Yaz aylarında meme sağlığı

    Deneyimli meme cerrahı olan ve kendi kliniğini açan Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu yaz aylarında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. İzmir Meme Kliniği kurucusu Doç. Dr. Emiroğlu'nun açıklamaları şöyle...

    Yaz aylarında meme sağlığı
    16 Temmuz 2023 - 14:39 - Güncelleme: 16 Temmuz 2023 - 15:52
    Bugünler yaz aylarını en sıcak, en güzel tatil günleridir. İzmir ve Ege Bölgesi yaz tatillerin en yoğun geçirildiği yerlerin başında geliyor.
    Yaz aylarının insan vücudu üzerine önemli etkileri olduğu bilinmekle beraber sağlık bu dönemde daha çok ön plana çıkmakta ve günlük yaşamamızı etkilemektedir. Deniz, kum ve güneşin etkisiyle gevşeyip; bazı sağlık kontrollerini sonraya bıraksak da meme sağlığı ihmal edilmemesi gereken önemli konulardan biridir.



    Yaz aylarının en önemli etkilerinden biri meme kanseri tanısının azalması ya da gecikmesi olarak değerlendirilebilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki yaz aylarında meme kanseri tanısı azalmaktadır. Bu durum sadece ülkemize ve bölgemize has olmamakla birlikte Avrupa ülkelerinde ve asya ülkelerinde böyledir.
    Bunun temel nedeni olarak insanlarının sorunları için doktora gitmelerinin gecikmesi ve sağlık sisteminde yavaşlamanın olduğu bildirilmiştir.
    Meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır en önemli konu erken tanının sağlanması ve uygun tedavinin yapılmasıdır. Yaz aylarında tanının gecikmesi, riskleri beraberinde getirmektedir.
    Dikkat edilmelidir.

    Genel meme sağlığı açısından yaz aylarının olumsuz bir etkisi mevcuttur. Özellikle meme sağlığı ve estetiği açısından uygun iç çamaşırı kullanımı önemlidir. Mevsimsel etki, sıcaklık, giyim kuşam özellikleriyle bu uygun iç çamaşırı kullanması zaman zaman ihmal edilmektedir. Bu durum hem meme ağrılarına neden olmakta ve meme estetiğini bozmaktadır. Bu etkinin bilinmesinde yarar vardır. 



    Biraz önce söylediğimiz gibi yaz ayları, büyük memelerde (makromasti) zaten var olan sorunları arttırmakta ve işin içinden çıkılamaz hale getirmektedir. Özellikle bu aylarda oluşan pişikler ve olası mantar iltahaplanmalarının tedavisi zor olmaktadır.
    Yaz aylarının en büyük etkisi büyük memeli kadınların şikayetlerini arttırmakta, yaşam konforu ve kalitesini düşürmektedir. Kadınların bu konudaki farkındalıkları önemlidir.

    Genel olarak yaz aylarında sigara ve alkol tüketiminin arttığı bilinmektedir. Sigara ve alkolün meme sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bunların etkisiyle genel sağlık sorunlarına ek olarak meme ağrıları artmaktadır, bazen de nadir görülen meme iltahap türleri görünmektedir. Akılda tutulmalıdır.

    Yaz demek güneş ışığı ve sıcaklık demektir, bu açılardan güneş ışığının da meme sağlığı açısından bazı yararları vardır. Güneş ışığı vitamini olan D vitamini bu dönemde daha çok sentezlenmektedir.
    Vit-D meme hastalıkları ve sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. En önemli etkisi şüphesiz meme kanseri gelişimini azaltmasıdır. Diğer bir etkisi ise vücut savunma sistemini artırması ve buna bağlı olarak vücut direncinin korunmasıdır. Bu sayede de bazı meme hastalıkları azaltılabilir, meme sağlığı desteklenebilir.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum