• Reklam

Uluslararası 'İzmaritsiz Ayvalık' yarışmasında dereceye giren 12 karikatür belirlendi

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, 'İzmaritsiz Ayvalık' konulu uluslararası karikatür yarışmasında dereceye giren 12 eser, Altınova Kum Adası'nda yapılan halk oylamasıyla belirlendi.  Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, yarışmayla çevre kirliliğine dikkat çekip, farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.

Uluslararası 'İzmaritsiz Ayvalık' yarışmasında dereceye giren 12 karikatür belirlendi
01 Eylül 2022 - 17:52 - Güncelleme: 01 Eylül 2022 - 17:57

Ayvalık Belediyesi tarafından bir süre önce plajlara atılan yüzlerce izmarit nedeniyle yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla TEMA Vakfı Ayvalık İlçe Temsilciliği ve Doğa Dostu Karikatür Grubu'yla 'İzmaritsiz Ayvalık' konulu uluslararası karikatür yarışması düzenlendi. Yarışmaya Brezilya, Çin Halk Cumhuriyet, Fransa, İran ve Arjantin gibi dünyanın dört bir yanındaki 25 farklı ülkeden 113 karikatür sanatçısının 235 eserle katıldı. Ön elemeyle 44 eser değerlendirmeye kaldı. Altınova Kum Adası'nda yapılan halk oylamasıyla da bu 44 eser arasındaki en iyi 12 karikatür belirlendi.



'ÖNEMLİ OLAN İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMEK VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ EN AZA İNDİREBİLMEK'

Çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen yarışmayla farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "İnsanın bulunduğu her yerde çevre kirliliği de söz konusu. Önemli olan insanları bilinçlendirmek ve çevre kirliliğini en aza indirebilmek.

""


Bu iş sezon başında konu olduğu zaman gönülden 'İzmaritsiz Ayvalık' projesine dahil olmak istedik. Sadece plajlar olarak değil Ayvalık'ın genelini, tescilli yapıların olduğu sokaklardaki taşların arasına kaçan o izmaritleri temizlemeye çalışan temizlikçinin halini düşünün. Olacak iş değil" dedi.

'İzmaritsiz Ayvalık' projesinde TEMA ile çalışmanın kendileri için çok büyük bir zevk olduğunu vurgulayan Başkan Ergin,  "Çok büyük projeler üretiyorlar. Onun için de böyle bir projeye 'evet' dedik. Amacımız burada bir farkındalık yaratmak, farklı anlatımlarla karikatürlerle, eğitimlerle insanları bilinçlendirmek ve izmarit atılmasını biraz olsun azaltabilmek" diye konuştu.

Altınova Kum Adası'nın 'mavi bayraklı' bir plaj olduğunu hatırlatan Başkan Ergin, daha temiz plajlar ve şehir düşüncesiyle de böyle bir projeye ön ayak olduklarını aktardı. 200 temizlik personeliyle koca Ayvalık'ı temizleme lüksleri olmadığının altını çizen Başkan Ergin, toplumun da bu işe el atması, daha az kirletmesi, kirletene müdahale etmesi gerektiğini düşündüğünü kaydetti.
""



'SEÇİM YAPMAKTA ZORLANDIK'

TEMA Vakfı Ayvalık İlçe Sorumlusu Haluk Aysu da projeye geçen eylül ayında başladıklarını söyledi. Aysu, "İlk işimiz farkındalık yaratmak, plastik kirliliğine dikkat çekmek için Ayvalık merkezde yaptığımız 'İzmaritsiz Ayvalık' projesinin ilk etabıydı. Bunun devamı olarak projeye ayrıca yaz projesi ekledik. Bu da 'Plajlarda izmarit istemiyoruz' şeklinde bir kampanyanın başlangıcı oldu. Daha sonra bunu geliştirerek sosyal medya alanlarında yaygınlaştırmak için uluslararası bir karikatür yarışması düzenledik" dedi.

Yarışmayı koordine eden karikatürist Sönmez Yanardağ ise uluslararası boyuta taşınan yarışmaya katılan çok sayıda eser arasından seçim yapmakta zorlandıkların söyledi. Yanardağ, ön elemeyi geçen eserlerin seçiminde ise halk jürisinin çok titiz davrandığını ifade etti.

Eserleri dereceye giren karikatürler ise şöyle:

"Zeynep Gargi, Eray Özbek, Akif Teoman, Yassin Aikhalil, Seyran Caferli, Engin Selçuk, Murat Yılmaz, Santiago Cornejo, Cemalettin Güzeloğlu, Coneten Sımth, Murat İlhan, Mustafa Kurnalı.
 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum