• Reklam

Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın ödülleri antik kentte dağıtıldı

EGE Maden İhracatçıları Birliği'nin (EMİB) Ticaret Bakanlığı desteğiyle bu sene 'Taşa Sanat Kat' mottosuyla üçüncüsünü düzenlediği 'AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması' ödül gecesi Efes Antik Kenti'nde gerçekleştirildi.

Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın ödülleri antik kentte dağıtıldı
16 Ekim 2022 - 09:35 - Güncelleme: 16 Ekim 2022 - 09:36

Ticaret Bakanlığı desteğiyle Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin (EMİB) tarafından 'Taşa Sanat Kat' mottosuyla 3'üncü AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesi düzenlendi. Efes Antik Kenti'nde gerçekleştirilen AMORF 3'üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması Ödül Töreni ve Doğal Taş Gala Gecesi'ne Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Afyonkarahisar İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye Mermer ve Doğaltaş Makineleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek katıldı.  AMORF Tasarım Yarışması Ödül Töreni yanında, 'Doğal Taş Gala Gecesi Efes - 22' temasıyla kapsamı genişletilen gecede, 7 kategoride en fazla ihracat yapan 35 firmaya da farklı kategorilerde 'İhracat Başarı Ödülleri' verilirken, Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü de İsmail Alimoğlu'na takdim edildi. Ödül alan 35 firma 2021 yılında EMİB'in 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracatının 242 milyon dolarlık büyük dilimini gerçekleştirdi. Üçüncüsü düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategoride 237, öğrenci kategorisinde 168 ve sınırsız kategorisinde 15 başvuru olmak üzere bu yıl toplamda 420 başvuru alırken 6  proje ödülün sahibi oldu. Sınırsız kategorisinde ise ödüle layık tasarım bulunamadı.

TÜRKİYE GENELİ İŞLENMİŞ ÜRÜN İHRACATINDA HEDEF YÜZDE 80

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, doğal taş sektöründe işlenmiş ürün ihracatını Türkiye genelinde yüzde 80, Ege Bölgesi'nde ise yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediklerini belirti, "Profesyonel, öğrenci ve sınırsız kategorilerinde 400'ün üzerinde başvuru aldık. Yarışmamız klasik bir mimarlık yarışması değil. Tasarım ve üretimle ilgili tüm bölümlere açılmış, doğal taşın hayatın her alanında kullanılmasını hedeflediğimiz bir yarışma. Yarışmamızda yer alan tasarım projelerinde dünyanın ve bizim önceliğimiz sürdürülebilirliği de gözetiyoruz. Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, çevre dostu olma ve çevre kurallarına uygunluk sağlaması bizim için çok önemli bir kriter" dedi.



'TASARIMCILAR İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI'

Finale kalan projeler arasından seçilen bir projeye 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü sağlandığına dikkat çeken Alimoğlu, "2020 yılında doğal taş sektöründe ilk kez işlenmiş ürün ihracatımız 1 milyar doları aştı. 2021 yılında yüzde 21'lik artışla 1 milyar 283 milyon dolara çıktı. 2021 yılında Türkiye'nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 61'e yükseldi. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye geneli doğal taş ihracatı yüzde 2,7 artışla 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İşlenmiş ürün ihracatı ise 9 aylık dönemde yüzde 16 artışla 1 milyar 59 milyon dolara yükseldi. İşlenmiş ürün ihracatının payı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Doğal taş ihracatımızda işlenmiş ürünlerin payı bu yıl yüzde 5 artmış durumda. Tasarım yarışmamız, sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlıyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ TARIM VE MADENCİLİKTE'

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Türkiye'nin geleceği tarım ve madencilikte. Bu iki sektörü özellikle bir arada dile getiriyorum. Bu sektörlerin ülkemizin geleceğinde büyük yeri olduğunu düşünüyorum. Madenciler olarak biz nasıl tarım ve madencilik ülkemizin geleceğidir diyorsak, tarım sektöründen de aynı düşüncelerle hareket etmesini bekliyoruz. Çin gayrisafi milli hasılasının yüzde 20'sini madenlerden elde ediyor. Rusya'da yüzde 14 seviyelerinde. Türkiye'de bu oran sadece yüzde 1,3. Dünyada madencilik açısından gelişmiş ülkelerde ise ortalama oran yüzde 7. Eğer biz Türkiye olarak bu oranı ortalama seviyeye çekebilirsek 30 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabiliriz" dedi.

KAZANANLAR LİSTESİ

AMORF 3'üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategoride 'Profesyonel kategori birincilik ödülü kazananı Muhammed Saner Öztürkler, profesyonel kategoride ikincilik ödülü kazananı Kemal Şaylı, profesyonel kategoride üçüncülük ödülü kazananı Şevin Özoğuz ve Yahya Yusıflı oldu. Öte yandan öğrenci kategorisi birincilik ödülü kazananı Efe Yıldırım olarak açıklandı. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum