• Reklam

TÜBİTAK Gemisi, İzmir Körfezi'ni gözlemliyor

İZMİR Körfezi'ni yeniden yüzülebilir hale getirme hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile yürüttüğü Oşinografik İzleme Projesi kapsamında körfezdeki değişimi bilimsel veriler ışığında gözlemliyor.

TÜBİTAK Gemisi, İzmir Körfezi'ni gözlemliyor
11 Mayıs 2022 - 19:15 - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 - 19:23

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK iş birliğiyle yürüttüğü İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi kapsamında Körfez'deki çalışmalara devam ediyor. Türkiye'de gözlem ve modelleme ile su kalitesinin izlendiği ilk sistem unvanı taşıyan projede 17 kişilik uzman kadro görev alıyor. Her mevsim birer kez olmak üzere yılda 4 kez TÜBİTAK Marmara gemisiyle Körfez'e açılan bilim insanları sudaki fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik kaliteyi ölçüyor. Bu yöntem sayesinde sudaki değişim ve ekolojik gelişmeler kontrol edilebiliyor. İki yıl sürecek proje kapsamında, 2022 yılında işletmeye alınacak olan Mordoğan Atıksu Arıtma Tesisi'nin deşarj bölgesinde, 3 istasyonda mevsimsel örneklemelerle birlikte İzmir Körfezi'nde toplam 39, Yeni Foça ve Seferihisar Akarca koylarından 9'ar istasyonda gözlem yapılıyor. Bu yıl ilk kez, geçtiğimiz yıllardaki çalışmalara ek olarak İzmir Körfezi'ne akan ana derelerden Ağıl, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Peynircioğlu, Bostanlı, Ilıca, Bornova, Meles, Manda, Poligon, Hacıahmet gibi derelerden ayrıca Gediz Nehri'nin deniz ile buluştuğu noktalardan aylık örneklemeler de yapılıyor. Böylece körfeze gelen kirlilik yükü ve sediment taşımını hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunuyor. 3 milyon 400 bin liraya mal olan proje, deniz altındaki canlı yaşamını da izleme imkanı sağlıyor. Proje kapsamında bilimsel çalışmayı destekleyecek şekilde 12 ayrı noktadan su altı görüntüleme yapılıyor ve arıtma tesislerinin bölgelerine olan etkileri de gözleniyor.

GEDİZ NEHRİ'NİN KÖRFEZLE BİRLEŞTİĞİ NOKTADAN DA ÖRNEKLEME ALINACAK

İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Şube Müdürlüğü'nde görevli Su Ürünleri Mühendisi Senem Karabağlı, "TÜBİTAK 57 istasyondan 4 mevsim numuneler alacak. Su altı görüntülemeleri de yapacak. Körfezdeki iyileşme çalışmaları 20 yılı aşkın süredir izliyoruz. Bu sene ilk defa ayrıca körfeze akan 10 ana dereden ve Gediz Nehri'nin körfezle birleştiği çıkış noktasından da aylık olarak örneklemeler alınacak ve bunlarda TÜBİTAK tarafından incelenecek. Yüzülebilir Körfez hedefine adım adım yaklaşıyoruz" diye konuştu.  

HEDEF YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ

İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Şube Müdürlüğü Hidrograf Jeoloji Mühendisi Bora Sonuvar ise 2022 yılının ilk örneklemesini gerçekleştirdiklerini belirtip, "İzmir Körfezi yaklaşık 67 kilometrelik bir derinliğe sahiptir ve açık denizden kara içine doğru ilerler. Bunun 12 kilometrelik kısmı iç körfezimizi oluşturur. İzmir Körfezi dış, orta ve iç körfez olmak üzere üçe bölünür. TÜBİTAK Marmara araştırma gemisi de bu bütüncüllük içerisinde hem su kolonunda hem de sedimantasyon ölçümler yapacak. Sabit istasyonlardan örneklemeler alınarak fiziksel ve biyokimyasal değerlendirmeleri yapılır. Su kolonu ve ana su kütleleri içerisindeki deniz canlılığı değerlendirilir. İZSU Genel Müdürlüğü körfezdeki canlılığı bilimsel veriler ışığında inceliyor. Besin zincirinin en üstünden en alt deniz canlısına tek hücreliler dahil olmak üzere değerlendiriliyor. Bu izlemlere biz de sahip olduğumuz 'Metoo Oşinografik İstasyonlar' vasıtasıyla destek veriyoruz. Bütün raporlara, 7/24 yapılan ölçümlerle elde edilen verilere ulaşılabiliyoruz" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum