'Terra Madre Anadolu' gastronomi fuarının tanıtımı yapıldı

    İzmir'de 2022'de 'Terra Madre Anadolu' adıyla düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarının tanıtımı Ödemiş'in Demircili Mahallesi'nde yapıldı. Fuarın lansmanında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Terra Madre, Anadolu mutfağının bu eşsiz tariflerine yeni pazarlar kazandıracak ve onları hak ettiği itibara ulaştıracak" dedi.

    'Terra Madre Anadolu' gastronomi fuarının tanıtımı yapıldı
    21 Kasım 2021 - 14:11 - Güncelleme: 21 Kasım 2021 - 14:13

    İzmir, gıda hareketi Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde 'Terra Madre' gastronomi fuarına ev sahipliği yapacak. İki yılda bir İtalya'nın Torino kentinde yapılan fuar ilk defa İzmir'de düzenlenecek. Terra Madre,  İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eş zamanlı olarak 2-11 Eylül 2022 tarihleri arasında 'Terra Madre Anadolu' adıyla gerçekleşecek. Fuarın tanıtımı Ödemiş'in Demircili Mahallesi'nde geniş bir katılımla yapıldı. Tanıtım etkinliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi İzmir Köy- Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, İzmir İtalya Başkonsolosu Valerio Giorgio ve eşi Michelle Moubarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve eşi Müyesser Özuslu, belediye başkanları ve eşleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Ödemiş Demircili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun, Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleri Odası Başkanı Hülya Çavuş, bölgedeki üretici kooperatiflerinin başkanları ve ortakları, Büyükşehir bürokratları, meclis üyeleri ve bölge muhtarları katıldı.

    'HEPİNİZİN EKMEĞİNİ BÜYÜTECEĞİZ'

    Tanıtım etkinliğinde konuşan zmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Terra Madre Anadolu Fuarı için çok heyecanlıyım çünkü dünyanın lezzetlerini İzmir'le, İzmir'in lezzetlerini dünyayla buluşturacağız. Ürettiklerinizi ihraç edeceğiz. Hepinizin ekmeğini büyüteceğiz" dedi. Terra Madre'nin sözcük anlamının 'toprak ana' olduğunu ifade eden Soyer, "Bu büyük organizasyonu İzmir'e ve ülkemize taşımamızın tek bir gayesi var. Küçük üreticimizi ihracatçı haline getirmek. Köylümüzü içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan kurtararak ekmeğini büyütmek. Anadolu mutfak kültürü, bu coğrafyanın bereketli toprakları, havası ve suyuyla yoğrulmuş. Ülkemizde üretilen tarımsal ve gastronomik ürün zenginliğinin dünyada eşi benzeri yok. Bu kültürün dünyaya anlatılması ve tanıtılması gerekiyor. Terra Madre, Anadolu mutfağının bu eşsiz tariflerine yeni pazarlar kazandıracak ve onları hak ettiği itibara ulaştıracak" ifadelerini kullandı.

    'DEĞİRMENDEN FIRINA, SONRA SOFRAYA'

    Terra Madre lansmanı öncesinde, Ödemiş Demircili Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin yaklaşık 20 yıldan beri atıl durumda olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek yeniden devreye alınan taşlı tip un değirmeninin açılışı yapıldı. Soyer, Ödemiş Demircili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun'dan kooperatif ürünleri ve işleyişiyle ilgili bilgi aldı. Değirmen açılışında bereket simgesi olarak testi kırıldı ve küçük çuvallara doldurulan ata tohumu karakılçık buğdayı Soyer ve protokol tarafından değirmene verildi. Değirmenden ilk çıkan un çuvala konularak Demircili Köyü evlerindeki taş fırınlara ekmek yapılmak üzere bırakıldı. Ardından  Soyer, üreticilerin fırınlarında pişen karakılçık buğdaylı ekmeği çıkardı ve tadına baktı.



     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum