İzmir'de inşaatlara gece ve hafta sonu gürültü izni

    İzmir Mahalli Çevre Kurulu’nun Ağustos ayı toplantısında aldığı kararla; Konak, Bornova, Karşıyaka, Narlıdere ve Çiğli’de büyük inşaatlar gece ve pazar günleri de çalışıp gürültü yapabilecek.

    İzmir'de inşaatlara gece ve hafta sonu gürültü izni
    29 Ağustos 2022 - 13:55

    Mahalli Çevre Kurulu’nun son kararıyla; Bornova Atatürk Mahallesi’nde,  Narlıdere 2. İnönü Mahallesi’nde, Konak Zafertepe Mahallesi’nde, Bornova Altındağ Mahallesi’nde ve Karşıyaka Aksoy ve Şemikler Mahallerindeki inşaatlara hafta içi ve cumartesi günleri 23.00’e kadar, pazar günleri de 11.00-19.00 saatleri arasında çalışma izni verildi. Bornova Kazım Dirik Mahallesi’ndeki iki inşaatın da hafta içi 23.00’e kadar çalışma isteği onaylandı.

    Kamuya ait inşaatlara olağanüstü durumlarda verilen izinlerin özel faaliyetler için herhangi olağanüstü durum olmamasına rağmen verildiği belirtildi.  Verilen izinler nedeniyle İzmirliler dinlenme saatlerinde aralıksız gürültüye maruz kalacak olması tepkilere neden oldu. Uzmanlar da bu kararların halk sağlığını tehlikeye atacağı görüşünde.

    YÖNETMELİKTE “KAMU YARARI” ŞARTI VAR

    Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre; konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetlerinin akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülmesi yasak. Çalışma saatleri 07.00-19.00 olarak sınırlandırılmış durumda. Bu saatler dışında çalışma yapılması yasak Ancak Yönetmelik, kamu yararı gerektiren faaliyetler için zorunlu hallerde bu konuya bir esneklik getiriyor.
    Kamu yararı gerektiren; baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projeler için Mahalle Çevre Kurulu kararı ile gece çalışma izni veriliyor. Söz konusu madde açık olarak kamu yararını ifade etmesine ve okul, hastane, yol, köprü gibi zorunlu tesisleri kapsıyor olmasına karşın, Mahalli Çevre Kurulu kararlarında özel inşaat faaliyetleri bu maddeye dayandırılarak kamu yararı olarak değerlendirilip çalışma saatleri gece saatlerini ve pazar günlerini kapsayacak şekilde uzatıldı.

    UZMANLAR UYARDI: HALK SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

    Bu kararlar doğrultusunda evlerinde dinlenme saatleri içerisinde vatandaşların sürekli gürültüye maruz kalmalarının önünün açılmış olacağı konusunda uyaran çevre uzmanları, “Kentteki inşaat faaliyetlerinin sayısını ve yoğunluğunu dikkate aldığımızda ise sorunun büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bütünsel bir planlama yapılmadan, tekil bazda verilen izinler tüm çevresel etkilerde olduğu gibi bu faaliyetlerde de halk sağlığını olumsuz etkileyen noktalara ulaşmış durumda. Bir bölgede yer alan birden fazla inşaatın söz konusu maddeye istinaden uzun çalışma saatlerinde yarattığı çevresel kirlilik inşaat bazında  belli süreler olarak tanımlansa  da bölge bazında değerlendirildiğinde sürekli bir gürültü problemi olarak karşımızda” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum