• Reklam

Uşak'ta 9'uncu Geleneksel Atlı Cirit Turnuvası heyecanı

UŞAK 9'uncu Atlı Cirit Turnuvası 36 takımın katılımıyla başladı. Kıyasıya mücadelelerin yaşandığı turnuvada renkli görüntüler oluştu.

Uşak'ta 9'uncu Geleneksel Atlı Cirit Turnuvası heyecanı
23 Ocak 2023 - 22:21 - Güncelleme: 23 Ocak 2023 - 22:22

Uşak Belediyesi'nin tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen atlı cirit turnuvası, Kalfa Korusu Cirit Sahası'nda başladı. Uşak Valisi Turan Ergün, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu, AK Parti Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul ve Uşak il protokolünün katıldığı turnuvanın açılışında, Uşak'a özgü olan Mısır Odunu Gösterisi ve Cirit Atma Yarışı ile At Oynatma Gösterisi gerçekleştirildi.
36 takımın katılımıyla yapılan turnuvanın açılışta cirit oyuncuları yaklaşık 3 metre yüksekliğe sahip ipin üzerinden yere vurdukları cirit sopalarını geçirmeye çalıştılar. 36 takım katıldığı renkli görüntülerin yaşandığı yarışlarda, Ege Atlı Cirit Spor Kulübü'nden Hakkı Turan 'Doğuer' isimli atıyla, Son Osmanlı Atlı Cirit Spor Kulübü'nden Mevlüt Özdemir ise 'Çılgın Çocuk' isimli atıyla ciritlerini ipin üzerinden geçirmeyi başararak ödül kazandı.

At Oynatma Yarışı'nda ise Ege Atlı Cirit Spor Kulübü'nden Hasan Taşavlı 'Kendal' isimli atıyla, Ürünköy Atlı Cirit Spor Kulübü'nden Yaşar Sezer 'Devlet' isimli atı, Efeler Atlı Cirit Spor Kulübü'nden Enes Mede 'Norton' isimli atıyla ödülün sahibi oldu.

Cirit Atma Yarışı'nda, Ürünköy Atlı Cirit Spor Kulübü'nden 'Poyraz' isimli atıyla Yasin Sezer, Gökçedal Atlı Cirit Spor Kulübü'nden 'Casper' adlı atıyla Recep Can, Çakırlar Atlı Cirit Spor Kulübü'nden 'Gökbey' isimli atıyla Serkan Eser ise kazanan isimler oldu.

'STATTA İLK KAZMA YAKINDA VURULACAK'

Açılış töreninde konuşma yapan Uşak Valisi Turan Ergün ise, "Atlı cirit çok önemli bir ata sporumuz. Uşak'ımız ise 81 il içerisinde bu geleneği yaşatan en önemli şehirler arasında yer alıyor. 60 civarında atlı spor kulübümüzle birlikte artık bir lig şeklinde turnuvalarımız gerçekleştiriliyor. Gerek Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz gerek Uşak Belediyesi'yle birlikte Spor Toto dahil olmak üzere şehrimize birçok yatırım aldık. Yatırımlar doğrultusunda projelerin bir kısmı tamamlandı bir kısmı devam ediyor. Yeni stadyumda ise zemin etüdü çalışmaları tamamlandı ve statik çalışmaları devam ediyor. Yakın zamanda da kazma vurulacak ve bulunduğumuz bölge artık Uşak'ın spor vadisi haline gelecek" dedi.

'CİRİT MAÇLARINDA VAR UYGULAMASI İLK DEFA UŞAK'TA BAŞLADI'

Uşak'ın atlı cirit sporunun başkenti haline geldiğini ifade eden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da "Bu yıl turnuvamızı daha çok geliştiriyoruz. Sahanın etrafında gördüğünüz kameralar ile VAR uygulamasını başlattığımızı belirtmek istiyorum" diyerek, cirit sporunda bir ilki hayata geçirdiklerini kaydetti.
Ayrıca Başkan Çakın, "Sadece sporcusuyla, atlarıyla değil aynı zamanda tesislerimizle de örnek bir şehir konumundayız. Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından şehrimize kazandırılmış olan bu güzel tesisimizi daha da iyi duruma getirip burada nice turnuvalara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Uşak'ta spor yatırımları dört nala ilerliyor. Şu an yapımını sürdürdüğümüz birçok spor tesisi var. Yakın zamanda bu tesislerin açılışlarını gerçekleştireceğiz" dedi.

UŞAK'A SPOR VADİSİ KURULUYOR

AK Parti Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul da yaptığı konuşmada, "Geleneksel sporlar milletimizin geleceği için çok büyük anlamlar ifade ediyor. Geleneklerinden ve tarihinden mahrum kalmış bir millet, rüzgarın karşısında savrulmaya ve yok olmaya mahkumdur. Bizim milletimiz tarihin derinliklerinden bu yana insanlığa örnek olmuştur. Bu yüzden geleneklerimizi geleceğe taşımamız gerekiyor.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu doğrultuda yapılan çalışmalara sonuna kadar destek veriyor. Uşak'ta ise cirit oyunu artık çok önemli bir noktaya ulaşarak Türkiye'de ciridin başkenti haline geldi. Başkanımızın da dile getirdiği gibi VAR sisteminin yanı sıra bu sahanın drenaj sistemi yapılacak ve yaz aylarında gündüzleri sıcaklardan dolayı oynanamayan oyunlar ışıklandırma sistemi yapıldığında akşamları oynanacak. Bugün gerçekleşecek müsabakaların ise kazasız, belasız ve centilmenlik içerisinde geçmesini diliyorum" dedi.

ATLI SPORLAR YAPAN BELEDİYELER BİRLİĞİ KURULACAK

Turnuvanın açılışına katılan Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu ise, "Geleneksel atlı sporlarımızın, ata sporlarımızın merkezi Uşak'ta olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Uşak Belediyemiz, geleneksel sporlara vermiş olduğu destekle bizlere 'Atlı Sporlar Yapan Belediyeler Birliği' kurma kararı aldırmıştır. Önümüzdeki sezonda atlı spor dallarında milli takımlarımızı kurarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlarımızı canlandıracağız" diye konuştu.

İLK CİRİT ATIŞIYLA TURNUVA BAŞLADI

Gösterilerin ve konuşmaların ardından turnuvanın ilk maçı izleyicilerle buluştu. 36 takımın katıldığı turnuvanın açılışında Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Kahraman ve Uşak Üniversitesi Rektörü Ekrem Savaş atlara binerek ilk cirit atışlarını gerçekleştirdi.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum