• Reklam

Gediz Deltası için çalıştay yapıldı

İZMİR'de UNESCO Dünya Doğa Mirası olma yolunda ilerleyen Gediz Deltası'na ilişkin biyoçeşitlilik araştırma bulgularının aktarıldığı çalıştay, İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi'nde (İZTAM) düzenlendi. Çalıştayda 2021 yılı boyunca yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları paylaşılarak öneriler sunuldu.

Gediz Deltası için çalıştay yapıldı
10 Aralık 2021 - 15:29 - Güncelleme: 10 Aralık 2021 - 15:30
UNESCO Dünya Doğa Mirası Adayı Gediz Deltası 2021 yılı İzleme Çalışmaları Çalıştayı gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, UNESCO Dünya Doğa Mirası olma yolunda ilerleyen Gediz Deltası'na ilişkin biyoçeşitlilik araştırma bulgularının aktarıldığı çalıştaya katıldı. Doğa Derneği'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yıl boyunca Gediz Deltası'nda yaptığı biyoçeşitlilik araştırma bulgularının ve eylem planının görüşüldüğü çalıştayda konuşan Soyer, Gediz Deltası ve İzmir'in binlerce yıldır birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade etti. Bir evladın anne ve babasına sahip çıkması gibi İzmir'in Gediz'e sahip çıkması gerektiğini söyleyen Soyer, "Yazık ki İzmir'de yaşayan milyonlarca insan Gediz Deltası'na sırtını dönmüş. Mavişehir'den başlayan ve şu anda bulunduğumuz Sasalı kıyılarından Foça tepelerine kadar uzanan bu geniş koruma alanı, birçok İzmirlinin hayatında hemen hiç yer teşkil etmiyor. Şehrimiz dünya flamingo nüfusunun yüzde onuna ev sahipliği yapıyor ama çok azımız flamingolarla komşu olduğunu biliyor. İzmir'de doğan her çocuk, burada doğan flamingolar, pelikanlar ve diğer canlılarla birlikte büyüdüğünü ve bunun İzmir'e özgü bir ayrıcalık olduğunu bilmeli. Gediz'i sadece İzmir'deki deltasında değil, kaynağından denize döküldüğü yere kadar yaşatmayı bir görev edindik. Tüm bu çalışmalarımız İzmir'in Gediz Deltası'na UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsünün verilmesi ile taçlanacak" ifadelerini kullandı.

'BİZE GELEN YAPILAŞMA TALEPLERİNE RET VERECEĞİMİZİ SÖYLEDİK'

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Gediz Deltası'ndaki insan odaklı zararın boyutundan söz ederek "Bu bölge binlerce yılda oluşmuş doğal bir alan. Maalesef bölgenin tarım alanlarını kullanarak, delta çevresinde betonlaşmaya giderek bu alana yıllarca zarar vermişiz. Bölgenin imara açılmasıyla ilgili Çiğli Belediyesi olarak katı bir duruş sergileyeceğimizi ve bize gelen yapılaşma taleplerine ret vereceğimizi söyledik. Bu kararlılığımızı devam ettireceğiz. Bu bölgenin İzmir'e ve Türkiye'ye kazandırılması için elimizden geleni yapacağız. Tabi ki kuşları rahatsız etmeden" dedi.

'GEDİZ DELTASI DEV BİR REKREASYON ALANI OLMALI'

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuba Kılıç Karcı ise çalışmanın sadece İzmir için değil Türkiye için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bir yıl boyunca Türkiye için çok anlamlı ve güzel bir çalışma yapıldı. Bu proje, Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde gerçekleştirilebildi. Belki de Türkiye için bir ilk oldu" ifadelerini kullandı. Karcı, deltanın korunması ve geliştirilmesi için taleplerini de şu şekilde sıraladı: "Yasadışı avcılığın, bitkilerle, kuş yuvalarının üzerinden araç geçişinin engellenmesi gerekiyor. Gediz Deltası dev bir rekreasyon alanı olmalı. İzmirlinin daha çok Gediz Deltası'na sahip çıkmasını istiyoruz. Başkanımız Tunç Soyer'in öncülük ettiği çalışmayla Gediz Nehri'nin temizlenmesini ve deltanın UNESCO Dünya Doğa Mirası olmasını istiyoruz."

'186 FARKLI KUŞ TÜRÜNÜN YAŞAM DÖNGÜSÜ KAYIT ALTINA ALINDI'

Doğa Derneği'nin yıl boyunca Gediz Deltası'nda yaptığı biyoçeşitlilik araştırması ile 186 farklı kuş türünün yaşam döngüsü kayıt altına alındı ve delta için önemli bulgular elde edildi. 25 uzman ve gönüllünün çalıştığı projeyle Türkiye'de üreyen kuşların üçte birinden fazlasının deltada ürediği ortaya konuldu. Proje İle elde edilen bilimsel veriler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi adaylık başvurusunda bulunduğu UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi çalışması için de kullanılacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum