Kuru meyve sektöründe TÜBİTAK ile iş birliği

    AVRUPA Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen Türkiye'nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD Projesi kapsamında, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi öncülüğünde kurulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) iş birliğinde 'Türkiye'de Kurutulmuş Meyveler Sektörü ve Geleceği' konulu çalıştay düzenlendi.

    Kuru meyve sektöründe TÜBİTAK ile iş birliği
    10 Aralık 2022 - 12:39 - Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 12:40

    Türk kuru meyve sektörünün; üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu besleyici değeri yüksek gıdalar çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvede Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirlediği çalıştayda, 'Kuru Meyve Üretiminde Araştırma Sonuçları ve İklim Değişikliği' konulu ilk panelin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli yaptı.
    Aydın İncir Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Birgül Ertan, kuru incir, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Selçuk Karabat kuru üzüm, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü'nden Gıda Yüksek Mühendisi Yüksel Sarıtepe ise kuru kayısıdaki üretimindeki araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi. Panelde ayrıca, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Ceyda Pembeci Kodolbaş 'MycoTWIN AB Projesi ve Kuru Meyveler Değer Zincirinde Mikotoksinle Mücadeleyi', Create4Clima Proje Koordinatörü Doç. Dr. Gökşen Çapar da 'İklim Değişikliğinin Su Kaynakları ve Tarımsal/bitkisel üretim üzerine etkileri - CREATE AB Projesi'ni anlattı.
    'Kuru Meyve Sektöründe Yeni Ürünler ve Gelecek Beklentisi' konulu ikinci panelin moderatörlüğünü TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Pala yaptı. TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Banu Bahar,' Yüksek Kalitede Meyve-Sebze Kurutma ve Rekabet Gücü Yüksek Yenilikçi Ürünlerin Üretimine Yönelik Teknolojilerin Geliştirilmesi', Ekolojik Tarım Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, 'Kurutulmuş Meyve Depo Zararlılarının Önlenmesi için Alternatif Uygulamalar', K.F.C Gıda Firmasından Gözde Karabulut 'Kurutulmuş Meyve Sektöründe Yeni Trendler', Farmhood Firması'ndan Selin Arslan 'Dondurarak Kurutma ile Sağlıklı Atıştırmalık Üretimi', Sürdürülebilirlik ve Dış Ticaret Uzmanı  Meral Gündüz 'Yeşil Mutabakatın Sektör için Önemi' konularında bilgi verdi.
    Üçüncü panelde ise Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık moderatörlüğünde kuru meyve İşleme sanayinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri, Türkiye'de kuru meyve sektörünün değerlendirilmesi yapıldı.

    Ege İhracatçı Birlikleri Tarım 1'inci Şube Müdürü Ece Tırkaz, Ziraat Mühendisi Oğuz Aşçıoğul, Ur-Ge Proje Uzmanı Ayhan Karabulut 2022 yılında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

    Kuru Meyveler Sektöründe Geleceğin Şekillendirilmesi için katılımcıların görüşleri alındı ve TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Pala, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık'ın genel değerlendirmede bulundu.

    'BÜTÜN DÜNYAYA SAĞLIKLI ÜRÜN GÖNDERİYORUZ'

    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, "Kuru meyve sektörü geçmişten bugüne kadar çok şeyi başardı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en önemli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ilan etti. Biz bütün paydaşlarımızla üniversitelerimizle, zirai mücadele kuruluşları, oda ve borsalarımız ile 30 yıl boyunca çok güzel çalışmalar yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıla dayanıyor. Başta çekirdeksiz kuru üzüm olmak üzere üretim ve ihracatta dünyada lider konumdayız. İncirde 10-15 bin tonlardan 100 bin tonlara geldik. Kayısı da ayrı bir başarı öyküsü. 20-25 tondan 100 bin tonların üzerine çıktık. Bütün dünyaya sağlıklı ürün gönderiyoruz. Ana prensibimiz insanlığa bu sağlıklı ürünü en iyi şekilde sunmak" dedi.
    Işık, "Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile yaparak ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Sadece kuru meyvede değil bütün tarım birliklerimizle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu destekten faydalanmayı bilmemiz gerekiyor. Bütün kurumlarımız bir araya getirip üniversitelerimizle iç bünyemizdeki projeleri gerçekleştireceğiz sonra küresel projelerden pay alacağız. Hiçbir altyapı kendiliğinden gelişmez" diye konuştu.  Değerlendirmelerin ardından 2022 yılı Kuru Meyve Çalıştayı sona erdi.(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum