Dün dileniyordu, bugün şık elbiselerle geziyor!

    İstanbul’un meydanlarını mesken tutan dilencilerle İBB Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı özel bir ekip mücadele ediyor. Avrupa yakasındaki ekibin başındaki Zabıta Amiri Cenani Arslan, “Oyunculukları parmak ısırtır. Bir gün önce sefalet içinde dilenirken gördüğünüz birini bir başka gün şık kıyafetler içinde bakımlı halde görebilirsiniz” dedi.

    Dün dileniyordu, bugün şık elbiselerle geziyor!
    10 Ağustos 2022 - 12:03
    Yaşları 5-6’dan 80’e kadar değişen dilencilere bir otobüs durağının yanında, üstgeçitteki merdivenlerde, sokakta, marketlerin önünde ya da çöp konteynerinin yanında Yemek ararken rastlamak mümkün. Sayıları neredeyse her geçen gün katlanarak çoğalan dilencilerle mücadele için kurulmuş özel ekip de her an onların peşinde. İstanbul’un Avrupa yakasında dilencilerle mücadele eden ekibin başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı Dilenci Müdahale Zabıta Amiri Cenani Arslan bulunuyor. İstanbul’un Avrupa yakasını mesken tutan dilencilerin neredeyse tümünü tanıyan Cenani Arslan, yaşadığı ilginç anıları Hürriyet’e şöyle anlattı:

    ‘PARAYI KAPTIRMAKTAN KORKUYORLAR’

    “Dilenirken yakalananlara Kabahatler Kanunu’ndan ceza yazılıyor ve üzerlerindeki paraya kamu adına el koyuluyor. Dilenciler cezadan çok paralarını kaptırmaktan korkarlar. Parayı çocuk bezlerine, çocuk arabalarına hatta kola kutularına bile saklayanlar var. Kimlik tespiti yaptıktan sonra üzerlerini arayınca birçoğundan para çıkmıyor. Örneğin son yaptığımız uygulamada, bir tanesi ısrarla boş bir kola kutusunu istiyordu. Dolusunu verip boş kutuyu çöpe attık. Dilenci boş kutuyu çöpten almak için eğilince şüphelendik. Boş kola kutusunu kestik ve içinden 300 lira para çıktı.

    ‘ZENGİN SEMTLERİ SEÇİYORLAR’

    Dilencilerin yüzde 80’i Eminönü, Taksim, Karaköy, Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Bakırköy gibi halkın yoğun olduğu meydanlarda çalışır. Buralara daha rahat gidip gelmek için de şehrin merkezi sayılan Eminönü, Çukurpazar ve Aksaray gibi semtlerde yaşarlar. Yardımsever vatandaşlarımız verdikçe çoğalıyorlar. Özellikle zengin semtlerde gruplaşıp, bölge tutuyorlar. Örneğin 80–90 kez ceza yazdığımız Halil İbrahim var. E-5 güzergâhındaki üst geçit yeri. Kalabalık, çocuklu olanlar zengin semtleri, sahil bandını, Etiler, Ulus gibi yürüyüş alanlarını, halkın sirkülasyonunun olduğu yerleri tercih ediyorlar.”

    'YENİ YÖNTEMLER BULUYORLAR'

    Eskiden sakatlık durumunu kullanıp el açıp dilenenler artık yöntem değiştirdiğini belirten Cenani Arslan, “Şimdi çöpü karıştırıp oradan yemek yiyor gibi duygu sömürüsü yapanlar da var. Küçük çocuklarını dilencilikte kullananlar da çok fazla. ‘Hastaneden yeni çıktım. Yol param yok’ diyen de var, kılık kıyafetini değiştirip sabah ve akşam başka başka yerde dilenen de. Oyunculukları parmak ısırtır. Bir gün sakat ya da sefalet içinde dilenirken gördüğünüz birini bir başka gün şık kıyafetler içinde bakımlı bir halde görebilirsiniz” dedi.

    'BİZE TEPKİ GÖSTERENLER OLUYOR'

    Dilencilerin halkın duygularını sömürdüğünü ifade eden Cenani Arslan, “Sermayeleri el açmak. Yardımsever vatandaşlarımız çok hassaslar. İyi niyetle, işim rast gitsin diye para veriyor. Vergisi, stopajı, kirası yok. Verirsen ‘Allah razı olsun’ diyor. Vermezsen arkandan beddua ediyorlar. Sahada dilencilere müdahale ettiğimizde bazen vatandaşların tepkisiyle karşılaşıyoruz. ‘Aç ki yapıyor, nasıl geçinsin’ diye bize müdahale edenler bile var. Ancak birçok şikâyet de alıyoruz” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum