Büyükşehir'le sıkıntı yok, her şey iyi gidiyor

İzmir'in Karabağlar ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, mansetturkiye.com İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi'nin sorularını cevapladı. İşte röportajın son bölümü.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, röportajımızın son bölümünde mobilyacılar, yeni projeler, büyükşehir belediyesi ile ilişkiler konusunda bilgiler verdi.
 
* Mobilyacılar ne olacak? Yeşillik caddesinden taşınacaklar mı?
 
Mobilyacılar Odası bir site kurulmasını istiyor. O siteye buradaki merdiven altı imalatların taşınmasını istiyorlar. Tabii bizim onu çözme şansım yok. Karabağlar’da öyle uygun bir yerimiz yok. O nedenle o konuyu Büyükşehir'e de aktardık. Geçen dönemde Aziz başkanla da görüşmüştük bu dönem Tunç başkana da bunlar iletildi. Yani büyükşehir sınırları içinde, Karabağlar’a yakın bir yerlerde böyle bir alanın bulunması lazım. Böylece Yeşillik Caddesi’nin sadece mobilyacıların showroomlarının, yani pazarlamanın, halka sunmanın, alıcıya sunmanın yeri olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir planlamamız var. Karabağlar dediğiniz zaman mobilya akla gelir. Bu sektöre dönük de çalışmalar devam edecek.
 
* Büyükşehir ile aranız nasıl? Sıkıntı var mı?
 
Normal. Bir problem yok. İlettiğimiz konularda bize destek oluyorlar. Tahsin Yazıcı projemize bir yardım çıkarıldı. Yaklaşık 5 milyon liralık katkıları olacak. Temizlikle ilgili 2 araç bize bedelsiz verildi. Yani olması gereken şekilde yürüyor. Öyle abartılacak ya da küçümsenecek bir durum yok. İstediğimiz seviyede devam ediyor. Bundan sonra da eder sanırım. Ben şunu düşünüyorum. Büyükşehirle uyumlu çalışmamız gerekir. Sadece büyükşehir değil, devletin kurumları ile uyumlu çalışılması gerekir. Yani hizmeti öne alan anlayışınız olduğu sürece bunlara dikkat etmek zorundasınız. Sonuçta Büyükşehir Belediyesinin yetkileri, görev alanları bir hayli fazla.
 
* Geçmiş dönemde Başkan Aziz Kocaoğlu ile çok uyumlu bir çalışmanız oldu.
 
Evet, iyi anlaşıyorduk hala da görüşürüz. Biliyorsunuz ben büyükşehirde genel sekreter yardımcılığı yaptım. Tunç Başkan da yeni seçildi ve şu an Büyükşehir Belediye Başkanı. O da kendi bakışına göre, kendi anlayışına göre hizmet etmeye çalışıyor. Biz de belediye olarak kendi sorunlarımızı iletiyoruz. Hani kulak arkası etme gibi bir durum yok. En azından onu söylersem eksiklik olur. Öyle bir şey yok. Dikkate alınıyor. Yapılacaklar yapılıyor. Bizim için önemli olan bu. Bundan sonra da sanırım Büyükşehir Belediyesi Karabağlar'da bazı yatırımlar yapar. Şimdi mesela gençlik merkezinde de sanırım büyükşehir destek olacak. Bunlar önemli. Yani hizmet anlamında çok önemsiyorum. O anlamda da kendisine teşekkür ederiz. Bunlar olması gereken şeyler.

* Nasıl anılmak istersiniz?
 
Ben sadece şöyle anılmak isterim. Boş geçirmedi. Hizmet etmeye çalıştı. Bizim için önemli olan bu. O güveni boşa çıkarmamak durumundasınız. Bu dönem, geçen döneme göre daha iyiyiz. Hani belediye kurumsal yapısı olarak iyiyiz ama tabii ülkedeki başka şeyler bizi de etkiliyor. Pandemi süreci herşeyimizi etkiledi. Bunları aştıkça daha da iyi olacağız. Ya benim Karabağlar'ın öyle çok büyük, öyle milyarlara ihtiyacı yok. Çok daha makul düzeyde, mütevazı düzeyde bir bütçeyle çok işler yapılır diye inanıyorum.
 


* İl
k 5'ini sayar mısınız mesela?
 
M: Şimdi açılması gereken yollar var. Bulvarlar. Bizim bütçemiz olmadığı için büyükşehre ilettik. Geçen dönem birisi başladı. Örneğin Zincirlikuyu'nun Dostluk Bulvarı'na bağlanması. Büyükşehir de finans sıkıntısı çekiyor. İş tamamlanamadı. Limontepe Kavşağı'nı Uzundere otoyol kavşağına hemen bağlardım. 5714/1 sokak. Uzundere ile Peker'i ve fuarı birbirine bağlayan ağaçsız yer.
Öncelikle bunları yapmamız lazım. Elimde öyle bir bütçe olsa bunlar hiç tereddütsüz hemen yerine getirilir. Çünkü bu aynı zamanda kentin dönüşümünü yaratır. Dönüşüm illa sadece bina  projeleriyle olmaz. Bunları yaptığınız zaman kent zaten hareketlenir.
Mesela Sırrı Atalay Caddesi var.Hemen fuar alanına bağlıyor Karabağlar'ı. Fuarla bir doğal bağı olacak. Bunlar Karabağlar'ın geliştirecek şeyler. Bbunlar kamulaştırma ile ilgili.
Gençlik merkezi gibi, Spor alanları gibi, kültürel alanları gibi yerler var. Bunların hepsini kamulaştırıp, hayata geçiririz. Yeni spor alanları planlayabiliriz. Elimizde çok proje var. Ben temizlik şantiyemi taşımak zorundayım dönüşüm alanı içinde. Şimdi ona yeni bir yer bulup oraya taşıyacağız. Orada altyapısını oluşturacağız. Yani kentteki hizmetleri daha iyi yürütebilecek alt yapıyı oluşturmamız lazım. 5 değil 20 tane proje sayarım. İşte bu yolun (Yeşillik Caddesi) trafik açısından sıkıntıları var. Tabii bunlar bizim görev alanımızda değil. Büyükşehir'in görev alanında. Karşıda Aşık Veysel 110 hektarlık dönüşüm alanı projesini yaptık. Bakanlıktan onaylanır onaylanmaz uygulamaya geçireceğiz. Müteahhitlerle vatandaşı uzlaştıracağız. Şu anda o proje bitti. Aksüner'den başlıyor buradan. Musevi mezarlığına kadar. Gaziemir sınırlarına kadar dayanacağız. Bbu proje onaylanır onaylanmaz, uygulamaya başlayacağız. Bu bölgenin planlamasını yaptık.Konut da var, ticari alanlar da. Kentsel çalışma alanları var.
 
Kentsel dönüşüm, kentlerin yenilenmesi, bazen yeni binaların yapılması gibi algılanıyor. Dönüşüm aslında bu değil. Yani kentsel dönüşüm. Aynı zamanda kentsel standartları sağlayacak şekilde planlanması lazım. Ada bazlı olacak, sosyal teknik altyapı alanları olacak, spor alanları olacak, kültür merkezi olacak, yollar genişleyecek, sadece bina olmuyor. Gerçek anlamda İzmir'de kentsel dönüşüm Uzundere'de yapılıyor. Şu anda Örnekköy'de başladı Büyükşehir'in. Ben o projelerin hepsinde çalıştığım için biliyorum. Ballıkuyu da olacak. Ege Mahallesi projesi de bana göre iyi bir proje. O da hayata geçer.
BİTTİ