Yıldızhan: Balçova Belediyesi borç batağında

    AK Parti Balçova İlçe Başkanı Berkan Yıldızhan, Balçova Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakının itirazına rağmen kabul edilen 142 milyon liralık 2022 yılı bütçesinin tam bir fiyasko olduğunu ifade etti.

    Yıldızhan: Balçova Belediyesi borç batağında
    22 Ekim 2021 - 08:34
    AK Parti İlçe Başkanı Yıldızhan, Balçova Belediyesi 2022 bütçesiyle ilgili şunları söyledi:
    “Belediye borçlarının 110 milyon lirayı aştığı, belediyenin borçlanamaz durumda olduğu Balçova halkından gizleniyor. 2022 yılında 2 adet  lojman, 9 adet konut-arsa-arazi satarak 15 milyon TL, metro çıkışının Büyükşehir Belediyesi’nce kamulaştırılmasından 15 milyon 400 bin TL  olmak üzere  toplam 30 milyon 400 bin TL gelir elde edilmesi planlanıyor.  Bu da bütçenin oran olarak %22’sine karşılık gelmektedir. Geçmişten bugüne satıla satıla Balçova Belediyesi’ne ait doğru dürüst mülk kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi’ne 20 milyon TL bağış  yapacakmış. Bu da oransal olarak gelir bütçesinin %15’ine denk geliyor. Konu daha kesinleşmemiş. Büyükşehir bağışta bulunmaz ise vay halimize. Yıllardır Balçova’ya çivi çakmayan belediye yönetimi asfalt onarımı için bile İzmir Büyükşehir’e bel bağlamış durumda. Yatırım yapmak için yardım ve bağışlara el açar duruma geldik.

    HALKÇIYIZ DEDİLER HALKIN SIRTINA BİNDİLER
    4 yılda bir toplanan Emlak Değer Tespit Komisyonu’nda emlak vergi değerlerinin %25 arttırılması yönünde karar almışlar. Bu komisyonun en önemli üyeleri belediye ve muhtardır.  Bütçede emlak vergilerinden elde edilen gelirlerin %25 artacağı görülmektedir. Yani %25 zamlı Emlak Vergisi ödeyeceğiz. Bravo Halkçı Belediye Başkanımıza. Belediye topladığı çöpler için 80 bin Balçovalı’dan 3 milyon 600 bin tl çöp toplama parası alacak. Oysaki Bakanlık her yıl yayınladığı genelgeler ile bu yönetmeliğin uygulanmasını 1 yıl erteliyor. Bu yıl da süre uzatıldı ama Halkçı Belediye Başkanımız çöp parası almaya devam ediyor.”



    Belediyeye para lazım olduğunu söyleyen Başkan Berkan Yıldızhan, “Tamam lazım ama neden lazım yatırım için mi, yardıma muhtaçlar için mi? Hayır, bakın para ne için lazım” diyerek bütçedeki tabloyu aktardı:

    “Toplam 72 milyon tl personel istihdamı için para harcanacak. 142 milyon liralık bütçenin 72 milyon lirası, yani yarısı personel giderleri için harcanacak. Geçmişte belediyeye doldurulan tanıdık, eş-dost ve parti mensupları yetmeyecek.
    2020’de işçi alım limitleriniz dolu olmasına rağmen Genel Başkan Yardımcınız ve Parti Liderleriniz ricacı olduğu için personel almaya devam edeceksiniz. Yasa gereği personel limitini aşılan durumda personel alınması halinde alınan işçilerin maaşlarının kamu zararı oluşturacağı ve bu zararında Belediye Başkanı tarafından ödenmesi gereken zimmet  ortaya çıkınca ‘Pandemi var’ ya da ‘Boş kadrom var’ mazeretlerinin arkasına saklanacaksınız. Yok öyle yağma Başkanın yasaya aykırı olarak işe aldığı personele ödediği 234 bin liranın Balçova Halkı adına takipçisi olacağız. 

    BORÇ ALAMAYINCA, SGK VE VERGİLERİNİ ÖDEMİYOR
    Belediyenin borçları olmuş 110 milyon tl, 2022 yılında 18 milyon 348 bin tl borç taksiti ödeyeceğiz. Bu da bütçenin yaklaşık %13’üne denk geliyor. Belediye borç limitlerini doldurmuş yani artık borçlanamıyor. Kolayını bulmuş devlete SGK ve vergilerini ödemiyor. Bunları ödese maaş ödeyemeyecek. Binek araba kiralamak için 2 milyon, iş makinası kiralamak için 2.5 milyon bunların bakım onarımı için 1 milyon 400 bin tl ödeyecek. Yani bütçenin %4’üne denk gelen 5 milyon 900 bin tl araçlar için harcanacak. 1 milyon tl’ye belediyeye bilgisayar alınacak. 1 milyon tl de yakıt gideri harcanacak. Bu ikisi de oransal olarak bütçenin %1.5’una karşılık gelecek.
    Koskoca belediye, bütün yıl boyunca kendi parası ile yapacağı yol ve tretuvar çalışmaları için 1 milyon 200 bin lira, park ve bahçelerin yenilenmesi için 900 bin tl, okulların yenilenmesi için 700 bin tl harcayacak. Bu işlerin toplamı da 2 milyon 800 bin tl olup bütçenin oransal olarak %1.9’una denk gelmektedir. 19 Şubat 2019’da seçim yatırımı olarak temeli atılan kültür merkezi inşaatı 2.5 yıl geçmesine rağmen duruyor. 2022’de Büyükşehir Belediyesi yardım ederse tamamlamak için ihale yapılacak. Belediyemizin düştüğü hale bakın.
    Ne zaman hataları ortaya çıksa, ne zaman acziyetlerini ortaya koysak hükümeti suçlayarak ayıplarını örtmeye çalışmaktadırlar. Biz yatırım yapmıyoruz sosyal belediyecilik yapıyoruz sloganı ile her şeyin üstünü örtmeye çalışıyorlar. Sosyal Belediyecilik için; üniversite öğrencilerine verilen yemekler, ihtiyaç sahipleri için harcanan para, engelliler için yapılan harcamalar olarak bütçeye 5 milyon 400 bin tl para koymuşlar. O da bütçenin %3.8’ne denk geliyor.
    142 milyon lira bütçenin sadece 5 milyon 400 bin lirasını halkın sosyal ihtiyaçları için harcayıp sosyal belediyecilik sloganları ile belediye yönetiyorlar. Bu kadar küçük bir harcama ile yaptıklarını başarı gibi gösterip bol bol fotoğraf paylaşıp reklam yaparak Belediye yönetimindeki ayıplarını örtüyorlar.”

    YORUMLAR

    • 0 Yorum