• Reklam

İzmirli Avukat Koşar'dan Acun Ilıcalı'ya cübbe tepkisi

Ünlü basketbolcu Cedi Osman ile oyuncu Ebru Şahin'in Çeşme'de yapılan düğün töreninde, avukat cübbesi giyip göstermelik nikah kıyan Acun Ilıcalı'ya İzmir Barosu'ndan Avukat Çiler Nazife Koşar büyük tepki gösterdi. 

İzmirli Avukat Koşar'dan Acun Ilıcalı'ya cübbe tepkisi
07 Temmuz 2022 - 23:33 - Güncelleme: 07 Temmuz 2022 - 23:43
Çiler Nazife Koşar, "Avukatlık, 1136 sayılı kanunda da belirtildiği gibi bir yönüyle kamu hizmetidir. Bu hizmetin 'özel bir cübbe' ile ifası da yine aynı kanun kapsamında bir zorunluluktur. Avukat cübbesi; sadece avukatlar tarafından ve yine sadece duruşmada giyilir. Avukat cübbesi; bu akşam Acun Ilıcalı’nın yaptığı gibi, düğün törenlerinde giyilebilecek ya da öylesine sırtınıza takıp çıkabileceğiniz sıradan bir kıyafet değil, vicdanın ve tarafsızlığın sembolüdür" dedi.



Cedi Osman ve Ebru Şahin’in Çeşme’de yapılan düğününde, Acun Ilıcalı‘nın avukat cübbesi ile şov yaptığını ve çok üzüldüğünü belirten Koşar, "Avukat cübbesi  tarafsızlığın sembolüdür .Daha dün bir meslektaşımız kendi ofisinde öldürülmüşken, meslektaşımızın acısı henüz içimizde soğumamışken, bir avukatın onuru olan cübbesi ile magazin malzemesi olacak şekilde nikah kıyması Acun Ilıcalı'ya yakışmamıştır" diye konuştu.



Av Çiler Nazife Koşar, bu konudaki yasal düzenlemeyi de şöyle açıkladı:

I. AVUKATLIK KANUNU

Avukatların Resmi Kılığı

Madde 49 - Avukatlar, mahkemelere, Türkiye Barolar Birliğinin belirteceği resmî kılıkla çıkmak zorundadırlar.

II. AVUKATLIK KANUNU YÖNETMELİĞİ

Kılık

Madde 20- Avukatlar, mahkemelerde, Türkiye Barolar Birliği ve baro disiplin kurullarında görev yaparken ve avukatlık ant içme törenlerinde, Türkiye Barolar Birliğinin belirlediği resmi kılığı giymek zorundadırlar. Türkiye Barolar Birliğince belirlenen resmi kılık, Türkiye Barolar Birliği ve baro genel kurullarında ya da yargı kuruluşları mensuplarının resmi kılıkları ile katıldıkları resmi törenlerde de giyilebilir.

Avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler.

Giyilebilecek Yerler:

5.- a.- Her Avukat, mahkemelere resmi kılıkla çıkmak zorundadır.

b.- Türkiye Barolar Birliği ve Barolar Disiplin Kurulu Başkan ve üyeleri duruşma yapılırken resmi kılıkları giyerler. Disiplin Kurullarında taraf vekilleri de resmi kılık giymek zorundadırlar.

c.-Avukatlık ant içme törenlerinde Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri resmi kılıklarını giyerler.

ç.- Türkiye Barolar Birliği ve Barolar Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Adalet Yılı açılış törenlerine resmi kılıkla katılırlar.

d.- Türkiye Barolar Birliği ve Baro Organlarında görevli Avukatlar, yargı kuruluşları mensuplarının resmi kılıkları ile katıldıkları törenlerde resmi kılıklarını giyerler.

Giyilebilecek Durumlar:

6.- Türkiye Barolar Birliği ve Barolar Genel Kurul Toplantısında resmi kılık giyilebilir.

Giyilemeyecek Haller:

7.- Avukatlar mahkemelerde münhasıran vekalet görevini ifa ettikleri davalar dışında, bilirkişilik tanıklık ve tercümanlık yaparken, taraf oldukları hukuk davalarında, şahsi davacı veya sanık bulunduğu ceza davalarında (başka kimselerin, vekalet görevini almış olsalar dahi) resmi kılık giyemezler. 



Koşar, "Yasal mevzuat gereği avukatlar bile mahkemeler ile münhasıran vekâlet görevi ifa ettikleri davalar dışında avukatlık cübbesini giyemezken, Acun Ilıcalı'nın magazin basınının oldukça ilgi gösterdiği bir düğünde, avukat cübbesi ile yer alması kabul edilebilir bir durum değildir" diye tepki gösterdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum