Duayen işadamı Zorlu, yarın toprağa verilecek

    İzmir'de bir süredir tedavi gördüğü hastanede 73 yaşında hayatını kaybeden Altay Spor Kulübü'nün eski başkan ve yüksek divan kurulu başkanlarından, İzmir iş ve spor dünyasının tanınan isimlerinden Kemal Zorlu, yarın son yolculuğuna uğurlanacak.

    Duayen işadamı Zorlu, yarın toprağa verilecek
    26 Mart 2023 - 13:09 - Güncelleme: 26 Mart 2023 - 15:08
    Triod nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yüksek tansiyona bağlı olarak hayata gözlerini yuman Zorlu için Alsancak Hocazade Camisi'nde öğlen namazına müteakip cenaze namazı kılınacak. Kemal Zorlu, ardından Pınarbaşı'ndaki aile mezarlığında toprağa verilecek. 

    İzmir'in unutulmaz iş adamı, Altay'ın eski başkanlarından Mazhar Zorlu'nun yine siyah-beyazlı kulüpte başkanlık yapan Nafiz Zorlu'yla birlikte iki oğlundan biri olan Kemal Zorlu, Mazhar Zorlu Holding'in yanı sıra Ege Plast A.Ş'nin de yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu. Altay'da yıllarca başkanlık yapan ve Türkiye Futbol Federasyonu'nda da yöneticilik görevlerinde bulunan Zorlu, İzmir iş dünyasının bir araya gelerek kurduğu Güçbirliği Holding'in de başkanlığını sürdürüyordu. Türkiye'nin ilk rüzgar enerji santrali gibi önemli yatırımları gerçekleştiren Zorlu, Basmane'deki alanda Dünya Ticaret Merkezi projesini hayata geçirmek için yıllarca uğraş vermişti. Kemal Zorlu'nun iki çocuğundan biri olan Sibel Zorlu, halen Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanlığı görevini yürütüyor.

    İş insanı olarak turizmden, tekstile, enerjiden, mobilya sektörüne kadar birçok alanda önemli yatırımlar gerçekleştiren, özellikle plastik boru sektöründe Ege Yıldız ve Egeplast markalarıyla Türkiye’de ilklere imza atılmasına liderlik yapan, spora, sanata ve eğitime verdiği katkılarda gönüllere taht kuran Kemal Zorlu’nun vefatı, iş ve spor camiasında büyük üzüntü yarattı. 
     
    KEMAL ZORLU KİMDİR?
    Kemal Zorlu, 1950 yılın 16 Kasım günü, Altay Spor Kulübü’nün efsane başkanlarından, duayen işadamı Mazhar Zorlu’nun oğlu olarak İzmir’in Alsancak semtinde dünyaya geldi. Henüz 12 yaşındayken Altay’ın kurduğu ve Türkiye’nin ilk minik takımı olma özelliği taşıyan ekibin kaptanlığını yaptı. Altay yıldız ve genç takımlarıyla, İzmir Genç Karmasında futbol oynadı. Ancak, eğitimi nedeniyle 1967 yılından sonra futbola devam edemedi.
    Lise yıllarının ardından, eğitimine yurt dışında devam etti. Almanya’da Goethe Enstitüsü’ndeki Almanca öğreniminin ardından, Tubingen’de bir süre pratik yaptı. Daha sonra Wursburg’da bir plastik eğitim programına katıldı. Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan ve plastik teknolojileri konusunda Avrupa’nın en iyi programlarından birini uygulayan okulu bitirdi. Bu süreçte Viyana’daki öğrenci derneklerinde etkin çalışmalarda bulundu.
    Türkiye’ye döndükten sonra Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitiren Kemal Zorlu, 8 yaşından itibaren babasının kendisine adım adım öğrettiği iş hayatına, profesyonel yönetici olarak devam etti.
    Turizmden tekstile kadar birçok sektörde faaliyet gösteren, ancak özellikle plastik boru sektörünün öncülerinden Mazhar Zorlu Holding’i başarıyla yöneten Kemal Zorlu, İzmir’de oluşturulan tüm faaliyetlerde öncü olarak yer aldı. Sermayenin ve bilgi birikiminin birleştirilmesinin hedeflendiği bu girişimlerden KİPA, EGS, ENDA ve GÜÇBİRLİĞİ HOLDİNG ile GÜÇ ENERJİ’nin düşünce düzeyinden, yaşama geçirilme düzeyine kadar her aşamasında aktif olarak yer aldı ve yönetim kurullarında görev yaptı.
    1995 yılında toplumun her kesiminden 3 bine yakın ortağı bir araya getirerek kurduğu Güçbirliği Holding, Türkiye'nin ilk “çok ortaklı modeli” oldu. Yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yaptığı rüzgar enerjisi yatırımı, boru hattına alternatif olarak görülen taşıma doğalgaz projesini geliştiren, Türkiye’nin en kaliteli ipliklerini ve ilk organik pamuğu üreten Güçbirliği Holding’in, en büyük yatırımlarından biri olan İzmir Basmane Meydanı’ndaki Dünya Ticaret Merkezi Projesi ise tüm çabalarına karşın tamamlanamadı.
    Kemal Zorlu, iş hayatındaki yoğun çalışma temposuna rağmen, birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik ve başkanlık görevini de yerine getirdi. Türkiye Sanayici İşadamları Derneği, İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu, Başkanlar Kurulu, EGEV, EGİAD, ESİAD, Alsancak Rotary Kulübü gibi derneklerde görev yaptı.
    Kemal Zorlu, hayatının hiçbir döneminde sosyal hayattan ve spordan kopmadı.
    Altay’ın 1983-84 sezonundaki 2. Lig şampiyonluğunda Futbol Şube Başkanı olarak önemli bir rol oynadı. 1992’de Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na seçilen Kemal Zorlu, yaklaşık 5 yıl Profesyonel, Amatör Kurul Başkanlığı görevini yürüttü. Bir dönem Atletizm Federasyonu Başkan Vekili olarak görev yapan Zorlu, 25 yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez Danışma Kurulu’nda yer aldı.
    1973 yılında Semra Zorlu ile hayatını birleştiren Kemal Zorlu, evli, iki çocuk ve iki torun sahibi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum