Macaristan'da ders verip, Steampunk'ı modaya uyarladılar

    İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich, Macaristan'daki Obuda Üniversitesi'nde Steampunk'tan (buhar çılgınlığı) esinlenerek gençlerle birlikte kıyafet ve aksesuarlar üretti. Hazırlanan yaklaşık 20 eser, Macaristan'daki sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

    Macaristan'da ders verip, Steampunk'ı modaya uyarladılar
    17 Mart 2023 - 13:14 - Güncelleme: 17 Mart 2023 - 13:15

    İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Başkanı  Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich, Erasmus ders hareketliliği kapsamında gittikleri Macaristan'da 5 gün kaldı. Obuda Üniversitesi'nde eğitim gören 18 Macar gence, Steampunk akımının tarihi, nasıl ortaya çıktığı ve neyi içerdiği gibi birçok konuda bilgi verildi, atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

    ZİNCİRLER, ANAHTARLAR VE ÇARKLAR

    Prof. Dr. Adanır ve Jörn Fröhlich, dersler sonunda Macaristan'daki öğrencilerle birlikte kıyafet ve aksesuarlar hazırladı. Hayata geçirilen ürünlerde; çarklar, dişliler, zincirler, anahtarlar ve çeşitli metal aksamlar kullanıldı. Hazırlanan toplam 20 giysi ve akseuarlar Obuda Üniversitesi'nde sergilendi.

    STEAMPUNK TARZI GİYSİLER TASARLAYIP, SERGİLEDİLER

    Prof. Dr. Adanır, Steampunk akımının edebiyat, film ve televizyon gibi farklı alanlarda da kendini gösterdiğine dikkati çekip, "Steampunk, İngiltere'de sanayi devriminin sonrasında üretim sürecine dahil edilen buharlı makineler ile 19'uncu yüzyıl Victoria Dönemi'nin biçimsel özelliklerini tasarım ölçeğinde kesiştiriyor. Buhar çılgınlığı olarak adlandırılan Steampunk, alternatif bir bilim kurgu evrenini de ifade ediyor. Macaristan'daki çalışmamızda, 18 öğrenciyle birlikte Steampunk tarzı giysiler tasarladık ve bunları sergiledik" dedi.

    ÇALIŞMALARI BAŞKA ÜLKELERDE SÜRDÜRECEĞİZ

    Projenin tüm aşamasında yer alan öğrencilerin, el becerilerini geliştirirken farklı disiplinler arasında iş birliği yapma yeteneği kazandığını da vurgulayan İEÜ'lü Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich ise "Bu çalışmalar, öğrencilerin iletişim ve liderlik becerileri konusunda kendilerini geliştirmelerine olanak sağladı. Önümüzdeki dönemde de farklı ülkelerde bu tarz çalışmaları sürdürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum