İZTO'dan kadına şiddetle mücadelede örnek proje

    İZMİR Ticaret Odası (İZTO) ve Çiğli Belediyesi iş birliğiyle 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı-Çiğli Örneği' projesi hayata geçirildi.  İZTO Başkanı Mahmut Özgener, "Proje kapsamında kadınların, kentin her alanında güvenlik endişesi taşımadan bulunabilmesi için örnek bir planlama yapıldı" dedi.

    İZTO'dan kadına şiddetle mücadelede örnek proje
    22 Mart 2022 - 15:08 - Güncelleme: 22 Mart 2022 - 15:11

    İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Çiğli Belediyesi tarafından kadına yönelik şiddetle mücadele etmek ve kadının istihdamına destek olmak amacıyla protokol imzalandı. 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı-Çiğli Örneği' projesi kapsamında düzenlenen toplantıda İZTO Başkanı Mahmut Özgener, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İZTO 70'inci Mimarlık Meslek Grubu Meclis Üyesi Jülide Tutan, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener, kadına şiddetle mücadelede alınabilecek her önlemde İZTO olarak yer alacaklarını ve her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek, "Kadının üretim sürecinde olmadığı bir ekonominin büyüyemeyeceği inancındayız. Proje kapsamında kadınların, kentin her alanında güvenlik endişesi taşımadan bulunabilmesi için örnek bir planlama yapıldı" ifadelerini kullandı.

    'ÖRNEK BİR PLANLAMA MODELİ GELİŞTİRİLDİ'

    Proje kapsamında yeni mezun 5 kadın şehir plancısının Çiğli Belediyesi bünyesinde çalıştığını aktaran Özgener, "Mevcut duruma bakıldı, sorunlar tespit edildi, çözüm önerileri geliştirildi. 25 kadının güvenli bir şekilde yaşayabilmesi, ekonomik hayatın içine katılabilmesi için örnek bir planlama modeli geliştirildi. Ülkemizde kadına yönelik şiddet gündemden düşmüyor. Eğitim, bu konuda hepimizin en önemli önceliği olmalı. Özellikle hukuk fakültelerinde öğrencilerin konuya farkındalığını artırmak için kadın hakları dersleri konulmasını, toplumun her kesimine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesini, 7 gün 24 saat hizmet sunan 'Acil Şiddet 11 Hattı' kurulmasını, kadınlara ait cep telefonlarına Acil Şiddet Hattı ve kısa adı KADES olan Kadın Destek Uygulaması için bilgi mesajları gönderilmesini, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri'nin sayılarının ülke genelinde artırılmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

    'ÇİĞLİ'Yİ ÜÇ BOYUTLU OLARAK MODELLEDİK'

    Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Bu çalışma Çiğli'nin geleceğini planlama noktasında önem verdiğimiz bir çalışma. Köyiçi Mahallesi'nde planlamalara başladık. Köyiçi, vatandaşın en yüksek ölçüde değişim talep ettiği bir bölge. Bu anlamda, yaptığımız çalışmalarla öncelikle Çiğli'yi üç boyutlu olarak modelledik. Kenti dönüştürmek istiyorsanız kadınları güçlendirerek başlamanız doğru olur. Çiğli'yi kadının güçlü olduğu bir kent haline getirmek için gereken çabayı gösteriyoruz. Umuyorum bu çalışmalar bize büyük bir katkı sağlayacaktır. 4 katlı bir binayı kadın çalışmaları için açtık" dedi.

    'KENDİLERİNİ GÜVENSİZ HİSSETTİKLERİNİ SÖYLEDİLER'

    Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin konuşulmadığı günleri dileyen İZTO 70'inci Mimarlık Meslek Grubu Meclis Üyesi Jülide Tutan ise "Projeye ilk olarak Bornova ilçesinde pilot çalışma ile başladık. Arkasından Çiğli ilçesini tercih ederek devam ettik. Geçtiğimiz yıl 339 kadın cinayeti yaşandı. Kadınlar evde ve sokakta kendilerini güvensiz hissettiklerini söylediler.  Bunun üzerimizdeki sorumluluğu büyük. Çözüm getirebilmek adına yaptığımız bu projenin hayata geçiriliyor olması çok önemli" açıklamalarında bulundu.

    'PROJE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU'

    Projenin Türkiye'ye örnek olduğunu ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney, "Başkanlığını erkeklerin yaptığı iki kurum kadın dostu kent projesini yapmak için bir araya geldi. Bu proje 5 kadın şehir plancısını istihdam etti. Köyiçi Mahallesi'nde çalıştık. Merkez içi olması, pek çok kurumu içinde barındırması, ulaşım bağlantıları, sosyal yapısı itibariyle çeşitlilik gösteren bir alan. Öneriler geliştirdik. Sokak sokak incelemeler yaptık" diye konuştu.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum