Egeli 131 firma 'En Büyük 500' arasına girdi

    İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı 'Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu-2022' araştırmasının sonuçlarına göre listeye Ege Bölgesi'nden 131 firma girdi.  Bu firmalardan 50'sinin üretim tesislerinin Ege Bölgesi olduğu ancak, kanuni merkezlerinin farklı bölgelerde bulunduğu belirtildi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İSO ilk 500 listesinde güçlü bir şekilde temsillerini sürdürmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

    Egeli 131 firma 'En Büyük 500' arasına girdi
    28 Eylül 2023 - 13:28 - Güncelleme: 28 Eylül 2023 - 13:30

    İSO'nun açıkladığı 'Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu-2022' araştırmasının sonuçlarına göre listeye Ege Bölgesi'nden 131 firma girdi.  Bu firmalardan 50'sinin üretim tesislerinin Ege Bölgesi olduğu ancak, kanuni merkezlerinin farklı bölgelerde bulunduğu belirtildi. İSO ilk 500 listesinde İzmir'den 38, Manisa 14, Denizli 10, Balıkesir'den 7, Aydın'dan 5, Kütahya'dan 3, Uşak ve Muğla'dan ise 2'şer firma yer aldı. 131 Egeli firmanın 115 tanesi listedeki yerlerini korurken, 16 firma bu yıl İSO ilk 500 listesinde yer alma mutluluğu yaşadı.
    İzmir Aliağa'da rafinerisi bulunan TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu oldu. İkinci sıra ise yine İzmir'deki Star Rafineri A.Ş.'nin oldu. Socar Grubu şirketlerinden İSO 500 listesinin gediklilerinden Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 25'inci sıradan listeye girdi.
    İSO 500 Listesi'ne 19'uncu sıradan giren Vestel Beyaz Eşya San. ve Tic. A.Ş. Ege Bölgesi sıralamasında üçüncü, Manisalı firmalar arasında birinci firma konumunu sürdürdü. Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş. ise; 38'inci oldu. Denizli'nin ihracat şampiyonu Er-Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.Ş., Denizli firmaları arasında birinciliğini sürdürürken, Türkiye genelinde listede 34. sıra yer aldı. Aydın firmaları arasında en üst sırada Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş. yer alırken, firmanın Türkiye geneli sıralaması ise 208'incilik oldu.
    İSO ilk 500 listesinin 88'inci sırasındaki Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş. Balıkesir firmaları arasında en başarılı firma olurken, Muğla'nın güçlü firmaları Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. 94'üncü, Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhr. İth. ve Tic. A.Ş. 129'uncu sırada yer aldı. 169'uncu sıradaki Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. A.Ş. ve 455'inci sıranın sahibi Özerdem Mensucat San. ve Tic. A.Ş. Uşak'ı temsil eden başarılı sanayi kuruluşları oldu.

    EGE BÖLGESİ'NDEN 16 YENİ FİRMA LİSTEYE YENİ GİRDİ

    Kütahya merkezli Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş. 257'nci sıradan, Aydın merkezli Qua Granite Hayal Yapı ve Ürünleri San. Tic. A.Ş. 264'üncü, yine Aydın'dan Batı Kipaş Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de ise 271'inci sıradan listeye girdi.
    Abalıoğlu Grubu, 2021 yılında; Abalıoğlu Yağ San. ve Tic. A.Ş., Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş., Abalıoğlu Yem Sanayi A.Ş. firmalarıyla listede temsil edilirken, 2022 yılında Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ş. İSO ilk 500 listesine girdi. Böylelikle Abalıoğlu Grubu'nun listedeki firma sayısı 4'e yükseldi. Yaşar Holding'in Pınar Süt Mamulleri Sanayii A.Ş., Pınar Entegre Et ve Un Sanayii A.Ş. ve DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş. firmaları İSO ilk 500 listesinde yer aldı.
    Ege Bölgesi'nin tarih boyunca üretimin ve ihracatın merkezi olduğuna dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İSO ilk 500 listesinde güçlü bir şekilde temsillerini sürdürmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.
    Ege Bölgesi'nin 2022 yılında 32 milyar dolar ihracat yaptığına dikkati çeken Eskinazi, "Orta Vadeli Program'da (OVP) 302,2 milyar dolar ihracat hedefleniyor. Ege Bölgesi olarak OVP'deki ihracat hedefine 40 milyar dolarlık katkı sağlamak istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için inovasyon, ARGE, mesleki eğitim, pazarlama, tasarım ve sürdürülebilir odaklandığımız konuların başında geliyor" dedi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum