Yeşildere imar planları için yeni karar!

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Botanik konulu EXPO 2026'nın Yeşildere'de yapılmasıyla ilgili hazırlanan imar planlarına, bölge sakinlerinin başvurusu sonrasında, İzmir 7. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak bu bu kararı üst mahkeme kaldırdı.

    Yeşildere imar planları için yeni karar!
    11 Mayıs 2023 - 11:12 - Güncelleme: 11 Mayıs 2023 - 11:17

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı olağan meclis toplantısı ikinci oturumu, Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde yapıldı.
    Kültürpark Fuar Alanı 4 No'lu Holde gerçekleştirilen mecliste, botanik konulu EXPO 2026'nın yapılması planlanan Yeşildere bölgesi imar planları değişikliği gündem oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde botanik konulu EXPO 2026'nın Konak ilçesi Yeşildere bölgesinde yapılmasıyla ilgili hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ne, bölge sakinlerinin başvurusu sonrasında İzmir 7. İdare Mahkemesi tarafından geçen nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı verildi. İmar mevzuatına, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı için iptal edilen imar planları için İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir plan hazırlanması için meclise önerge getirdi. 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisi imar komisyonuna gönderildi. İmar komisyonunda görüşülerek oy çokluğu ile meclis gündemine gelen önerge için CHP Grubu, üst mahkeme İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararını 3 Mayıs'ta kaldırdığını belirterek, önergenin komisyonlara geri gönderilmesini talep etti.

    ÜST MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI KALDIRDI

    Üst mahkeme İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararını kaldırıldığını belirten CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, önergenin yeniden görüşülmesi üzere komisyonlara iade edilmesini istedi. Murat Aydın, "İzmir 7. İdare Mahkemesi bu EXPO alanıyla ilgili bir yurttaşımızın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yürütmeyi durdurma kararının gereğine yerine getirmek için bir önerge oluşturmuş ve önergeyi meclisin önüne getirmiştir. Aynı zamanda itirazını bir üst mahkemede dile getirmiştir. Bir üst mahkeme İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazını haklı ve yerinde bulmuş yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştır. Bugün elimize geçen Bölge İdare Mahkemesi kararında yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığı için ortaya çıkan hukuki durumu değerlendirmek için önergeyi komisyona iadesini teklif ediyoruz" dedi.

    'DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL'

    AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise "Vatandaş tarafından bir dava açılmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma kararı kesin karar değil. Arkasından İzmir Büyükşehir Belediyesi telaşla yeni bir önerge ortaya koyuyor. Önümüze geliyor, komisyonlarda görüşülüyor. İşin ciddiyetsizlik boyutunu görüyor musunuz? Tam karara bağlayacağız hop yeni bir karar çıktı. Buyurun buradan yakın. 'Hadi önergeyi geri gönderiyoruz', muhtemelen reddedeceğiz. Esası yönünde bir karar çıkarsa ne yapacaksınız? Yeni bir önerge getireceksiniz, Danıştay'da bu reddedilecek. Böyle karmaşık bir hal aldı. Biz en baştan itibaren bunu söyledik. Bu durum İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi bir kuruma yakışmıyor, doğru bir yaklaşım değil. Proje alanında yaklaşık 1 milyarlık belki daha fazla kamulaştırma olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma bütçesi yıllık 250 milyon iken, siz 1,5 yıllık süreçte 1 milyarlık kamulaştırma yapacaksınız. Bu olacak bir şey değil. Neden böyle bir plansız uygulamayla İzmir'in kaynaklarını zamanını harcıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

    ÖNERGE KOMİSYONLARA İADE EDİLDİ

    Konuşmaların ardından, Yeşildere bölgesi için hazırlanan 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi oy birliği ile komisyonlara geri gönderildi. (DHA)
     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum