Titanik batığına turist taşıyan denizaltı kayıp

    Enkaza tur düzenleyen denizaltıyla iletişim, dalıştan yaklaşık 2 saat sonra kesildi. Kaybolanları bulmak için arama çalışması başlatılırken, denizaltının yaşam desteği süresi açıklandı.

    Titanik batığına turist taşıyan denizaltı kayıp
    20 Haziran 2023 - 12:52
    Titanik'in enkazını incelemek isteyen turistleri taşıyan denizaltı, Kuzey Atlantik'te kayıplara karıştı. Derin deniz keşifleri için insanlı denizaltılarla tur düzenleyen OceanGate Expeditions şirketi, kaybolan denizaltının kurtarma operasyonunun konusu olduğunu doğruladı.

    Yapılan açıklamada, "Mürettebatı güvenli bir şekilde geri getirmek için tüm seçenekleri araştırıyoruz ve seferber ediyoruz." denildi.

    Söz konusu denizaltı için pazartesi günü geniş kapsamlı arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Çalışmalara hava araçları da destek veriyor.

    Kişi başı maliyeti 250 bin dolar
    Titanik'in enkazına dalış ve çıkışın yaklaşık 8 saat sürdüğü belirtilirken, enkazı görmek üzere düzenlenen 8 günlük turun maliyeti kişi başı 250 bin dolar olarak açıklandı.



    İrtibat 1 saat 45 dakika sonra kesildi
    ABD Sahil Güvenlik, akşam saatleri boyunca yüzey aramaları yapmaya devam edeceğini söyledi. Dünyanın gündemini meşgul eden denizaltı ile temas, pazar günü yaptığı dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesildi. Haber alınamayan denizaltının 70 ila 96 saat arasında yaşam desteği bulunuyor. Yolculardan biri, Pasifik'te dünyanın bilinen en derin noktası olan Challenger Deep'e inen ilk insanlardan olan İngiliz vatandaşı Hamish Harding'di.
    İsmi açıklanan yolcular arasında Paul-Henri Nargeolet ile Pakistanlı baba-oğul Şehzade ve Süleyman Davud da yer alıyor.

    Enkazı görmeye gidiyorlardı
    OceanGate Expeditions, yaklaşık 4 bin metre derinlikteki Titanik'in enkazını görmek için keşif gezisini yürüten organizasyon olarak biliniyor. Şirketten yapılan açıklamada şöyle denildi:
    Sualtı aracıyla yeniden bağlantı kurmaya çalışırken, çok sayıda devlet kurumundan ve deniz şirketinden aldığımız acil ve kapsamlı yardım için minnettarız.

    Titanic Enkazı 20 Yılda Yok Olacak » Kozan Demircan

    Batan Titanik'in hikayesi
    Gemi, 10 Nisan 1912'de İngiltere'nin Southampton kentinden New York'a doğru yola çıktı. Ardından, 14-15 Nisan arasında, gece yarısı buzdağına çarptı ve üç saatten daha az bir zamanda battı. ABD Senatosu'nun felaketle ilgili raporuna göre, toplam 1517 kişi öldü. 2 bin 223 yolcu ve mürettebattan 706'sı hayatta kaldı.
    CNN International'ın haberine göre, geminin tahmini inşa maliyetinin 7,5 milyon dolar olduğu konuşuluyor. Titanik'in enkazı 1985'te keşfedildi ve okyanusun dibinde iki parça halinde oturuyor.

    Kanada'dan hava desteği
    Bu arada Kanada Silahlı Kuvvetleri, kayıp denizaltının aranmasına yardımcı olmak için uçak seferber etti.
    Silahlı Kuvvetlerden yapılan açıklamada, "Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden CC-130 Hercules de aramaya katılmaya hazırlanıyor." denildi.



    Denizaltıyla ilgili belirsizlikler
    ABD ve Kanada makamları arama çalışmalarını sürdürürken, kayıp denizaltıya ne olduğu, neden yüzeydeki ekiplerle bağlantısını kaybettiği, nerede ya da ne kadar derinde olabileceği belirsizliğini koruyor.
    Suyun üstünde, açık havada radar ve diğer iletişimler sayesinde nesneler tespit edilebiliyor. Ancak bu durum, su altına sıra geldiğinde değişiyor.
    Su altında ışınlar, birkaç metre sonra etkisini kaybediyor. Bu da radar ve GPS'in olmadığı anlamına geliyor.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum