• Reklam

İzmir'in en büyük 100 firması! İlk 6 yerini korudu

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, basın toplantısı ile '2022 yılı Üretimden Satışlarına  Göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi'ni açıkladı.

İzmir'in en büyük 100 firması! İlk 6 yerini korudu
14 Haziran 2023 - 14:40 - Güncelleme: 14 Haziran 2023 - 14:44

EBSO tarafından hazırlanan 2022 yılı Üretimden Satışlarına  Göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi açıklandı. Listede üretimi ve merkezi İzmir'de olan firmaların Türkiye genelindeki üretim rakamları değerlendirmeye alındı.
İlk 10 firmaya bakıldığında, geçtiğimiz yıl ilk 6 sırayı oluşturan Star Rafineri, Tüpraş, Petkim A.Ş., İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Philip Morris 2022 yılında yerlerini korudu. Geçtiğimiz yıl ilk 10'a giremeyen Kocaer Çelik bu yıl 7'nci sırada yer alırken, Abalıoğlu Lezita geçen yıla göre bir basamak geriledi ve 8'inci sırada yer aldı. Geçen yıl ilk 10 arasında yer almayan Ravago Petrokimya 9'uncu ve JTI Tütün ise geçen yıla göre iki basamak gerileyerek 10'uncu sırada yer buldu. Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yapılan programa EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve EBSO Yönetim Kurulu üyeleri ve sanayiciler katıldı.

'TÜRK LİRASI ENFLASYON KARŞISINDA DEĞERİNİ KAYBETTİ'

Programda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ve dünya ekonomik durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eskisi gibi önlerini rahat görebilecekleri bir dünya konjonktür olmadığını belirten Yorgancılar, "Yüksek enflasyonun, küresel bir nitelik kazanması, gelişmiş ülkelerde faizlerin arttığı bir yılı geride bıraktık. Gelişmekte olan ülkelerde faizler bu kadar yüksek değil. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri yıllardır karşılaşmadıkları yüksek enflasyonla karşılaşınca bu da fiyatlara yansıyor, alım gücünün aşağıya doğru inmesine neden oluyor. İmalat, sanayi sektörleri olumsuz etkilenenlerin başında geliyor. Satın alma gücü düştüğünde, küresel ticaretin aşağıya doğru gitmesi son derece normal. 2022 yılında yabancı sermaye girişi yavaşlaması, 48.3 milyar doların gerisine düşmesine sebep oldu. 25.5 milyar dolar düzeyine ulaşan kaynak, sistemin içerisinde belirsiz para girişi, rezervlerin erimesini engelleyecek kur düzeyinin sağlanmasına sebep olan bir girdi oldu" dedi.

'2001'E GÖRE BUGÜN DAHA İYİ DURUMDAYIZ'

Türkiye'nin 2001 yılında da kriz geçirdiğini hatırlatan Yorgancılar, bugünle karşılaştırıldığında iyi durumda olduğunu söyledi.
Yorgancılar, "CDS yani ülkenin kredibilite notu yılı sonu itibariyle 614. Bakanımız  yapacağı açıklama belki diyecek ki 'Bir yıl içinde CDS'lerimizi 250'ye düşüreceğiz. Enflasyon 45'lerden bir yıl sonra 25'lere düşüreceği.' Dünyada para çok. Para gideceği yerde bazı şartlar arıyor. Yüksek CDS birimli bir ülkeye yatırım yapmak zor. Onun için bunu aşağıya indirmemiz gerekiyor. Bakan Şimşek'in açıklaması ardından CDS rakamları 500'lere kadar indi. Herkesin beklediği ekonomik programın açıklanması. Açıklandıktan sonra bu puanın aşağıya doğru ineceğini, Türkiye'nin hak etmiş olduğu yere geleceğini şüphem yok. Mehmet Şimşek'in yapacağı açıklamalar sonrasında, ekonomik programlarla birlikte bunların gerçek rakamlarına ineceğini tahmin ediyorum. 2001 yılında da kriz geçirdik. 2001 ile bugünü karşılaştırırsak bugün çok iyiyiz. Borç stokumuz yüzde 70'ti. Bugün yüzde 21. O zaman birçok banka batmıştı. Bugün banka sektörü, finans sektörü sağlam. 2001'de birçok şirket batmıştı. Bugün o durumlarda değil şirketlerimiz.  Krediye ulaşmakta sorun var. Kredi faizleri yüksek. Yüzde 16 ile kredi bulan firmalar, bugün yüzde 40'larda krediye ulaşabiliyor. Bunun sebebi enflasyon. Enflasyonu indirirsek bu da inecek. Özellikle yatırımla ilgili bazı avantajlarımız var. Bunları kaçırmamamız lazım" dedi.

'İLK 10 FİRMAMIZ SATIŞLARIN YÜZDE 70'İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR'

EBSO tarafından 41 yıldır yapılan 100 büyük sanayi anketi ile oluşturulan 2022 yılı Üretimden Satışlarına  Göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi ile ilgili detayları paylaşan Yorgancılar, "100 büyük sanayi anketimiz 41 yıldır aralıksız devam ediyoruz. Üretimi ve merkezi İzmir'de olan firmaların Türkiye genelindeki üretim rakamları baz alınarak hazırlanıyor.  Merkezi İzmir'de olan sadece İzmir'de üretim yapan firma sayısı 65, merkezi başka ilde olan sadece İzmir'de üretim yeri olan firma sayımız 8, konsolide olan firma 6, merkezi İzmir olup, İzmir dışında da üretimi olan firma sayısı 21, bir önceki takvim yılında listede yer almayıp, bu yıl yer alan firma sayısı 12. 100 büyük firmadan 94'ü kar bildirmiş. 54 ARGE yapan firma, 30 yabancı sermayeli firma var. Bu firmaların yüzde 95'i ihracat yapıyor. Biz ihracat fazlası veren bir il halindeyiz. İzmir, cari açık vermiyor. İlk 10 firmamız satışların yüzde 70'ini gerçekleştiriyor. Bu firmaların ihracatları yüzde 20 arttığını, ithalatları yüzde 8 azaldığını görüyoruz. Tamamen dış ticaret fazlası veren bir il konumundayız. Yeni yapılan İstanbul otoyolu,  limanların avantajı, İzmir'den Avrupa'ya direkt uçuş olması, yükleme anlamında 5 limanımız var. Dış ticarette olumlu etkisi olduğunu görüyoruz. Pandemi ile birlikte içerde ve dışarda Türk sanayisine talep artmasıyla birlikte üretim ve ihracata olumlu yansıdı. Pandemide komşudan alışveriş yapmayı öğrendim. En yakın yer neresi ise oradan alışveriş yapmayı öğrendi bütün dünya. Avrupa Birliği'nden talep artmaya başladı" ifadelerini kullandı.

GÖZLER BAKAN ŞİMŞEK'TE

Türkiye ekonomisinden beklentilerini aktaran Yorgancılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yapacağı açıklamaları beklediklerini ifade edip, şöyle konuştu:
"Türkiye'yi 2001 yılındaki krizle karşılaştırıyorum. O günkü durma göre bugün çok iyiyiz. Açıklanacak programla daha iyi olabiliriz. Hepimizin beklentisi o. Gözler, ayın 23'ündeki Para Piyasa Kurulu'nda Bakan Şimşek'in yapacağı ya da Merkez Bankası'nın yapacağı açıklamasında. Türkiye ekonomisinde beklentilerimiz iç ve dış talepte yavaşlamaya bağlı olarak büyümenin yavaşlaması bekleniyor. Bunlar beklenti, olumsuz bir durum yok. Yapılacak birçok şey var. İlk yapılması gereken güven ve istikrarın sağlanması. Herkesin beklediği şey bu. Seçim belirsizliği bitti. İstikrarı sağlamak için güçlü bir ekonomi programın açıklanması, fiyat istikrarı sağlayacak yapısal önlemlerin bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerek. Avrupa Birliği ile olan ilişkimiz bir an önce daha iyi bir noktaya getirilmesi için bunun güncellenmesi gerekiyor. Sığınmacı konusu çözüm bulunmalı, deprem bölgesinde hayatın normale dönmesi hepimizin ortak amacı. Deprem bölgesindeki konutların bir an önce yapılması gerekiyor."

SEKTÖREL MÜKEMMELİYET MERKEZİ AÇILDI

2022 yılı üretimden satışlara göre 100 büyük sanayi kuruluşu listesinin açıklanması sonrasında, Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içinde faaliyete geçirilen EBSO'nun 485 bin Euro bütçeli Avrupa Birliği projesi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra merkezde incelemelerde bulunan Ender Yorgancılar, merkezde yapılacak çalışmalarla ilgili görevlilerden bilgi aldı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum