• Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 12.5 milyarlık bütçesine onay

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 ve izleyen yıllar bütçesi ile performans programı belediye meclisinde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 12.5 milyarlık bütçesine onay
25 Kasım 2021 - 13:42 - Güncelleme: 25 Kasım 2021 - 13:43

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının 6'ncı oturumu Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yönetiminde yapıldı. Mecliste, İzmir Büyükşehir Belediye'nin 2022 bütçesi ve izleyen yıllar bütçesi ile performans programı görüşüldü. Gelecek yıl yatırımlarını Türkiye'nin içinden geçtiği ekonomik krize ve pandeminin ağırlaştırdığı maddi koşullara rağmen sürdürmeye kararlı olduğu belirtilen Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılı bütçesini 12.5 milyar lira olarak belirledi. 12.5 milyar liralık bütçenin 5 milyar TL'lik kısmını yatırımlara ayıran Büyükşehir; raylı sistem, ulaşım, altyapı gibi alanlarda çalışmalarını aralıksız sürdürme kararı aldı. 2022 yılı performans programı ile 2022 yılı bütçesi ve izleyen yıllar bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçe görüşmelerinin gerçekleştiği meclis toplantısına ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de katıldı.

Bütçe görüşmelerinden önce kısa bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, son günlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara değindi, "Umarım dolar ve euro ile ilgili dalgalanmalar son bulur ve revize ihtiyacı duymayacağımız bir dönem yaşarız" dedi.

'İZMİR 40 VERMİŞ; 1 ALMIŞ'

Oturumun sonunda da bir konuşma yapan Başkan Soyer, konuşmasında merkezi hükümetten belediyeye aktarılan rakamlara da değindi. Soyer, "Merkezi hükümetten geliyor kaynağımız ama İzmir'in ödediği vergilerin İzmir'e ne kadarlık bir yatırım olarak döndüğünün hesabını sormamamız anlamına gelmez. Hepimizin bunun hesabını sorması lazım. Bunun da siyaseti olmaz. Bunu da beraber yapmamız lazım. 3 yıllık döküme bakarsak; 2019'da 84 buçuk milyar, 2020'de 95 buçuk milyar, 2021'in ilk 9 ayında 91.7 milyar, toplam 271.8 milyar TL İzmir vergi ödemiş. Bunun karşılığında yatırım harcaması olarak aldığımızın toplamı 5.61 milyar TL. Yani kısacası İzmir 40 vermiş; 1 almış! Belediye açısından değil elbette ama İzmir'in merkezi hükümetten alması gereken yatırımın hiç olmazsa buna yakın olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE BU KADAR BAŞARILI BÜTÇE YAPABİLEN BAŞKA BELEDİYE YOK'

Soyer ayrıca mecliste alınan kararlara ilişkin de "Kararlarımızın yüzde 98'ini ortak geçirmiştik. Biz ortak bir irade ortaya koyarak bugüne geldik. Bütçe başarılı. Bütçenin başarısını ölçen şey gerçekleşme oranıdır. Bir bütçe için başarılı diyebilmenin tek bir açıklaması var; gerçekleşme oranı. Mali Hizmetlerde çalışan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. 3 senedir ortaya koyduğumuz bütçe rakamları ve gerçekleşme oranları son derece başarılı. Eminim ki Türkiye'de bu kadar başarılı bütçe yapan başka bir belediye yok" dedi.

'EKMEĞE ZAM YAPILMAYACAK'

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize değinen Soyer, "Biz tartışmalara devam ederken ekmek 2.5 TL oldu. Arkadaşlarımla da konuşacağım. Ocak sonuna kadar biz Halk Ekmek'e zam yapmayalım. Mümkün olduğu kadar uzatmaya çalışalım" diye konuştu.

KOMİSYON BAŞKANI SÖZÜPEK: YAPILAN HİZMETLER İZMİR İÇİN

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Bülent Sözüpek, hazırlanan bütçe programına ilişkin açıklamalarda bulundu. 2021 yılı içinde yürütülen faaliyetler hakkında detaylı bir sunum yapan Sözüpek, "Yapılan hizmetler İzmir için. İzmir gözümüzün bebeği, Türkiye'nin parlayan yıldızıdır. İzmir vizyonumuzla gurur duyuyoruz. Bütçemizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı.


 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum