• Reklam

Yeni tip mutant daha da bulaşıcı!

İzmir Adliyesi ve Barosu Başkanlığı İşyeri Hekimi Dr. Saim Narin, son günlerde ülke genelinde korona vakalarında artış olduğunu, yeni tip mutantın ise çok bulaşıcı olduğunu, daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti. İşte Dr. Narin'in görüşleri..

Yeni tip mutant daha da bulaşıcı!
31 Mart 2021 - 15:00
Haftalık Kovid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 401.62, Ankara'da 184,29 İzmir'de 156.48 e yükseldi.

Yeni tip mutant virüs son derece bulaşıcı ve hızlı yayılım gösteriyor.

Kurum içindeki yayılım tüm pandemi sürecinin en hızlı dönemi diyebiliriz.

Kapalı ortamların ne kadar tehlikeli olduğunu herkes belirtiyor ancak şöyle tespitimler var.

Kurum içinde pozitif olan bir çalışanımız ile mesai saati boyunca zaman zaman maskesini çıkararak çalışan diğer personellerimizinde enfekte olduğu ancak dışarıdan maskesi ile ziyarete gelerek aynı ortamda herkesin maskeli olduğu ve ortamın havalandırıldığı bir 30 dklık süreç geçiren personellerimizin ise enfekte olmadığını gördük.

Ayrıca kapalı büyük salonlarda kalabalık topluluklar ile temas etmek zorunda kalan çalışanlarımızın maske takmamaları halinde yine enfekte olduğunu saptadık.

Yine son dönemde enfekte olan personelin özellikle çocukları okullara giden yada aile içi kutlamalara katılan kişilerden oluştuğunu belirledik.

Ortak yemek yiyen ve maskesiz karşılıklı sohbet eden personellerinde enfekte olduğunu gözlemledik.

Ayrıca kurum içinde yapılan testlerden bir süre sonra,özelliklede temastan 5 gün öncesinde test yapılanlar,negatif çıkanların pozitife döndüğünü gördük.

Pozitif çıkan ve ilaç kullanımına geç başlayan hastalarda semptomların ilerleme eğiliminde olduğu ve akciğer yayılımına yatkınlık izlemledik.



Özetle şunları söyleyebiliriz..

1-Kesinlikle kapalı dar alanlarda maskesiz kalmayın ve bu tür ortamlardan kaçının

2-el hıjyeni vs dezenfektan kullanımına önem verin

3-kapalı alanda mümkünse 15 dk dan uzun süre kalmayın,kalmak zorundaysanız mutlak maskeli olun(takmayan kişiler gördüğümüz için özellikle belirtiyorum)

4-çay kahve içmek ve yemek yemek gibi faaliyetleri açık ortamda yapın,mümkünse yanlız yapın

5-ortak eşya kullanmayın,ortam hıjyenine dikkat  edin

6-çocukları okullara gidenlerin ,okuldan ve çocuklarından olası semptomu olanlar yönünden, zaman zaman sorgulama yapması,şüpheli durum içindeyseniz,sağlık birimleri ile görüşerek ,diğer kişileri riske atmayın

7.Nişan,düğün,cenaze,kutlama,doğum günü etkinliklerine özelliklede kapalı ortamlarda ise ASLA katılmayın,aile için yakın temaslarda bulunmayın

8-Açık alanlarda devletin belirlediği kurallara uymayan,%50 doluluğu aşan işletmelere girmeyin,açık alan olsa dahi uzak kalın..

9-Aşı oldum yada ben zaten geçirdim rehavetine kapılmayın(kurum içinde aşı olupta yada daha önce geçiripte 2.kez pozitif olan çalışanlarımız oldu)(ancak bu durum aşı etkisiz anlamına gelmez zira bu sayılar toplama göre çok az oranda görülüyor)

10-Testim negatif rahatlığına kapılmayın,5 günlük takip sürecini kendinize yada şüpheli yakınlarınıza uygulayın,şikayetler artarsa yeniden sağlık birimine müracaat edin

11-Sağlık birimlerini gerçek şikayetler ile ancak meşgul edelim zira hastanelerde hem motivasyon kaybı hemde bıkkınlık had safhada ayrıca daha ağır hastalar için imkanlarımızı en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor...

Şimdilik bunlar ilk planda yapılabilecekler.

Özellikle maskeye ve mesafeye dikkat edelim.(İnternet ortamında kolaylıkla bulabileceğiniz daha nitelikli maskeleri kapalı alanlara girmek zorundaysanız tercih etmeye çalışın,diğer zamanlarda normal maskenizi kullanabilirsiniz).

Elbet bir gün bitecek olan bu salgına bir süre daha dayanmaya çalışalım. ( KHA)

YORUMLAR

  • 0 Yorum