Bugün yılın en uzun gecesi, Şeb-i yeldâ

    Bu gece aynı zamanda Orta Asya Türk toplumlarında yılın son günüydü. ‘Güneşin doğuşu’ anlamıyla bugüne kadar gelen Nardugan Bayramı. Orta Asya geleneğine göre, sürekli savaş halinde olan gece gündüzün savaşı, 21 Aralık’ta son bulur. En uzun geceden sonra Güneş, daha çok görünmeye başlar ve gündüzler uzar. Türklerde 21 Aralık tarihinin çok özel bir anlamı vardı. Gece ile gündüzün kavgasında güneşin kavgayı kazandığı gün olarak kabul edilirdi. Ve bugün Nardugan Bayramı olarak kutlanıyordu.

    Bugün yılın en uzun gecesi, Şeb-i yeldâ
    21 Aralık 2021 - 15:29
    Bu gece nar yerseniz, yıl boyu hiçbir hastalık size yanaşamazmış...
    Bu gece nar kırarsanız, yıl boyunca nar gibi bereketiniz olurmuş...
    Bu gece konuklarınıza nar sunarsanız, gönül kırgınlıklarınız geçer, küslükleriniz diner, yürek yaralarınız azalırmış...
    Bu gece nar evinize girerse, yıl boyunca tam da bu geceki gibi, karanlık kısalır, kısalır, biter, artık aydınlıklarınız olurmuş...

    Bölgelere göre değişiklikler gösterse de kutlamalarda, ailenin en büyüğünün evinde toplanılır, başta nar, karpuz olmak üzere hemen her tür yiyecek hazırlanır, sabah güneşin doğuşuna şahit olana kadar bu ritüel devam eder. Bu kutlamada amaç bir taraftan en uzun gecenin karanlığında gelecek kötülükleri engellemek, diğer taraftan da güneşin doğuşuna şahit olarak kötülüklerin bitimine şahit olmaktır.
    Bütün özelliklerinin ötesinde sevgi ve dostluk gecesidir. Bu gecede, küsler barışır, kalplerdeki kinler sökülüp atılır ve kırgınlıklara son verilir. Eğer aileler arasında küskünlük ve kırgınlık varsa, ailenin büyüğü iki tarafı da evine davet ederek onların barışmalarına vesile olur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum