Yağ buharı ölçümü düzenli gerçekleştirilmeli

    Yağ buharı ölçümü düzenli gerçekleştirilmeli
    05 Aralık 2022 - 20:57

    Yağ buharı ölçümü düzenli gerçekleşmesi gereken bir uygulamadır. Kanuni yükümlülüklerinizi biliyor musunuz?
    Yağ buharı filtrasyonunun doğru yapılıp yapılmadığının ölçülmesi ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun biçimde çalışılıp çalışılmadığının izlenmesi bakımından hayati öneme sahiptir. Bu ölçümlerinde yerleşik araçlarla yapılabilmesi mümkün olduğu gibi, dönemsel olarak ölçümünün yapılabilmesi de mümkündür. Emist operasyon müdür Hakan Ertav, konu ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu sayfada açıklıyor.


    Yağ Buharı Ölçümü Nasıl Yapılır?
    Doymuş buhar basıncı, moleküllerin sıvı (veya katı) halden gaz haline geçme eğilimi ile ilgilidir: ortam sıcaklığında yüksek doygunluk buhar basıncına (atmosferik basınca göre) sahip olan bir maddenin uçucu olduğu söylenir. Clausius-Clapeyron formülüne göre bir maddenin doygun buhar basıncı sıcaklıkla doğrusal olmayan bir şekilde artar. Peki yağ buharı ölçümü nasıl yapılır? Kapalı bir odaya yerleştirilen saf bir madde durumunda, doyma buhar basıncı, sıvı veya katı faz ile dengedeyken gaz fazının basıncıdır. Denge kavramı, belirli bir zaman aralığında sıvı (veya katı) halden gaz haline geçen moleküllerin akışının, gaz halinden gaz haline geçen moleküllerin akışına eşdeğer olduğunu ima eder.
    Açık bir ortam durumunda, hava ile temas halinde, doygun buhar basıncı, moleküllerin artık havada buhar şeklinde oluşturulamadığı, havanın doymuş olduğu buharın kısmi basıncıdır. Ayrıca "kuru" buharının (yani sıvı faz olmadan) maksimum basıncı olduğu da söylenir. Buharın kısmi basıncı, doymuş buhar basıncını aşarsa, sıvılaşma veya katı yoğuşma vardır. Bir denge durumundan, bu, ya buharın kısmi basıncını artırarak (örneğin hacmi azaltarak) ya da doygun buhar basıncının değerini azaltarak yapılabilir, bu da sıcaklığı düşürerek mümkündür.
    Genellikle kaynama noktası olarak adlandırılan bir cismin standart kaynama sıcaklığı, doymuş buhar basıncının 1’e eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvının sıcaklığı bu değerin üzerine çıktığında maddenin içinde kabarcıkların oluştuğunu gözlemleriz: bu kaynama olayıdır. Bununla birlikte, sıvının derinliklerinde kabarcık oluşumu, daha yüksek bir basınç (ve dolayısıyla sıcaklık) gerektirir, çünkü sıvının basıncı derinlikle artar.

    Çevre Sağlığı İçin Çalışıyoruz
    Emist olarak, halk ve çevre sağlığının korunması için yağ buharı filtre çözümleri üretimi yapıyoruz. Bu bağlamda ölçüm proseslerinde de gereklilikleri en doğru biçimde gerçekleştirmek elbette önemli adımlarımızdan bir tanesi olarak tarafımızdan benimseniyor. Tesis veya donanımların gereksinimlerine bağlı olarak mevzuata uygunluklarını düzenli olarak temin edebileceğimiz ölçüm süreçleri noktasında da müşterilerimize düzenli destek veriyoruz.
    Yağ buharı filtrelerinin doğru çalışıp çalışmadığı, mevcut yeterlilikleri, tıkanma durumları veya tesis için yeterliliklerinin tespit edilmesi için öncül veya süreç içerisinde gerçekleşecek ölçümler için müşterilerimize destek veriyoruz. Müşterilerimizin bu noktadaki tüm ihtiyaçlarını, eksiksiz biçimde karşılamak için uzman personelimiz ile destek ve hizmet veriyoruz.

    Yağ Buharı Ölçümü Nasıl Yapılır?
    Uçucu yağların aroması/buharı, uçucu yağdan üretilen gazların ve uçucuların içeriğine bağlı olan karmaşık bir bileşiktir. Bu makale, uçucu yağın buhar profilini elde etmek için hızlı, basit ve düşük maliyetli statik ölçüm sisteminin tasarımını anlatmaktadır. Gazlar ve uçucular, önceden sıcaklık modülasyonu tekniği ile çalıştırılan 9 adet MOS gaz sensörü vasıtasıyla bir oda içerisinde yakalanır. PSoC 423 tabanlı bir arayüz birimi, modülasyon sinyalini oluşturmak ve tüm sensör çıkışlarını Visual.Net altında geliştirilen yazılım aracılığıyla Digi International Inc., XBee (IEEE 802.15.4) kullanılarak radyo frekansı seri iletişim yoluyla kablosuz olarak bilgisayara almak için inşa edilmiştir.
    Sistem, 4 sıcaklık modülasyonunda (0.25 Hz, 1 Hz ve 4 Hz olmadan) 2 çeşit uçucu yağı (Paçuli ve Karanfil Yağları) ölçmek için test edilmiştir. Bir döngü ölçümü, sırasıyla her 1 saniyede 2 dakika boyunca ayarlanan sırayla referans ve numune ölçümünden oluşur. Uygun modülasyonun 0,25Hz olduğu bulunmuştur; %75 ve Temel Bileşen Analizi sonuçları sistemin Paçuli Yağı ile Karanfil Yağı arasında net bir ayrım yapabildiğini göstermektedir. Sizlere yağ buharı ölçümü nasıl yapılır anlattık bir sonraki yazımızda buluşmak üzere.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum