İşte Ölüdeniz'de jeotermal ruhsatı alan işadamı

    Fethiye'de Ölüdeniz çevresine 6 jeotermal kuyu açması için ruhsat izni verildiği belirtilen şirketin sahibi Abdülvahap Çelik'in tartışılan bir işadamı olduğu ortaya çıktı.

    İşte Ölüdeniz'de jeotermal ruhsatı alan işadamı
    01 Mayıs 2020 - 22:21


    Samsun'da yaptığı AVM'nin kaçak olduğu, ruhsatı mahkemece iptal edildiği öne sürülen Abdülvahap ayrıca işadamı hakkında rüşvet vermekten dava açılarak ceza yediği iddiaları ortaya atıldı. Samsun'da aylarca tartışılan bir işadamı olan Çelik, bir gazeteye yaptığı açıklamada "Bu kente yatırım yaptığıma pişman oldum" demişti.



    Abdülvahap Çelik'le ilgili Mahkeme Kararı'nda, "Sanık Abdulvahap Çelik'in rüşvet verme suçunu işlediği anlaşılmakla, 5237 sayılı TCK'nın 7/2. maddesi gereğince takdiren 4 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına" denildiği görüldü.



    Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Arkeolojik SİT ve 1'inci Derece Doğal SİT alanı içerisinde yer alan Ölüdeniz Plajı Lagünü'nde iki tane, Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı mevkiinde bir tane, Delikliburun/Gemiler Sahili içerisinde bir tane ve Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde iki tane olmak üzere her biri en az 10 bin metrekarelik alanı kaplayan 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için Samsunlu işadamı Abdulvahap Çelik’e izin ve ruhsat verilmişti.
    Tepki gösteren Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği, “Jeotermal sondaj sırasında, buhar ve karbondioksit salınımı, zemin oturması ve çökme, gürültü, patlama ve fışkırma, eriyikte bulunan arsenik, bor, siyanür, kükürt, nikel, kurşun, kobalt, kadmiyum, krom ve mangan gibi tehlikeli kimyasalların yer üstüne deşarjı, kabuklaşma önlemek için kullanılan sülfürik asit gibi kimyasalların salınımı gibi sorunlar oluşabilmektedir. Sondaj sonrası Jeotermal enerji tesisin işletilmesi süresince ise karbondioksit ve H2S (Hidrojen Sülfür) emisyonları, jeotermal sıvının ekstraksiyonu nedeniyle arazinin çökme riski, doğrudan akarsulara deşarj yoluyla yoğun su kirliği, asit yağmurları nedeniyle toprağın, ağaçların, tarımsal ürünlerin, göller ve akarsuların olumsuz olarak etkilenmesi şeklinde yaşam döngüsüne olumsuz ve küresel ısınmayı arttırıcı etkileri bulunmaktadır” açıklaması yapmıştı.



    Fethiye Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Gülbahar Edik Kayhan da şöyle konuşmuştu:
    "Fethiye'nin kesin korunacak alan statüsündeki bu en hassas ekosistemleri üzerinde, adeta bir turizm yatırımı için ön açma girişimi olduğu izlenimi veren bu tip girişimlerin acilen durdurulması gerektiği açıktır. Fethiye'nin Kayaköy ve Ölüdeniz Mahallesi sınırları içerisinde bulunan proje alanına ilişkin; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca, Sondaj Yöntemi İle Jeotermal Kaynaklar Arama Faaliyeti adıyla verilmiş olan izin ve ruhsatların iptal etmesini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın böyle bir yatırıma, mevzuatı gereği izin vermeyeceği düşüncesi ile ÇED Yapım Sürecini durdurmasını talep ediyoruz."

    YORUMLAR

    • 0 Yorum