Ulusal Mandolin Festivali için gün sayıyor

    ZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez Ulusal Mandolin Festivali düzenlenecek. 10-12 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festival opera sanatçısı ve tenor Hakan Aysev de bir konser verecek. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, tüm İzmirlileri açılış konserine ve festivale davet etti.

    Ulusal Mandolin Festivali için gün sayıyor
    06 Haziran 2022 - 10:45 - Güncelleme: 06 Haziran 2022 - 10:46

    DEÜ Müzik Anabilim Dalı öncülüğünde düzenlenecek ve 3 gün sürecek olan 1'inci Ulusal Mandolin Festivali Doç. Dr. Mümtaz Hakan Sakar'ın şefliğinde, Hakan Aysev ve Zhanna Aktürk'ün katılımlarıyla İzmir Mandolin Orkestrası ve Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Yaylılar Orkestrası'nın 10 Haziran'da Cumhuriyet Meydanı'nda vereceği konser ile başlayacak.

    Açılışın konserinin ardından 1-12 Haziran'da etkinlikler DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda devam edecek. Konserlerde, Zeytin Çekirdekleri Mandolin Orkestrası, Mandolinata İstanbul, ALKÜ Mandolin Topluluğu, Grup Dostyürek, Okul Çalgıcıları Mandolin Topluluğu ve İzmir Mandolin Orkestrası'nın yanı sıra, Münevver Eren, Mücahit Eren, Serpil Özyüksel, Gözde Özyüksel, Ersil Zhanna Aktürk, Natalia Barış, Ataç Aydın, Alesker Abbasov, Bülent Yazıcı, Ender Bilge, Sezen Aksu, Güney Gencol, Özgür Deveci ve Olga Guseyinova sahne alacak. Festivalle ilgili detaylı bilgiye, 'https://bef.deu.edu.tr/tr/izmir-mandolin-festivali/' adresinden ulaşılabilecek.

    FESTİVALE DAVET

    Adını İzmir'in şanlı kurtuluş gününden alan Dokuz Eylül Üniversitesi'nin kurtuluşun 100'üncü yılında 1. Ulusal Mandolin Festivali ile önemli bir etkinliğe imza attığını söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Güzel İzmir'imiz liman kenti olması nedeniyle yıllarca birçok kültüre ev sahipliği yaptı. Mandolin çalgısı da özellikle Levantenlerin etkisiyle birlikte kentimizin önemli değerleri arasına girdi. Cumhuriyet döneminde müzik eğitimiyle özdeşleşen mandolini, İzmir'imizin kurtuluşunun 100'üncü yılında ilkini gerçekleştireceğimiz Ulusal Mandolin Festivali ile yeniden canlandıracağız. İnanıyoruz ki festivalle birlikte her yaş grubundan insanın mandoline olan ilgisi artacak. Etkinliklerimize tüm İzmirlileri bekliyoruz" dedi.

    MANDOLİNE İVME KAZANDIRILACAK

    DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mümtaz Hakan Sakar ise 1. Ulusal Mandolin Festivali ile İzmir'in yine farklılığını ve ayrıcalığını ortaya koyacağını söyledi. Sakar, "Mandolinin, bir eğitim çalgısı olduğunu söyleyebiliriz. İzmir'de geçmişi olan bir çalgı için farkındalık yaratalım ve yeniden ivme kazandıralım istedik. İzmir'de mandolin orkestraları var. Şefliğini yaptığım İzmir Mandolin Orkestrası da mandolini daha çok tanıtmak için birçok yerde sahne almaya devam ediyor. Levantenlerle birlikte kente gelen mandolin, 1940'lı yıllarda da öğretmen Fikri Şenürkmez'in çabalarıyla da büyük ilgi görmüş. Biz de Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda eğitim planlarımızı revize ediyoruz. Mandolini ders olarak da bireysel çalgı olarak da programlarımıza ekleyeceğiz. Öğretmenlik mesleğinde daha çok kullanılabileceğine inanıyoruz. İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yılında mandolini yeniden canlandırmak istiyoruz" diye konuştu. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum