Deprem bölgesine İzmirkent kuruluyor

    Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, deprem bölgesinde öncelikli ihtiyacın barınma ve tuvalet olduğunu söyleyerek İzmir Ticaret Odası ile birlikte o yörede İzmirkent isminde bir konteyner kent kurma çalışmaları başlattıklarını vurguladı.

    Deprem bölgesine İzmirkent kuruluyor
    12 Şubat 2023 - 21:19
    Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma neden olmuştu.

    Onbinlerce vatandaşın vefat ettiği ve arama kurtarma çalışmalarının 6’ncı gününde devam edildiği süreçte tüm Türkiye yasa boğulurken ülkenin dört bir yanından yardımlar bölgeye gönderilmeye devam ediyor.

    Siyasi partilerin yanı sıra iş dünyasından da bölgeye destek sürerken yıkımın yaşandığı Gaziantep iline giden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Egedesonsöz’e izlenimlerini aktardı. Yorgancılar, yapılan çalışmalardan bahsetti ve bölgedeki depremzedelerin öncelikli ihtiyaçlarını duyurdu.



    Yaşanan büyük felaketin ardından Gaziantep’e giden Başkan Yorgancılar yıkımın deprem yönetmeliğine uygun binaların inşa edilmemesinden kaynaklandığını vurguladı. Gözlemlerini anlatan Başkan Yorgancılar “Buradan Kahramanmaraş’a, Malatya’ya, Adıyaman’a geçeceğim.Burada İzmirkent kurma çalışmalarımız var. İzmir Ticaret Odası ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte konteyner kent konulması ile ilgili Mahmut Özgener Başkanımız konuyla ilgileniyor. Acilen çadır ve konteyner gerekli. Buraya yaşam kent yapılmalı” dedi.

    YANLIŞ BİNALAR ÖLDÜRDÜ
    Şu ana kadar afet bölgesinde Hatay, İskenderun, İsfahan, Kırıkhan’a gittiğini aktaran Yorgancılar, “Büyük bir yıkım var. İki depremin üst üste yaşanması ve uzun sürmesi böyle bir sonuç doğurmasına sebep oldu. Elbette ki en büyük neden, çürük yapıların olması, yıkılanlar çoğunlukla çürük binalar. ‘Deprem öldürmez, inşaat öldürür’ diyoruz. Burada da zamanında yapılmış yanlış binaların, deprem yönetmeliğine uygun olmayan binaların sonuçları olarak karşımıza çıktı” şeklinde konuştu.

    KONAKLAMA, BARINMA VE TUVALET BİRİNCİL İHTİYAÇ
    Bölgede temel gıda maddelerinin çoğunlukla karşılandığını kaydeden Yorgancılar, “Bölgede benim gördüğüm; ekmek, su gibi temel gıdaların ihtiyaçlarının karşılanmış olması. Bölgede en büyük ihtiyaç ve en büyük eksik konaklama, barınma ve tuvalet. Herkesin ortak sıkıntısı süre içinde değişiyor. Canını kurtaranların ihtiyacı farklı… Yakınlarını kaybedenlerin beklentisi, enkaz altından çıkarılmasını bekleyenlerin beklentileri farklı” ifadelerini kullandı.

    YILLARDIR BİR DEPREM BAKANLIĞININ KURULMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUM
    Yaşanan büyük felaketin ardından artık ülkenin birincil gündeminin deprem ve kentsel dönüşüm olması gerektiğinin altını çizen Yorgancılar şunları söyledi:
    “Yalnızca İzmir’in değil, tüm Türkiye’nin gündemi deprem ve kentsel dönüşüm olmalı. Yıllardır bir deprem bakanlığının kurulması gerektiğini söylüyorum. AFAD’ın daha koordineli çalışması gerektiğini belirttim.Bir çok malzeme gelse de bunların doğru yönlendirilerek hızlı sonuç alması çok önemli. Çünkü 5’nci günü geçmemize rağmen enkazdan canlı çıkarılan insanlarımız var. Ne kadar hızlı müdahale edilirse hayatta kalan insan sayısı o kadar artacaktır” dedi. (Egedesonsöz)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum