Evlerinin terasında İHA ürettiler

    Bilecik’te geçtiğimiz yıllarda evlerinin teras katında insansız hava aracı (İHA) yapmak için harekete geçen gençlerin azmi takdir topluyor.

    Evlerinin terasında İHA ürettiler
    09 Eylül 2022 - 10:33
    Gece gündüz demeden büyük bir inançla çıktıkları yolda bir çok olumsuz tepkiyle karşılaşsalar da hedeflerinden vazgeçmeyen gençler, ürettikleri İHA’da bir çok yeni gelişmeler kaydetti.

    Bilecik’in İHA’lar konusunda tanınan bir il haline gelmesini isteyen ve büyüklerden destek bekleyen gençler,  çalışmalarının son aşamalarını gazetecilere anlattı.

    Bir süre önce kendi imkanlarıyla arama kurtarma maksatlı yaptığı test aşamasındaki insansız hava aracı İHA’nın tanıtımını Vali Dr. Kemal Kızılkaya’ya da yapan ekip lideri Yasin Yasa, “Teras katında başladığımız bu serüvene muhteşem bir ekiple devam ediyoruz. Yaptığımız İHA’larımızın uçuş kısımlarında tasarımsal yazılımsal kısımlarında incelemeleri yaptıktan sonrasında pist başında kalkışını gerçekleştiriyorum. İnsansız hava araçlarımızda en büyük kural ve hedeflerimizden biri ihalarımızın ve bundan sonrakilerin isimlerinin devamlı ülkemizde mağdur durumdaki kadınlarımızın isimleri tecavüz ve tacize uğramış kadın kardeşlerimizin ablalarımızın isimlerini ilelebet gökyüzüne taşımak ülkemizdeki şehitlerimizin isimlerini ihalarımızın üzerine isimlerini kazıyarak isimleri devamlı gökyüzünde özgür olacaktır. Teras katında başlayan hayallerimiz Bilecik Kent Konseyinde devam ediyor atolyemiz bünyesinde bizlere açılan alan ile birlikte tasarımsal boyutsal smilasyon ve kontrol eğitimlerimiz ekipmanlarımız işe güzel işler başarıyoruz. Bilecik valiliğimiz sponsorlarımız  bu iş de bizlere inanıp arkamızda bir büyüğümüz olarak durdukları için teşekkür ederiz. Hedefimiz ve doğrultumuz Bilecik ihalar konusunda devleşecek ve ismini duyuracak” ifadelerini kullandı.



    Ekip üyesi İrem Asar, “Tornado ekibimizin yapmış olduğu insansız hava aracının elektrik, elektronik ve yazılımından sorumluyum. İnsansız hava aracımızda mikroişlemci ile yazmış olduğumuz yazılımımızla birlikte bilgisayarlarımızda simülasyon ortamında çalışıyoruz. Bilgisayarlarımızda farklı programlarla devre modelimizi titizlikle tasarlıyoruz. En sonunda da ekip arkadaşlarımızla montaj aşamalarını gerçekleştiriyoruz” dedi.

    Ekip üyesi Abdurrahman Furkan Aşlak ve Kemal Tüysüz de “Tornado tasarım departmanında yer alan ekip arkadaşlarımızın bilgisayar ortamında tasarlandığı  ihalarımızın teknik çizimleri ve 3 boyutlu çizimleri üretim departmanımıza ulaşıyor. Üretim departmanımız da ise insansız hava aracımızın (İha) kalıplarını üretip ardından iç elektrik akşam, motor ve pervanemizi de insansız hava aracımıza (İha) yerleştiriyoruz. Daha sonra montajımızı yapıp uçuşa hazır hale getiriyoruz. Uçuşa geçmeden önce insansız hava aracımızın (İha) montaj yapılan yerleri,iç elektrik aksamını ve motorların kontrolünü yaptıktan sonra insansız hava aracımız (İha) artık uçuşa hazırdır” açıklamasında bulundular.



    Ekip üyesi Konuralp Özkan, “Tasarım işlemlerimizi solidworks ,catia, fusion360 teknik resimleri ise AutoCAD de yapıyoruz tasarım aşamasında uçağı her detayı ayrıntılı olarak çiziliyor ve yine uygulama üzerinde montaj yapılıyor montajdan sonra ise render yani uçağımızın renklendirme işlemi yapılır. En son olarak ta stres testi dediğimiz test simülasyon üzerinde yapılarak uçagımızın hassas bölgeleri tespit edilir. Kırmızı renkli alanlar çıkar ise uçağımız havalandığında kralacak bölgeleri gösterir ve tekrar tasarım aşamasına dönerek düzeltmeler yapılır. Tekrar simülasyon yapıldıktan sonra üretime gönderilir” diye konuştu.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum