• Reklam

İşgal var, gören yok

İzmir’in Gaziemir ilçesinde Milli Emlak’a ait araziyi 2 yıl önce işgal eden Ö.E., bölge halkının şikayetleri üzerine buradan çıkarıldı. Ancak aynı kişi, daha önce baraka yaptığı 6.6 dönümlük alana bu kez kepçeler sokup, ağaçları, yaban çileklerini, makileri yok etti. Arsanın sahibi olan devlet, bu kişiye “ne yapıyorsun” demedi.

İşgal var, gören yok
02 Ekim 2020 - 23:39 - Güncelleme: 02 Ekim 2020 - 23:50

 

Gaziemir ilçesinde “devlet nerede?” dedirtecek, insanları çileden çıkaran olaylar yaşanıyor. Hikayenin başlangıcı 2 yıl öncesine, yani 2018’e kadar gidiyor. Resmi belgelere, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayetlere göre; Ö.E. adlı bir kişi, İzmir’in Gaziemir ilçesi, Çay mahallesi, 45 ada, 3 parselde bulunan devlete ait araziye beton bir baraka yaptı. Evin etrafını hafi düzleştirdi. Bu sırada çevredeki sitelerde oturan vatandaşlar, hemen ormanın dibinde yapılan bu araziye yapılan binayı şikayet etti. Şikayetler sonrası, buradaki çalışmalar durdu. Ancak yapılan incelemede bu araziye bina yapan kişinin İmar Barışı’ndan faydalanmak için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurduğu, Yapı Kayıt Belgesi aldığı ortaya çıktı. Ancak tekrar yapılan şikayetlerde, buradaki yapının 2018’de yapıldığı kanıtlandı. İmar affı 2017 öncesi yapılan inşaatları kapsadığı için Ö.E’nin aldığı yapı kayıt belgesi iptal edildi, geçen yılın son ayında da baraka da yıkıldı. Böylece işgal sonlarıldı.
Ancak 25 Eylül 2020’de devlete ait bu araziye büyük bir kepçe girdi. Bu kez makileri, ağaçları yok etmeye, alanı düzleştirmeye başladı. Dağ yürüyüşleri yapan vatandaşların dağ çileği topladığı alanı tam anlamıyla talan etti. Kuşları, böcekleri, sürüngenleri yuvasından edildi.  Yaklaşık 2000 m3 hafriyat yapılarak tepe düzlendi ve çıkan toprak aşağı doğru itilerek 10 metre yüksekliğinde bir yığın oluşturuldu.
Çevre sakinleri yine telefonlara sarıldı, orman müdürlüğünü, belediyeyi, zabıtayı, kaymakamlığı, polisi ne varsa aradı. Hepsi “Bizimle ilgisi yok, burası Milli Emlak’ın” dedi. Sonuç alamayınca CİMER’e yazı gönderildi ancak konu ivedi olduğu için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne de dilekçe verildi. Ancak şikayetler, yazışmalar derken aradan 5 gün geçti. 30 Eylül’de müdürlükten bir ekip araziye gidip tespit yaptı ve gerçeği gördü. Müdürlük , Gaziemir Kaymakamlığı’na ivedi yazı gönderdi. Kaymakamlık, kepçenin çalışmasını durdurdu ama olan olmuştu. O güzelim doğallığın yerini taş, toprak yığınları aldı. Şimdi bakalım devlet, Gaziemir’deki bu 6 bin 646 metrekarelik araziyi eski haline getirmesi için talanı yapan Ö.E’ye ne tür bir cezai işlem yapacak. Sadece o araziden çıkarmakla mı yetinecek.
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • misafir
    3 yıl önce
    6646 m2 olduğunu nereden biliyorsunuz? Arazi bir parselden oluşuyor demek ki sınırları olduğuna göre belki de adamın kendi arazisi.