İzmir'de Ahilik Haftası karnaval havasında kutlandı

    AHİLİK Haftası, İzmir'de karnaval havasında kutlandı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı kutlamalarda, Konak Meydanı'ndaki Saat Kulesi çevresine kurulan, eski  ve yeni mesleklerin sergilendiği Ahi Çarşısı kuruldu ve Şet Kuşatma Töreni yapıldı.

    İzmir'de Ahilik Haftası karnaval havasında kutlandı
    14 Eylül 2022 - 15:00 - Güncelleme: 14 Eylül 2022 - 15:01

    İzmir'de Ahilik Haftası kutlamaları Konak Meydanı'daki çelenk koyma töreni, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretleriyle başladı. Kutlamaların ilk gün etkinliklere devam etti. Kemeraltı tarihi günlerinden birini yaşadı. Abacıoğlu Hanı'ndan Konak Meydanı'na düzenlenen kortej yürüyüşü ve esnaf ziyaretleri, İzmir protokolünün ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Kortej yürüyüşü Kemeraltı Çarşısı'nda karnaval havası yarattı. Bando ve canlı heykellerin öncülük ettiği korteje halktan da katılımlar oldu. Çarşı esnafı korteje alkışlarla destek verdi. Kortej yürüyüşüne katılan protokol üyeleri, meydanda kurulan Ahilik Çarşısı'nı da ziyaret etti. Meslek stantlarını ziyaret eden ve bilgi alan protokole ve vatandaşlara lokma, şerbet, macun ve pilav gibi çeşitli ikramlarda bulunuldu. Çocuklara Ahi balonları şişirildi. Arzu edenler alana kurulan 'Ahilik Haftası Hatırası' dekoru önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

    Alanda en büyük ilgiyi, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şekerağa karakterini canlandıran Yüksel Ünal ile Galip'i canlının Mehmet Gülerbaşlı'nın da rol aldığı 'şed kuşatma' tiyatro gösterisi topladı. Ahilik Felsefesi'nin akıcı bir üslupla anlatıldığı tiyatro sunumunun ardından Yılın Ahi'si lokantacı İbrahim Çelik'e, Yılın Kalfası oto tamircisi Burhan Ceylaner'e ve Yılın Çırağı kuyumcu Tolga Aksoy'a protokol üyeleri tarafından özel kıyafetleri giydirildi.

    'AHİLİK KALİTELİ ÜRETMEYİ, TÜKETİCİYE SAYGIYI, DAYANIŞMAYI ÖNGÖRÜR'

    Törende konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, farkındalık yaratan etkinliklerle Ahilik Haftası'nda yaşadıkları coşkuyu İzmirlilerle paylaşmak istediklerini söyledi.

    15 Eylül'de Dikili'de de etkinliklerin süreceğini hatırlatan Mutlu, "Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği doğrultusunda etkinlikler İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere pek çok kurum ile iş birliği altında tertipleniyor. Etkinliklerimizle insanların, özellikle gençlerimizin ilgisini çekmeyi, bu şekilde ahi felsefesini topluma en iyi şekilde anlatmayı ve benimsetmeyi hedefliyoruz.  Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öğütleyen bir esnaf geleneğidir. Kaliteli üretmeyi, tüketiciye saygıyı, dayanışmayı öngörür. Selçuklulardan Osmanlı İmparatorluğu'na değin devlet ve toplum yaşamına yön vermiş, devlet büyükleri yetiştirmiş, bugünkü meslek kuruluşlarının ve bazı devlet mekanizmalarının temelini oluşturmuşlardır. Ahilik, içinde bulunduğumuz çağda unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğidir" dedi.

    İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Vali Vekili Hulusi Doğan da katılımcıları selamlayarak, Ahilik Haftası ve esnaf sanatkarlar hakkında düşüncelerini dile getirdi. Törenler 2. Ahilik Yarışması'nda 'Haber' ve 'Fotoğraf' dalında dereceye giren eser sahipleri ile yarışmaya emek veren jüri üyelerine plaketlerinin verilmesiyle sona erdi. (DHA)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum