plan kararlarının karşılaştırılması' bölümünde de şu ifadeler kullanıldı: Planlama alanın tamamında mevcut plan bulunmamakta olup, sürdürülebilir kontrollü kullanım alanı esasları ve üst ölçekli plan kararları doğrultusunda koruma amaçlı imar planı yapılmış;  planlama alanı içinde daha önce onaylı olan mevzii imar planı dikkate alınmıştır. Planlama alanında iki alanda bulunan mevzii imar planı kararları  korunmuş, yeni düzenleme yapılmıştır.
    Planlama alanının bütüncül mevcut alt ölçekli imar planları bulunmamasına rağmen üst ölçekli planlarda da köy yerleşik alan olarak belirlenen alanda yapılaşmalar bulunmaktadır. Alanda düzenli ve planlı yapılaşma gerçekleşmesi için çalışma yapılmış, mevcut durumda birçoğu ruhsatsız olan kullanımların düzenli hale gelmesine yönelik planlama yapılmıştır. Mevcut kullanım eğilimleri, daha düzenli yapılaşmanın gerçekleşmesi için kullanım tercihleriyle dikkate alınmış, fonksiyon kararları ve yapılaşma koşulları buna göre düzenlenmiştir. (Mehmet İşler-Gerçekizmir)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum