Acil durumlara teknolojik olarak hazır mısınız?

    Acil durumlara karşı hazırlık yapmak denildiğinde aklınıza su ve gıda, yedek kıyafet ve ilk yardım malzemeleri gibi temel olan malzemeler geliyor olabilir.

    Acil durumlara teknolojik olarak hazır mısınız?
    19 Ağustos 2022 - 15:16
    Acil durumlara karşı hazırlık yapmak denildiğinde aklınıza su ve gıda, yedek kıyafet ve ilk yardım malzemeleri gibi temel olan malzemeler geliyor olabilir. Günümüz dünyasında ise teknolojik hazırlık yapmayı temel olarak saymamak bir hata olur. Deprem veya sel gibi doğal afetler durumlarında veya uzun süreli elektrik kesintilerinde bile işinize yarayacak basit teknolojik önlemleri sizler için derledik.

    Güneş Enerjili Powerbank Edinin

    Acil durumlarda elektrik kesintisi olabilir ve telefonunuzu uzun süre şarj edemeyebilirsiniz. Bu durumda işinize en çok yarayacak şey taşınabilir bir şarj cihazı yani powerbanktir. Su geçirmeyen, yüksek kapasiteye sahip bir powerbank ile telefonunuzu birkaç gün şarj edebilirsiniz. Daha kapsamlı bir kit için ExpressVPN’in acil durum kitini inceleyebilirsiniz.
    Güneş enerjili bir powerbank normal powerbanklere göre daha maliyetli olabilir fakat kesinlikle buna değecektir. Powerbankinizi elektrik ile şarj etmeden güneş enerjisi sayesinde telefonunuzun şarjının bitmesini engelleyebilirsiniz. Güneş enerjili powerbank sadece acil durumlarda değil, doğa kampı gibi gezilerde veya yurtdışı gezilerinde bile işinize yarayacaktır. 

    Acil durumlarda telefonunuzdan video izlemekten kaçının. Bu gibi aktiviteler şarjınızı kısa bir süre içinde bitirecektir.

    Önemli Belgelerinizi Yedekleyin

    Kimliğiniz, pasaportunuz veya ehliyetinizin herhangi bir dijital kopyası var mı? Cevabınız hayır ise, bu gibi belgelerin dijital kopyalarını oluşturun. Bu dijital kopyaları bir USB belleğe yükleyin. USB belleğe şifre koyun. Bu şekilde belleğin kaybolması durumunda önemli belgelerinize sizden başka üçüncü partiler ulaşamaz. 
    Önemli belgeleriniz haricinde telefon ve bilgisayarınızdaki fotoğraf ve videolarınızı, diğer önemli belgelerinizi yedeklemeyi unutmayın. Acil durumlarda telefonunuzu veya bilgisayarınızı kaybettiğinizde çevrimiçi bir bulut veya çevrimdışı bir sabit sürücüde bu verilerinizin yedeklenmiş olması işinize yarayacaktır. 

    Çevrimdışı İletişim

    Acil durumlarda genellikle hatlar kitlenir ve çalışmaz. Bunun sebebi, herkesin yakınlarını aramasından dolayı iletişim trafiğinin aniden yoğunlaşmasıdır. Acil durumlarda yakınlarınızı hücresel veri üzerinden aramak yerine WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden mesaj atarak iletişim kurmaya çalışın. 

    Acil durumlarda internet olmayabilir. İnternetin çalışmadığı acil durumlarda yakınlarınız ile nasıl iletişim kurabilirsiniz? SMS haricinde Bluetooth ile çalışan mesajlaşma uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Bluetooth özelliği sadece 100 metre yakınınızda olan kişiler ile iletişim kurmanızı sağlar. Bridgefy uygulaması buna örnektir.
    Acil durumlarda yakınlarınıza iyi olduğunuzu Arama ve Kurtarma Derneği AKUT’un Güvendeyim uygulaması üzerinden bildirebilirsiniz. Uygulamaya önceden en yakınınız olan ve bilgilendirmek istediğiniz beş kişinin numarasını eklemeniz gerekiyor. Daha sonra acil bir durumda bu kişilere güvende olduğunuz ve konumunuz açıksa konum bilgisi ile birlikte otomatik mesaj gönderebiliyorsunuz. 

    Yedek Telefon

    Acil durum çantasında akıllı olmayan ve şarjı uzun süre gidebilecek yedek bir telefon bulundurabilirsiniz. Şarjı günlerce gidebilen bir telefon acil durum aramalarınızı yapmanıza olanak sağlarken devamlı şarjı konusunda endişelenmenizi de gerektirmez. Bu yedek telefon için yedek ön ödemeli bir SİM kart da bulundurmayı unutmayın. 

    Acil Durum Kiti

    Acil durum kitinde güneş enerjili powerbank ve yedek telefon haricinde el feneri, kuru piller, düdük, analog bir saat bulundurabilirsiniz. Yedek USB ve şarj kablosu da koymayı unutmayın. Yerel bir haritayı telefonunuza önceden indirmek de işinize yarayabilir veya bir haritayı acil durum çantanıza koyabilirsiniz. 

    Acil durum çantanız mümkünse su geçirmemeli ve dayanıklı olmalıdır. 

    YORUMLAR

    • 0 Yorum