Kazak kız kardeşler doğdukları toprakları 61 yıl sonra ziyaret etti

    Balıkesir'in Manyas ilçesinden göç eden kazak 6 kız kardeş, 61 yıl sonra doğdukları toprakları ziyaret etti.

    Kazak kız kardeşler doğdukları toprakları 61 yıl sonra ziyaret etti
    16 Eylül 2023 - 13:46 - Güncelleme: 16 Eylül 2023 - 13:47

    1740 yılında Çarlık Rusya'sından kaçarak Osmanlı İmparatorluğuna sığınan ve Balıkesir'in Manyas ilçesinde, Manyas Gölü kıyısına yerleşen, 1962 yılında ise bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri'ne, bir kısmı da Rusya'ya geri dönen kazaklardan 6 kız kardeş doğdukları toprakları ziyaret etmek için Manyas'a geldiler.
    Eski adıyla Kazaklar olan kırsal Kocagöl Mahallesi'nden Ahmet Koyuncu'nun konuğu olarak ilçeye gelen kız kardeşler, çevreyi gezerek özlem giderdiler. Ailelerinin geçim kaynağı olan Manyas Gölü ile Kocagöl Mahallesinde anılarını tazeleyen Hima ve Akilina kardeşler, ilkokulu burada okuduklarını ve 1962 yılında göç ettiklerini söylerken, kardeşleri de ailesinin ve 2 ablasının doğup yaşadıkları toprakları merak ettikleri için geldiklerini belirttiler. Kardeşlerin en büyüğü Hima Babayvi, "Ben Kazaklar Mahallesi'nden ayrıldığımda 13 yaşındaydım. Evimi bildim, kapıya vurdum, 'Kim duruyor burada? Fatma abla sen misin?' dedim. O da bana, 'Hima'cım sen misin?' dedi. Birbirimize sarıldık. Sesinden tanıdım. Buraları çok özlüyorum ama orada da çocuklarım ve torunlarım var" dedi. Hima Babayvi ve kardeşlerine ilkokul ziyaretinde, birlikte okudukları Fatma Çakar da eşlik etti.

    En büyüğü 74, en küçüğü ise 58 yaşında olan 6 kız kardeş Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin ve AK Parti İlçe Başkanı Yücel Günay'ı da ziyaret ettiler. Kazak konuklara, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Arı tarafından hazırlanıp basılan, 'Manyas Kazakları' kitabı hediye edilirken, kardeşlerden Varvara'nın doğum günü de kutlandı. AK Parti İlçe Başkanı Yücel Günay Kazak kardeşlere Türk Bayrağı, Ahmet Koyuncu ve ailesi ise Kazakların adını alan ve onların tohumlarını getirip Kocagöl ve çevresine sevdiren, coğrafi işaretli Kazak fasulyesi hediye etti.

    Manyas'ın düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle düzenlenen geceye de katılan Kazak kardeşler, halk konseri öncesi vatandaşları selamlayıp kendilerini tanıttılar ve şarkı söylediler.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum