Uzmanından 'çadır kentteki tehlike karbonmonoksit zehirlenmesine' karşı uyarı

    KAHRAMANMARAŞ'ta yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından, depremde evi yıkılan depremzedeler için bölgede kurulan çadır kentlerdeki karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarılarda bulunuldu.

    Uzmanından 'çadır kentteki tehlike karbonmonoksit zehirlenmesine' karşı uyarı
    17 Şubat 2023 - 12:53 - Güncelleme: 17 Şubat 2023 - 12:54

    On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinden canını kurtarmayı başarabilen binlerce kişi ise evsiz kaldı. Bölgede kurulan çadır kentlerde yaşamını sürdürmeye çalışan deprenzedeler, çadır içerisinde soba yakarak soğuk hava koşullarından korunmaya çalışırken, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı da tehdit altında. Çadır kentteki tehlike karbonmonoksit zehirlenmesine dikkati çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verdi.

    'ORTAMDAKİ KARBONMONOKSİT FARK EDİLMEZ'

    Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, karbonmonoksit gazının bu kadar tehlikeli olmasının en büyük nedenin, sızan gazın hiçbir şekilde fark edilmemesi olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Işık, "Ortamdaki karbonmonoksit miktarının arttığı yalnızca karbonmonoksit dedektörleri kullanıldığında anlaşılabiliyor. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz ve tatsız bir gazdır. Gaz, benzin, odun, odun kömürü ve propan gibi karbon barındıran yakıtların yanması veya yeterince yanamaması sonucu ortaya çıkar. Hava almayan alanlarda ocakların açık bırakılması, bacası tam çekmeyen sobalarda yakıtın iyi yanmaması gibi durumlarda ortamdaki karbonmonoksit miktarı artar. Solunum yolu ile vücuda giren bu gaz kan dolaşımına karışır ve zehirlenmelere yol açar. Karbonmonoksit zehirlenmesine hızlı müdahale edilmesi gerekir, aksi durumda hayati tehlike ortaya çıkabilir" dedi.

    'SOBA KURULUMUNA DİKKAT'

    Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, travmatik bir afeti geride bırakıp çadırlarda yaşamak durumunda kalan depremzedelerin ve çadırların ısınması için soba kurulumu yapanların karbonmonoksit zehirlenmesine karşı bazı basit ama hayat kurtaran tedbirleri almaları gerektiğini kaydetti. Uzman Dr. Melda Erdemir Işık, soba kurulumunun dikkatle yapılmasının elzem olduğunu söyledi. Uzman Dr. Işık, "Sobaların kurulması sırasında boruların bağlantılarının kontrol edilmesi şart. Sobaların borularının bacaya mümkün olan en kısa mesafeden bağlanması ve çadırların belli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Uyumadan önce sobalara kömür atılmaması çok önemli. Yakıtların yeterince yanmaması karbonmonoksit zehirlenmesi riskini yükseltir. Bilhassa rüzgarlı ve fırtınalı havalarda tehlike büyüyor" diye konuştu.

    'ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE DİKKAT'

    Karbonmonoksit zehirlenmelerinin baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmalar, göğüs ağrısı, görmede bulanıklaşma ve denge bozukluğu gibi semptomlara yol açabileceğine dikkati çeken Uzman Dr. Işık, şöyle devam etti:

    "Bu belirtilere kayıtsız kalınmaması gerekir. Bu gibi bir durumda hızlı bir şekilde ortamın havalandırılması ve kişinin tıbbi destekle acilen buluşturulması gerekir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin akciğer hastaları, anemik hastalar, kalp rahatsızlıkları olanlar, yaşlılar ve çocuklar için çok daha tehlikeli olduğunun unutulmaması önemlidir. Karbon yakıt kullanarak ısıtılan tüm alanlarda gerekli tedbirler alınmalıdır." (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum