İnciraltı planlarında şaşırtan gelişme

    İzmir'de 11 Mayıs'ta askıya çıkan İnciraltı planları için itiraz süresi sona erdi. Beklentilerin aksine hiçbir oda planlara karşı çıkmazken, yıllardır planlamadan yana olduğunu açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Balçova ve Narlıdere belediyeleri itiraz etti.

    İnciraltı planlarında şaşırtan gelişme
    14 Haziran 2023 - 14:53
    İzmir'in yıllardan bu yana kanayan yarası haline gelen bölgesi İnciraltı'nda Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 11 Mayıs'ta askıya çıkarılan planlarla ilgili itiraz süresi sona erdi. 
    Planlara İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Narlıdere Belediyesi'nin yanı sıra büyük toprak sahibi sermayedarlardan bazıları itiraz etti. İnciraltı Gelişim Derneği  (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, gelişmeri değerlendiren bir açıklama yayınladı. Başkan Karabulut Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası gibi odaların itirazda bulunmamasından memnuniyet duyduklarını belirterek, teşekkür ziyaretine gideceklerini bildirdi. Tayfun Karabulut'un konuyla ilgili yayınladığı açıklama şöyle:

    "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 9 Mayıs 2023 tarihinde onaylanan 11 Mayıs 2023 tarihinde askıya çıkan İzmir’in 50 yıldır beklediği İnciraltı planları askıdan indi.
    İzmirli İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri olarak; bugüne kadar şehrimize sesimizi duyurmaya çalışarak bölgemizde tarım vasfının bittiğini, yapılacak planlarda da hep “İzmir’in yararına, bizleri de mağdur etmeyecek planlama” istemiştik. 



    Yüzde  99'u şahıs mülkiyeti olan ve 5 nesildir İzmirli ailelerin yerleri İnciraltı ve Bahçelerarası planları; maksimum 3 katı geçmeyen, İzmir’in vizyonuna uygun olan “sağlık turizmi odaklı” planlarla, yepyeni nitelikli yeşil alanlarla planlandı.
    30 günlük askı sürecinde yapılan itirazlar bizleri çok ama çok şaşırttı. 

    Öncelikle bir teşekkür ederek başlamak istiyoruz. Bugüne kadar bizleri anlamamak ve gerçekleri görmemekle suçladığımız İzmirli meslek odaları “İnciraltı Planlarına” itiraz etmeyerek bizleri çok mutlu etmişlerdir, kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

    Önümüzdeki hafta TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulundan, Mimarlar Odası İzmir Şubesinden, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinden ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden İnciraltı Gelişim Derneği olarak randevu talep edeceğiz. Kendilerine hem teşekkürlerimizi bizzat ileteceğiz hem de İnciraltı için 18 uygulama planlamaları konusunda önerileri dinleyeceğiz. Birlikte ortak proje geliştirerek, İzmir’in geleceğine yepyeni vizyon bölgesi olabilecek, mimari tasarımları ile dünya da örnek olabilecek projeler için katkı sunmalarını isteyeceğiz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bugüne kadar katılımcı ve İzmirli vatandaş odaklı bir planlama içinde oldu. Geliştirilebilecek her öneri ve projelerde de yine aynı katkıları İzmirli meslek odalarımız ve İnciraltı Gelişim Derneği olarak verebiliriz.




    İnciraltı planlarına yapılan itirazlar, üzülerek belirtmek isterim ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, Narlıdere Belediyesi ve İnciraltı’nda mülkiyeti bulunan büyük sermayeli toprak sahipleri olmuştur. Her itiraz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca dikkatle takip edilecek ve süreç yakın zamanda tamamlanarak, 18 uygulama aşamasına geçilecektir.

    İnciraltı ve İzmir hak ettiği değere çok yakında kavuşacaktır, çünkü arkasında İzmir ve İzmirli vardır.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum