• Reklam

Bu meclis üyesini kim durduracak?

İzmir’in Çeşme ilçesinde otel ruhsatı alarak 29 daireli apartman yapan, olayın ortaya çıkması sonrası inşaatı mühürlenen ve yıkım kararı verilen CHP’li Belediye Meclis Üyesi Aybars Yıldırım dur durak bilmiyor. Yarım kalan inşaatı tamamladı, binada oturanlar var.

Bu meclis üyesini kim durduracak?
23 Şubat 2021 - 12:46 - Güncelleme: 23 Şubat 2021 - 13:46
Tüm gelişmelere karşın İmar Barışı’na başvuran Aybars Yıldırım’ın diktiği bina için aldığı yapı kayıt belgesi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından iptal edilmişti. Buna rağmen inşaat tamamlandı hatta, dairelerden bir bölümü satıldı. Bazı malikler dairelerinde oturmaya başladı. Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği, yeni gelişmeyi bir dilekçe ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bildirdi.

İşte meclis üyesi Aybars Yıldırım’a ait olduğu belirtilen o binayla ilgili dilekçe şöyle:

Cumhurbaşkanlığı Makamına
İzmir İli Çeşme İlçesi İnönü Mahallesi 5528 ada 4 parselde kayıtlı taşınmazın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 07.12.2018 tarih DVAR8KPL belge numaralı YAPI KAYIT belgesi iptaline karar verdiği, 05.08.2019 tarih E68474 numaralı belge yazı ile Çeşme Belediyesi'ne bildirildiği,



Bu aşamadan itibaren yeni çıkan imar kanunu 32. maddesi gereğince, zabıt tutulan ve yıkım kararı alınan binalarda tapulara ŞERH düşülmesi gerektiği, yıkımına karar verilen yapının müellifine 2 yıl hak mahrumiyeti cezasına tabi olduğu, devam eden durumlarda meslekten men etme cezası işletildiği, yapı kayıt belgesi iptal edilen yapıların, elektrik su bağlantılarının kesildiği, şeklindeki hükümlere dayalı idari işlemlerin başlaması gerekmektedir.

Ancak şikayete konu ek fotoğrafta da görüleceği üzere bahse konu binalarda insanlar yaşamaktadır. Bina ön cephesinde bazı katlarda halen satılık kiralık tabelaları bulunduğu ve Yapı Kayıt Belgesi İptal olmuş, yıkım emri bulunan yapı içindeki bağımsız bölümlerin "alım satım kiralama" işlemlerinin devam ettiği, ayrıca proje müellifinin inşaatlarına aralıksız devam ettiği yönünde ihbarlar ANLAŞILAMAMIŞTIR.

 


Demokratik Hukuk Devleti ilkelerinde yasalar herkese eşit mesafede durmak zorunda olduğu halde, yürütme birimlerince, bir takım imtiyaz sahiplerinin illegal hak ve kazanç elde etmelerine göz yumulduğu, yasalar karşısında dokunulmazlık bahşedildiği şeklindeki kanı güçlenmektedir.
Emsal durumlarda devletin ve yasaların yaptırım gücünü hiçe sayacak bu uygulamalara son verilmesi hususunu 
Saygılarımızla arz ederiz.



OLAYIN GEÇMİŞİ
Çeşme Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Aybars Yıldırım, otel ruhsatı almasına karşın 29 daireli apartman diktiği gerekçesiyle CİMER’e şikayet edildikten sonra kusurunu kabul ederek İmar Komisyonu üyeliğinden istifa etmişti. İnşaatı mühürlü olduğu öğrenilen Yıldırım’ın meclis üyeliğinden de istifa etmesi gerektiği dile getirilmişti. İşte o meclis üyesi hakkında CİMER’e bir dilekçe daha gitmişti. Ancak bu kez sadece Aybars Yıldırım’ın kendisi değil ortağı olduğu şirket hakkında da suçlamalar yer almıştı. Yıldırım’ın mimarlık şirketinin yaptığı çoğu inşaatın ve projenin yasaları çiğnediği öne sürülmüştü. Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği, halktan ulaşan ihbarları tekrar CİMER’e iletmişti. Konu kendisine ulaşan Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı, dilekçedeki iddiaları Çeşme Milli Emlak Müdürlüğü’ne ileterek, “E-posta başvurularındaki konuların incelenerek hazırlayacağınız raporun 27 Ekim 2020 tarihine kadar Kaymakamlığımıza gönderilmesini rica ederim” notu düşmüştü. Gelecek rapora göre kaymakamlığın müfettiş isteyip soruşturma açtırabileceği öğrenildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum