Tehlikeyi göze alarak balık tutuyorlar

    İZMİR'de tuzlu deniz suyu ve olumsuz hava koşulları nedeniyle demir aksamı ve ahşap malzemeleri çürüyen seyir terasları, beton bariyerle kapatılıp, uyarı levhası asılmasına rağmen balık tutanlar tarafından kullanılıyor. Tehlikeyi göze alarak balık tuttuğunu dile getiren Hakan İnce (50), seyir terasında bakım ve onarım gerektiğini söyledi.

    Tehlikeyi göze alarak balık tutuyorlar
    11 Ekim 2022 - 11:30 - Güncelleme: 11 Ekim 2022 - 11:32

    İzmir'de Pasaport iskelesi ile Çakabey rıhtımı arasındaki kıyı bandında yer alan seyir terasları, tuzlu deniz suyu, olumsuz hava koşulları nedeniyle yıprandı ve tehlike arz etmesi sonrasında kullanıma kapatıldı. 2002 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı merhum Ahmet Piriştina döneminde inşa edilen 3 seyir terasından 2'sinde meydana gelen çürüme ciddi boyutlara ulaştı. Çakabey Rıhtımı tarafında kalan iki terasın demir aksamı ve ahşap malzemelerinin tuzlu deniz suyunun etkisiyle çürüdüğü, bazı ahşap malzemelerinin de yerlerinden çıktığı görüldü. Tehlike oluşturduğu için beton bariyerle girişi kapatılıp, uyarı levhaları konulmasına rağmen seyir terasları, balıkçılar tarafından kullanılıyor. Tehlikeye göze alarak balık tutmaya çalıştığını belirten Hakan İnce (50), çürüyen ahşap bölgelere ilişkin kendi elleriyle önlem aldığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, yıkım kararı olduğu için seyir teraslarına ilişkin yenileme ihalesi yapılamadığı belirtildi.

    TEHLİKEYİ GÖZE ALIYORLAR

    Kullanıma kapalı olmasına rağmen beton bariyerleri aşıp tehlikeyi göze alarak seyir terasında balık tutan Hakan İnce, "7 yıldır burada balık tutuyorum. Seyir terası 2-2.5 yıldır bu halde.  İnsanlar burada hatıra fotoğrafı çektiriyordu, tehlike arz etmemesi için bir yıl kadar önce betonları koydular. Seyir terasnın tadilatının yapılacağı söylendi, halen bekliyoruz. Tehlikeyi göze alarak balık tutmaya çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızla önlemler almaya çalışıyoruz ama yetmiyor. Bunların yenilenmesi, bakımı yapılması gerekiyor. Her sene üstlerine epoksi boyalarının yapılması, zımpara yapılması gerekiyor" dedi.

    'PASAPORT İSKELEDEKİ TERAS DAHA SAĞLAM'

    Pasaport İskelesi tarafında kalan terasın daha sağlam olduğunu ifade eden İnce, "Sahil Güvenlik botlarının ipleri gerili olduğu için orada pek fazla olta atmıyor ve insanlar fazla yaklaştırılmıyor. O nedenle Pasaport İskelesi tarafında kalan terasın daha sağlam ve düzgün. Buradakiler gibi bozuk değil. Alttaki dubalar, demirler sağlam gibi görünüyor. Aşırı bir yük binerse alt taraftaki demirler kırılabilir" diye konuştu.

    'YIKIM KARARI NEDENİYLE YENİLEME İHALESİ YAPILAMIYOR'

    Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise, seyir teraslarına ilişkin İzmir 8. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yıkım kararı verildiği için yenileme ihalesi yapılamadığı belirtildi. Açıklamada, "Pasaport İskelesi ile Çakabey Rıhtımı arasındaki kıyı bandında Ahmet Piriştina döneminde 2002 yılında seyir terasları yapıldı. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri Müdürlüğü İzmir İşletmesi Müdürlüğü 2004'te gerekli izinler alınmadığı ve hukuki altyapı tamamlanmadığı için İzmir 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açmış ve mahkeme yıkımı kararı vermişti. Yıkım kararı üzerine seyir terasları vatandaşların kullanımına kapatıldı.  Yıkım kararı olduğu için de yenileme ihalesi yapılamıyor" ifadelerine yer verildi. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum