DEÜ raporu: Adıyaman, Malatya ve Gaziantep çevresinde deprem riski var

    İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlere yönelik ön değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı.

    DEÜ raporu: Adıyaman, Malatya ve Gaziantep çevresinde deprem riski var
    25 Şubat 2023 - 13:28 - Güncelleme: 25 Şubat 2023 - 13:33

    Deprem araştırmalarında Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaraş merkezli 7.7. ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere yönelik iki bölümden oluşan ön değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporun ilk bölümünde, bölgede iki ayrı fay zonunda meydana gelen depremlerin yüzey deformasyonlarının araştırma sonuçları; ikinci bölümünde ise DEÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaşıldı.



    'CİDDİ YÜZEY HAREKETLİLİKLERİ GÖRÜLDÜ'

    Küresel Konum Belirleme Sistemi (GNSS) verilerinden elde edilen bölgeye yönelik sonuçları paylaşan DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ankaya Pamukçu, depremlerin ardından bölgede ciddi yüzey hareketliliklerinin gözlemlendiğini belirtti. Prof. Dr. Pamukçu, "Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Elazığ'daki GNSS istasyonlarının güneybatıya doğru, Ekinözü (Kahramanmaraş), Feke (Adana), Tufanbeyli'deki (Adana) istasyonların kuzeybatıya doğru, Gaziantep ve Kilis'teki istasyonların kuzeydoğuya doğru, Adıyaman'daki istasyonun ise Güneydoğu'ya doğru hareket ettiği gözlemlenmiştir" dedi.

    'KALICI DEFORMASYON GÖZLEMLENDİ'

    GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle plastik (kalıcı) deformasyon meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Pamukçu, "Bir başka deyişle, depremin etkisinin ortadan kalkmasıyla hareket eden noktalar ilk konumlarına geri dönmemiş; bölge kalıcı deformasyona uğramıştır. 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremlerinin, GNSS zaman serilerindeki değişimlerin gözlemlenmesiyle geniş bir bölgede etkili olduğu ortaya konmuştur" diye konuştu.

    DEPREM RİSKİ

    Açıklamalarının devamında belli bölgelerdeki deprem riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Pamukçu, "Pazarcık depremine ait Coulomb gerilim analizinden elde edilen sonuçlardan gerilimin azaldığı ve arttığı bölgeleri inceledik. Bu analiz sonuçlarından yola çıkarak, raporda kuzeydoğuda (Adıyaman, Malatya ve çevresi) ve güneybatıda (Gaziantep ve çevresi) bölgelerinde deprem riskinin yüksek olduğu söylenebilir" dedi. DEÜ, ilgili raporu kuruma ait web sitesinden de yayımladı. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum