Yasaklar bazı illerde kalktı! İzmir'de sürecek

    Hafta sonu kısıtlamasına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşük ve orta riskli illerde yasağın sona erdiğini açıkladı. Kamuda çalışma saatleri normale dönecek.

    Yasaklar bazı illerde kalktı! İzmir'de sürecek
    01 Mart 2021 - 20:33 - Güncelleme: 01 Mart 2021 - 21:19

    Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı 3,5 saat sürdü. Toplantıda normalleşme adımlarının nasıl atılacağına ilişkin kararlar alındı.

    Toplantıda, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı "İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Haritası" toplantıda masaya yatırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da salgının seyrine ilişkin sunum yaptı.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

    Yarın insan hakları eylem planımızı kamuoyuyla paylaşacağız. İnsan hakları eylem planında da hemen her konunun darbe anayasasının yarattığı sıkıntılara dayandığını gördük. Yeni anayasa teklifimiz, bu eylem planının da çatısını oluşturuyor."

    Yeni ve sivil anayasa meselesini tüm platformlarda tartışmaya açarak herkesin katkısını almak üzere bir yola çıkıyoruz."

    Salgın sağlık krizi olmanın ötesinde, Batı'da sosyal hastalıkların artmasına sebep oldu. Protesto adı altında Kuran yakmalar, mescitlerimizin kapısına domuz kafası bırakmalar, sıradan vakalar haline geldi. Geçen yıl camilere yönelik 121 eylem yapılmıştır. Nefret suçlarının sadece beşte biri kayıt altına alınıyor. Kültürel ırkçılık, Fransa başta olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinde kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür."

    Covid-19 tedbirlerinin üzerinden 1 yıl geçti. 18 Mart 2020'de yaptığımız toplantının ardından kapsamlı tedbirleri paylaştık. Salgının yayıldığı dönemlerde tedbirleri sıkılaştırdık, aşağı yönlü olduğu dönemlerde normalleşme adımlarını attık."

    Salgın tedbirleri sebebiyle işi bozulan, geliri azalan vatandaşlarımız olmuştur. Bunları yakından takip ederek kendilerini desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz. Kimi ülkelerde sağlık sisteminde oluşan kaos ikliminin oluşmasına izin vermedik. Türkiye hem sağlık sistemleri hem önleyici tedbirler hem ekonomik destekler bakımından herkesin takdir ettiği bir yerde durmaktadır."


    İller 4 kategoriye ayrıldı.
    Koronavirüs tedbirleri illerin risk durumuna göre değişecek.
    Mavi - Düşük riskli
    Sarı - Orta riskli
    Turuncu - Yüksek riskli
    Kırmızı - Çok yüksek riskli

    Birilerinin sürekli sorup durduğu, Merkez Bankası rezervlerindeki hareketlilik bu dönemdeki mücadelenin ne kadar zor olduğunun göstergesidir."

    Bugün itibariyle yeni normalleşme sürecini başlatıyoruz. Şu hususların altını özellikle çizmek istiyorum: Tedbirlerin sıkılaştırılması da gevşetilmesi de tamamen salgının seyriyle ilgilidir. Salgın artış eğilimine girdiği yerlerde kısıtlamalar yeniden sıkılaşabilecek."

    Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim öğretime başlanacaktır.

    Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek."

    Ülkenin tamamında süren 21.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma kısıtlaması sürecek."

    Restoranlar, kafeler, çok yüksek riskli iller dışında, sabah 07.00 ile 19.00 arasında yüzde 50 kapasite ile faaliyetlerini sürdürebilecektir."

    65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımız için düşük ve orta riskli illerimizde düzenleme kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma süresi artırılacaktır."

    Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında faaliyet gösterebileceklerdir.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum