İş dünyası, seçim sonrası ekonomi politikalarını bilmek istiyor

    İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, yılın son meclis toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyonda baz etkisiyle önümüzdeki 2 ayda 30 puanlık düşüş olabileceğini öngördüklerini, Ocak 2023 sonunda yüzde 55 seviyesine düşme ihtimali bulunduğunu söyledi.

    İş dünyası, seçim sonrası ekonomi politikalarını bilmek istiyor
    29 Aralık 2022 - 11:52 - Güncelleme: 29 Aralık 2022 - 11:53

    İzmir Ticaret Odası (İZTO) aralık ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla İZTO çok amaçlı salonunda yapılan toplantıda, kent ve ülke ekonomisine ilişkin gelişmeler masaya yatırıldı. Meclis toplantısında konuşan Mahmut Özgener, enflasyonu tek haneye indirmenin ekonomide birinci öncelik olması gerektiğini vurguladı.  Enflasyonda baz etkisiyle önümüzdeki 2 ayda 30 puanlık düşüş olabileceğini öngördüklerini belirten Özgener, "Enflasyon, önümüzdeki aralık ve ocak aylarında düşük çıkarsa, Aralık 2022 sonunda yüzde 70, Ocak 2023 sonunda yüzde 55 seviyesine düşme ihtimali bulunuyor. Ancak enflasyonla mücadeleyi sadece baz etkisine ve söylemlere bağlamanın doğru olmadığını da ifade etmek istiyorum. Mutlaka bir programın veya paketin ortaya koyulması gerekiyor. Enflasyonu aşağı çekmeye yönelik kalıcı tedbirler ortaya koyamazsak ekonomide daha ciddi problemler yaşama olasılığımız da halen var. Enerji fiyatları ve kurlardaki artış ile, kredi politikası, EYT düzenlemesi ve asgari ücrette yapılan güncellemenin de enflasyondaki baz etkisini azaltacağını ve enflasyona ivme kazandıracağını unutmamak gerekiyor" dedi.

    'CUMHURİYETİMİZİN 100'ÜNCÜ YILINI YOĞUN BİR TEMPODA KARŞILAYACAĞIZ'

    Meclis konuşmasında 2022 yılını değerlendiren Özgener, 2023 yılını ilişkin öngörülerini paylaştı. Geride bırakılmak üzere olan 2022 yılında zorlu bir dönemi aşmakla birlikte gıda ve enerji güvenliği, arz-talep dengesizlikleri, tedarik zincirlerindeki bozulmalar, enflasyon ve gelir adaletsizliği gibi sorunları beraberinde getirdiğini değinen Mahmut Özgener, "Önümüzdeki yılın ülkemiz için manevi değeri çok anlamlı ve önemli. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını, küresel ölçekli dönüşüm süreciyle iç içe geçmiş olarak yoğun bir tempoda karşılayacağız. 2023'ün, birikmiş sıkıntılarımızın ve artan beklentilerimizin çözümleriyle geldiği, bununla birlikte derinleşen bir değişim ve dönüşümün yaşanacağı bir yıl olmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

    İZMİR İŞ DÜNYASI, SEÇİM SONRASI EKONOMİ POLİTİKALARINI BİLMEK İSTİYOR

    Açıklanan asgari ücretin hayırlı olmasını dileyen Mahmut Özgener, çalışanların alım gücünün korunması için enflasyonla mücadelenin sürdürülmesini kaçınılmaz olarak gördüklerini belirtti. İşverenin üzerindeki yükün her geçen gün daha da arttığını dikkat çeken Özgener, asgari ücret artışıyla birlikte, vergi dilimlerinin de enflasyona paralel olarak güncellenmesini gerekli gördüklerinin altını çizdi. 2023 yılı ile ilgili önemli belirsizliklerden bir diğerinin de seçim sonrası ekonomi politikaları olduğunu vurgulayan Mahmut Özgener, şöyle konuştu:

    "Mevcut durumun iyileşmesine yardımcı olabilecek en önemli yerel unsurlardan bir tanesi ise seçim sonrası ekonomi politikaları ile ilgili netlik olacaktır. Bu nedenle seçimden sonraki ekonomi politikalarının bilinmesine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Mevcut politikaların devamı, enflasyon ve para politikasının değişimi gibi sorulara daha somut cevaplar almamız gerektiği kanaatindeyim. Seçim sonrası ilk hafta, ilk ay, 3-6 ay, 12-18 ay gibi dönemlerde icraatların detaylı bir şekilde iş dünyamızla paylaşılması çok önemli. Orta ve uzun vadeli olarak da özellikle cari dengenin nasıl düzeltileceği ile ilgili reform programının detaylarının bilinmesi gerekiyor."

    SON ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARI ÖNEM TAŞIYOR

    Büyüme rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Mahmut Özgener, 2022 yılı büyüme beklentisinin yüzde 5-5,5 aralığında olduğunu aktaran Özgener, 2022 son çeyrek büyümesinin yüzde 3'ün altında gelmesi halinde, 2022 yıllık büyümesinin yüzde 5'in altına gelme durumu olduğuna değindi. Şubat 2023'te açıklanacak son çeyrek büyümesinin önem taşıdığını vurgulayan Özgener, "Bu oran, 2023 yılı 1. çeyreğe nasıl bir giriş yapacağımızı da görmemizi sağlayacak. Bu sayede seçim öncesi izlenecek politikalarla ilgili daha net bir değerlendirme yapma imkanımız da olacak. Büyüme oranlarını düşürmemek için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle yeni kredi paketlerinin devreye alınması bekleniyor. Seçime kadar olan süreçte, bu yavaşlamayı krediler ile aşma yolunun tercih edileceği anlaşılıyor. Fakat bu politikanın cari işlemler açığını daha da artırması ve enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesine sebep olma riski de oldukça yüksek" dedi.

    İZMİR'DE KONUT SATIŞLARI YÜZDE 43 ORANINDA AZALDI

    Küresel ve ülke ekonomisinden gelen yavaşlama sinyallerinin etkilerini daha hissedilir hale geldiğini aktaran Özgener, limanlardaki konteyner elleçleme miktarında, 2015'ten bu yana ilk kez yıl sonunda daralma olması beklendiğini ifade etti. Türkiye'de konut satışlarında da geçen yıla göre yüzde 34'lük bir düşüş söz konusu olduğunu dikkat çeken Özgener, İzmir'de konut satışlarının yüzde 43 oranında azaldığını belirtti. Konut fiyat endeksinde yaklaşık 1,5 yıl sonra küçük bir gerileme var olduğunu dile getiren Özgener, ama hala artış hızlarının yüzde 190 seviyelerinde olduğunu söyledi.

    Toplantıda ayrıca İZTO'nun 2022 yılında 132 milyon TL olan bütçesi 2023 yılında 312 milyon TL olarak oy birliği ile kabul edildi. (DHA) 


    YORUMLAR

    • 0 Yorum