• Reklam

İzmir'de unutulmaya yüz tutmuş yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor

İZMİR'de unutulmaya yüz tutmuş yorgancılık mesleğini yapan İlyas Yavuz (59), eskiye oranla yorgan talebi azalsa da bu mesleği yapmaktan vazgeçmediğini belirtip, yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden olduğunu söyledi.

İzmir'de unutulmaya yüz tutmuş yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor
12 Aralık 2022 - 12:14 - Güncelleme: 12 Aralık 2022 - 12:15

İzmir'de, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel miras yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalışan İlyas Yavuz, eskiye göre talep azalsa da mesleğini yapmayı sürdürüyor. Yorgancılık mesleğine 1979 yılında başlayan ve 1986 yılından bu yana Konak'ın Mithatpaşa Caddesi üzerindeki kendi dükkanında devam ettiren Yavuz, yorganları geçmişten günümüze taşıyor. Yorgancılık mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak istediğini ancak çırak bulamadığını dile getiren Yavuz, mesleğinin son temsilcilerinden biri olduğunu belirtip, "Şu anda bir çırağım yok ve ben bıraktığımda bitecek. Bu yorganlar eskisi kadar yapılmıyor. Yorgancılık mesleği bitiyor. Unutulmaya yüz tutan meslekler arasında. Şu anda bu işi öğretebileceğim bir kişi yok" ifadelerini kullandı.

'ÇEYİZLİK ÜRÜN OLARAK KULLANILIRDI'

Eski dönemlerde el işi yorganların gelinlerin vazgeçilmez çeyiz ürünü olarak kullanıldığını belirten Yavuz, "Yorgancılıkta el işçiliği çok önemli. Elle dikim yaptığımız zahmetli bir iş. Hiçbirinde makine işi yok. Bu anlamda değerli bir iş yapıyoruz. İğne ile kuyu kazar gibi yorganları hazırlıyoruz. Eski yıllarda bir kız evlenirken çeyiz hazırlanırdı. Çeyizler için 5 tane yorgan 10 tane yastık yapılırdı. Şimdi ise bir yorgan, 4 tane de yastık yapıyoruz. Her geçen gün bu sayı azalıyor. Eskiden her gün bir tane yatak yapardık. Yani insanların yer yatağı olarak kullandığı döşekleri hazırlardık. O döşekler kalmadı, artık hazır üretim tercih ediliyor" dedi.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİ YAŞATIYOR

Özel siparişlerin yanı sıra eski yorganların tamirat işlemlerini de yaptığını dile getiren Yavuz, yorgancılık mesleğini yapanların sayısının çok azaldığını belirtip, "Üretimin yanında tamirat işlemlerini de yapıyorum. Müşteriler eski yorganlarını getiriyor, tamiratını yaptırıyor. İzmir'in çeşitli noktalarından müşterilerim geliyor. Bu işi yapan, özellikle de şehir merkezinde yapan kişi sayısı azaldı. Artık bu mesleğin son temsilcileriyiz diyebilirim. Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşatmaya çalışıyorum. Bu yorganlar pamuk olduğu için teri çeker ve diğer yorganlara göre daha sağlıklıdır. Bir yorgana dokunduğunuzda elyaf kayar, pamuk kaymaz tutucudur ve biraz daha ağırdır. Buradan farkı anlaşılabilir" diye konuştu.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum