Ulusal Muhafızlar'ın hali

    ABD’de yüzlerce asker, Kongre’yi korumak için başkent Washington DC’ye sevk edildi. Başkente sevk edilen askerler, Kongre binası içerisindeki Ziyaretçi Merkezi’nde yerlere uzanmış şekilde dinlenirken görüntülendi.

    Ulusal Muhafızlar'ın hali
    13 Ocak 2021 - 19:13

    ABD Temsilciler Meclisi, geçen hafta Kongre Binası'nda yaşanan baskının ardından Başkan Donald Trump'ın görevden alınmasıyla ilgili oturumu başlattı.

    11 Ocak Pazartesi günü, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokratlar vekiller, görevdeki Başkan Donald Trump aleyhinde, 6 Ocak'taki "ayaklanmayı kışkırtmakla" suçlayan bir tasarı yayınladı.

    İlk görev olarak Meclis, tartışmanın kurallarını belirleyen bir oylama yapmak zorunda kalacak. ABD Temsilcisi Nancy Pelosi, ABD Anayasası'nın Başkanlığın devrine ilişkin olan 25. maddesini ileri sürerek Başkan Donald Trump'ın görevden alınmasını istedi.

    Birkaç gün sonra, ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi Başkanı Jerry Nadler, Başkan Donald Trump aleyhine derhal azil suçlaması getirilmesi gerektiğini söyledi.

    Bu, Demokratların Donald Trump'ı görevden alma yönündeki ikinci girişimi. Trump'ın görev süresinin normal yollarla sona ermesineyse 7 gün var.

    Azil gerçekleşirse başkanlık görevlerini Trump'ın Başkan Yardımcısı Mike Pence'in devralması gerekiyor. Senato'daki azınlık lideri Chuck Schumer, Pence'i arayarak Kabine ile birlikte "İsyana teşviki" gerekçe göstererek Trump'ı görevden almasını talep etti.

    Trump'a 'sıfır risk' taşıyor

    Başkan Trump, Teksas’ta inşa süreci hâlâ devam eden "Duvar"ın bir bölümü önünde yaptığı açıklamada görevden alınması için Anayasa’nın 25’inci ek maddesinin yürürlüğe konmasından endişe duymadığını söyledi. Trump, yaptığı açıklamada 25’inci maddenin kendisi için ‘‘sıfır risk taşıdığını’’ söylemişti.

    Meksika sınırına çekilecek olan duvar Trump'ın 2016'da seçim vaadiydi. Trump ayrıca duvarın masraflarını "Meksika'ya ödetecekti". Bugüne kadar Meksika'dan ABD'ye "Duvar"a ilişkin bir para akışı gerçekleşmiş değil.

    Koridorda askerler

    Oturum esnasında bir diğer dikkat çeken olaysa Kongre'de alınan "güvenlik önlemleri" oldu. Kongre'nin koridorlarında ABD askerleri uyurken görüntülendi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum