• Reklam

Tunç Soyer : İzmir geleceğin Türkiye'sinin inşa edildiği yer olacak

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin 18'incisini düzenlediği 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri' törenle sahiplerini buldu. 31 başvurunun ödüle değer bulunduğu törende konuşan Başkan Tunç Soyer, "Bu ülkenin yarınlarına, insanlarının hayallerine hep birlikte sahip çıkacağız. Ve göreceksiniz, İzmir geleceğin Türkiye'sinin inşa edildiği yer olacak" dedi.

Tunç Soyer : İzmir geleceğin Türkiye'sinin inşa edildiği yer olacak
11 Ocak 2023 - 11:48 - Güncelleme: 11 Ocak 2023 - 11:57

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği, kent tarihine duyarlılığın simgesi haline gelen Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri 18'inci kez törenle sahiplerini buldu. 31 başvuru ödüle değer görüldü. İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi'nde düzenlenen törende, 2018 yılında Seçici Kurul Başkanlığı yapan ve 2020 yılında vefat eden mimar, şair Cengiz Bektaş anıldı. Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Hatırlatmak isterim ki bu projemiz bir yarışma değil. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri ile İzmir'in geçmişini geleceğe taşıyan bir ölümsüzlük köprüsü inşa ediyoruz. Bu ödül yalnızca tarihe değil, aynı zamanda geleceğe olan saygımızın bir ifadesi. Çünkü geçmişini anlamayan bir toplumun geleceği de olmaz. Bizim için geçmiş, yad edilmesi gereken bir anı değil. Geleceğimizin inşasına rehberlik eden bir ışıktır. İşte bu yüzden bugün ödül alan her değerimiz, bizim geleceğimizin teminatıdır" dedi.

'HAYALLERİMİZİ KAYBEDERSEK, HER ŞEYİMİZİ KAYBEDERİZ'

İzmir'in 8 bin 500 yıllık kültüründen aldıkları ilhamla geleceği inşa etmek için yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Tunç Soyer, "Yaşamı dönüştürmemizin yegane yolu, her ne pahasına olursa olsun hayallerimize sahip çıkmaktan geçiyor. Bugün burada ödül alsın almasın, İzmir'in bütün değerleri bu şehir için, memleket için, gezegenimiz için hayal kurmaktan vazgeçmeyen insanların eseridir. Kendisine bir alırken, yaşama iki veren gerçek kahramanların. Tire'deki terzi Erdoğan Akıner, körüklü çizme ustası Hasan Hüseyin Öter, Kemeraltı'ndaki Kadriye Yağcı ve daha niceleri. Bu yüzden hayal kurmaktan ve büyük bir kararlılıkla geleceği inşa etmekten asla vazgeçmedik. Vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımıza yalnızca geçmişi değil, geleceği de miras bırakabilmenin parolası budur. Çünkü biliyoruz ki hayallerimiz, hiçbir sınırı olmayan ortak memleketimizdir. Ve hayallerimizi kaybedersek, her şeyimizi kaybederiz. Bu ülkenin yarınlarına, insanlarının hayallerine hep birlikte sahip çıkacağız. Ve göreceksiniz ki İzmir, geleceğin Türkiye'sinin inşa edildiği yer olacak" diye konuştu.

BU ÖDÜL TÖRENİ BÜYÜK BİR ADANMIŞLIĞIN ESERİ

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi Başkanı, Yüksek Mimar ve Koruma Uzmanı Burçin Altınsay Özgüner ise "Seçici kurulda görev yapmaya davet edilmek ve başkanlık görevini yürütmek benim için büyük bir onur. 2023 yılı itibariyle bu güzel ödülün 20'nci yılı da olacak. Yarışmanın niteliklerini geliştirmek, kapsamını genişletmek hiç de kolay bir şey değil. Bizim gibi ülkelerde bu çok zor bir iş. Büyük bir adanmışlık gerek. Kültür varlıklarının fark edilmesinin ve kaydedilmesinin sağlanması, böyle bir ödül programı pek de benzeri olmayan bir şey" dedi.

ÖDÜLLERİNİ BAŞKAN SOYER'DEN ALDILAR

Başkan Soyer, Tarihi Yapıda Yaşam Kategorisi Jüri Özel Ödülü'nü, Yavuz Kitabevi sahipleri Birgül ve Rakıp Kitapçı'ya, Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü'nü Sacide ve Rüştü Sevgel Evi'ni (Birgi) temsilen Ruhşen Cingöz'e, Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü'nü İzmir Körfezi Batıkları kitabı yazarı Uluç Hanhan ve ailesine takdim etti. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum