• Reklam

Ve Bozköy Camisi yıkılmaktan kurtuldu!

Karaburun’a bağlı Bozköy Köyü’nde bulunan ve 30 Ekim 2020 günü yaşanan 6,9  şiddetindeki depremde hafif hasar görmesine rağmen “ağır hasarlı yapı” tespiti yapılarak yıkım kararı verilen tarihi Bozköy Camisi “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edildi.

Ve Bozköy Camisi yıkılmaktan kurtuldu!
31 Mayıs 2021 - 12:22
İzmir Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın geçen Şubat ayında kamuoyunun gündemine getirdiği, yerel ve ulusal basında yayınlanan haberlerle büyük tepki çeken yıkım kararı, caminin tescil edilmesi ile birlikte uygulanmayacak. 

İlçenin ayakta kalan çok az sayıdaki simge tarihi yapıları arasında yer alan 130 yıllık 
cami, bu tescilin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmeyi bekliyor. 

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden kendilerine ulaşan karardan büyük sevinç duyduklarını ifade eden Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ibadete kapatılan caminin tarihi özelliğinin korunarak güçlendirilmesini istediklerini, bu yöndeki görüşlerini Şubat ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ilettiklerini söyledi. 



"ŞİMDİ GÖREV BAKANLIKTA" 

Yunan işgaline, yaşanan acılara, mübadele dönemine tanıklık eden caminin yıkılmasını tek bir Karaburunlu’nun bile kabul etmediğini vurgulayan Başkan Erdoğan, şöyle devam etti: 

“Osmanlı mimarisinin en özgün örneklerinden biri olan camimizi adeta biblo gibi 
korumamız ve ibadete açık tutmamız gerekiyor. Dış duvarlarında ve 1958 yılında inşa edilen minaresinde depremler sonrasında oluşan çatlakların onarılabilecek düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada Karaburun Belediyesi olarak Kültür ve Turizm 
Bakanımız Sn. Mehmet Nuri Ersoy’dan ricamız şu: İlçemizin bu kültür varlığını koruyarak yeniden ibadete açacak restorasyon projesini Bakanlığımız hazırlasın. Karaburun Belediyesi olarak biz de bu projeye her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Gerekirse halkımızla imece usülü el ele vererek bu projenin maliyetini karşılarız.”



Bozköy Köyü’nün meydanında yer alan ve 1891 yılında ibadete açılan cami, kırma çatısı ve çinilerle bezeli mihrabı ile Karaburun’un en bilinen simge tarihi yapıları arasında yer alıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum