Marmaris'teki 1906 yıllık çınar ağacı bakım bekliyor

    MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan yaklaşık 2 bin yıllık çınar ağacının sağanak yağmurların ardından dalları kırıldı, toprak kısmında ise çökmeler yaşandı. İhbar üzerine harekete geçen Muğla Valiliği en kısa sürede bakımın yapılacağını bildirdi.

    Marmaris'teki 1906 yıllık çınar ağacı bakım bekliyor
    25 Kasım 2021 - 13:35 - Güncelleme: 25 Kasım 2021 - 13:36

    Marmaris ilçesine 40 kilometre mesafede 639 nüfuslu Bayır Mahallesi'nde, yörenin simgesi ve ekonomisine katkı sağlayan 1906 yıllık dev çınar ağacının dalları 15 Ekim'de sabah saatlerinde şiddetli sağanak yağmurun etkisiyle kırıldı. Kırılan dallar, ağacın çevresinde konulan sandalye, masa ve bir hediyelik eşya satan dükkanın hasır çatısına zarar verdi. Şans eseri olay sırasında kimse yaralanmadı. Belediye park bahçeler ve zabıta ekipleri mahalleye giderek ağaç ve çevresini kısa sürede temizledi. Aradan geçen 41 günde asırlık çınar ağacı toprak zemindeki kaymalar nedeniyle devrilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kökleri topraktan ayrılmaya başlayan ağaç ile ilgili mahalle sakinleri yetkililere ağacın bakımının bir an önce yapılması için çağrıda bulundu. Muğla Valiliği'nin konudan bilgisi olduğu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmar Planlama ve Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü ekiplerince asırlık çınar ağacının ihtiyaç duyduğu bakım, tedavi ve restorasyon işlemlerin yapılacağı öğrenildi. Asırlık ağaca ise 26 yılda 3 defa bakımı yapıldığı ifade edildi.

    'BAKIM YAPILMAZSA AĞAÇ ÇÜRÜYECEK'

    Bayır Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlardan Özgür Korkut, "Ağacın çevresinde toprak çökmesi başladı. Devrilme ihtimali var. Köyümüzün sembolü ve ekonomik katkısı var. Ağaca bakım yapılmazsa çürüyecek. Ağaç üzerinde bir bakım yapılacaksa bir an önce geciktirmeden yapılmalıdır" dedi. Muğla Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri ise "Ağacın restorasyonu ve bakımı yapılabilmesi için tamamen öz suyunu çekmesi ve yaprakların tamamen dökülmesi gerekiyor. Ağaç ile ilgili takibimiz devam ediyor. Yaprakları döküldüğünde Muğla Valiliği koordinesinde restorasyon başlayacaktır. Bu bakım işlerinin maddi bir külfeti de yoktur" açıklamasında bulundu.

    '26 YIL ÖNCE TABİAT ANITI OLDU'

    Marmaris Ticaret Odası tarafından 1995 yılında 'tabiat anıtı' olarak tescil ettirilen, çevresi 8.7 metre, yüksekliği 35 metre, çapı ise 2.8 metre olan tarihi çınar ağacı, yılın dört mevsimi bölgeye turist çekiyor. Dev çınar ağacının çevresinde Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca yazılı ahşap bilgilendirme levhaları bulunuyor. Ağacın çevresinde dükkanları bulunan mahalle sakinleri kendi bahçe ve tarlalarında yetiştirdiği bal, kekik, ıhlamur, ada çayı, kantaron yağı, zeytinyağı ve zeytinyağı ürünlerin satışını yapıyor. Yabancı turistler ve tatilciler, buraya gelerek asırlık ağacın etrafından 7 defa dönüp dilek tutuyor.
     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum