Emeklilerin bayram ikramiyesi zamlı mı olacak?

    Ramazan Bayramı yaklaşırken emeklilere verilecek ikramiye miktarı şimdiden gündem olmaya başladı. Vatandaş ''EYT'li bayram ikramiyesinden faydalanabilecek mi?'' sorusuna yanıt arıyor. İşte Ramazan bayramı ikramiyesiyle ilgili son gelişmeler...

    Emeklilerin bayram ikramiyesi zamlı mı olacak?
    13 Mart 2023 - 17:48 - Güncelleme: 13 Mart 2023 - 17:55

    Ramazan Bayramı bu yıl 21 Nisan-24 Nisan arasında olacak. İkramiyelerin Ramazan Bayramından birkaç gün önce yatması bekleniyor.
    Emeklilere bayram ikramiyesi konusunda yasal bir düzenleme yok ancak emekliler 2018 yılından bu yana düzenli olarak bayramlardan önce ikramiye alıyor. Geçen yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde bin 100 TL ikramiye ödemesi yapılmıştı. Eğer emekli maaşlarına yapılan yüzde 30'luk zam bayram ikramiyelerine de uygulanırsa söz konusu tutar bin 430 TL'ye yükselecek. 

    Kurban Bayramı'yla birlikte 2023 ikramiye tutarı toplamda 2 bin 860 TL olacak. Ancak böyle bir zam yapılacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Bu konuda son karar ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olacak.

    Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlandı. Başvurular 3 Mart itibarıyla alınmaya başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu normalde emekli aylığı başvurularını iki hafta içerisinde sonuçlandırıyor. Ancak EYT ile 2 milyon 225 bin kişinin emekli olması beklenirken yoğunluk yaşanıyor. Mart ayında başvuru yapan emekli adaylarının Nisan ayında emekli aylığı almaya başlaması bekleniyor. Ramazan Bayramı 21. Nisan’da başlayacağından EYT ile emekli olanların emekli bayram ikramiyesinden faydalanması öngörülüyor.

    Emekli bayram ikramiyesi kimler alabilir?

    Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler,  güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

    Birden fazla emekli aylığı alanlara sadece tek ikramiye ödemesi yapılacak. 

    İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri alanlar iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi alabilecek.

    Sadece banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek, diğer tüm emekliler ikramiyeden yararlanacak. (Ajanhhaber)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum