• Reklam

Egeli hazır giyimciler, Avrupa'daki 'resesyon'a karşı çareyi ABD'de arayacak

EGE Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Avrupa'daki enerji krizi ile ortaya çıkan resesyon sürecinin sektörü etkilediğini söyledi. İhracat rakamlarında düşüş beklemelerine rağmen sıkıntılı dönemlerde her zaman bir çıkış yolu aradıklarına dikkati çeken Sertbaş, "Şu anda ABD pazarı gündemde. ABD'de de düzenlenecek 2 fuara heyetle katılacağız. Ayrıca Avrupa'nın da Uzakdoğu'ya bakmadan bizden almasını sağlayacağız" dedi.

Egeli hazır giyimciler, Avrupa'daki 'resesyon'a karşı çareyi ABD'de arayacak
26 Ekim 2022 - 16:00 - Güncelleme: 26 Ekim 2022 - 16:00

Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, sektörün ihracat performansı ve son dönemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. İzmir'de bir restoranda yapılan toplantıda, EHKİB Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz de yer aldı. 2022 yılının ilk 6 ayında rekorlar kırıldığını aktaran Burak Sertbaş, daha sonraki süreçte yavaşlama dönemine girdiklerini söyledi. Eylül ayı ihracat rakamlarına değinip, ekim ayı ile birlikte düşüş başladığına dikkati çeken Sertbaş, Avrupa'daki enerji krizi ile ortaya çıkan resesyon sürecinin sektörü etkilediğini belirtti. Hazır giyim sektörünün sürdürülebilir bir durum olduğunu ifade eden Sertbaş, ABD pazarının gündemde olduğunu ve ABD'deki iki fuara heyetle birlikte gideceklerini dile getirdi.

'İHRACATA RESESYON FRENİ'

Avrupa'da yaşanan gelişmelerin sektörü etkilediğini belirten Sertbaş, "Enerji krizinin bir şekilde çözüleceğini, Avrupa'nın Rusya ile bir şekilde el sıkışacağını, Ukrayna ile durumun çözeceğini düşünüyordum ama bu kadar uzun süreceğini düşünmüyordum. Avrupa'daki resesyon nedeniyle siparişlerde azalma var. Ege'de yüzde 30'lara yakın bir önceki seneye göre azalma var. Türkiye geneli biraz daha iyi, yüzde 16'larda azalma var. Firmalara baktığımda çok dramatik düşüşler yok. Yıl sonuna kadar sürdürülebilir durumdayız. Tamamen dünyadaki olaylarla alakalı bir durum. Bu süreçte kendimizi iyi korumamız lazım. Bütün üyelerimize aynı şeyi söylüyorum. Çok dikkatli harcamalar yapmamız  ve çok dikkatli üretimler yapmamız lazım. Hedefimiz geçen senenin rakamlarını yakalamak" dedi.

EGELİ İHRACATÇILARIN GÖZÜ ABD PAZARINDA

Sıkıntılı dönemlerde her zaman bir çıkış yolu aradıklarını söyleyen Sertbaş, ABD pazarı ile ilgili çalışmalar yapıldığını ifade etti.. Yakın coğrafyaya iş yapma konusunda Ege'nin tecrübesi olmadığını bunu daha çok İstanbul'un iyi yaptığını belirten Sertbaş, şu ifadeleri kullandı: "Şu anda ABD pazarı gündemde. ABD'de de düzenlenecek 2 fuara heyetle katılacağız. Ayrıca Avrupa'nın da Uzakdoğu'ya bakmadan bizden almasını sağlayacağız. Gidilecek çok pazar var. Egeli imalatçıya uygun firmalar arıyoruz. ABD her zaman aklımızda. Yeter ki kendimize uygun müşteri bulalım." Sertbaş, bir süre önce görüştükleri Avrupa'nın en büyük hazır giyim grubunun Türk firmaları için olumlu sinyaller vermesinin de sevindirici sözlerine ekledi.

'MÜŞTERİ KAYBETMEMEK ÇOK ÖNEMLİ'

Avrupa'da yaşanan resesyonun ihracatı baskıladığını vurgu yapan EHKİB Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı ise bu süreçte müşteri kaybetmemenin en önemli durum olduğu belirtti. Sürdürülebilirlikle ilgili kendilerine büyük baskı yapılmasına rağmen, Avrupa'da baş gösteren enerji krizi sonrasında Almanya'nın tekrar nükleere döndüğünün altını çizen Bağcı, Almanya'nın geri adım attığını ifade etti.
Hazır giyim ve konfeksiyonun istihdam yoğun bir sektör olması nedeniyle asgari ücretle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktaran Bağcı, döviz kurunda seçime kadar bir yükselme beklemediklerini ifade etti.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum