Su ürünleri yetiştiriciliği ihracatında hedef 1 milyar dolar

    MUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, su ürünleri yetiştiriciliğinde 2023 yılında 150 bin ton ihracat, 1 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

    Su ürünleri yetiştiriciliği ihracatında hedef 1 milyar dolar
    25 Ocak 2023 - 00:17 - Güncelleme: 25 Ocak 2023 - 00:18

    Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2023'te gerçekleştirilmesi planlanan projeler hakkında basın toplantısı düzenledi. Müdürlük binasının konferans salonunda gerçekleştirilen toplantı da konuşan Saylak,  "2023 yılı, tartışmasız tarımın yılı olmak zorunda. Türkiye yüzyılına hazırlanıyoruz. Yurdun dört bir yanından gelipte  Muğla'da meyve bahçesi satın alıp, ekmeyen, dikmeyen, üretim yapılmayan arazi varlığına da sahibiz. Bu ciddi bir kayıp" dedi.

    "YEREL YÖNETİMLERDE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI"

    Deniz dibi temizliğinin önemine değinen Müdür Saylak, "Muğla'da tarımı sadece tarım olarak değerlendirirseniz köklerinden, bağlantılarından, turizmden, çevreden soyutlarsınız. Denizlerimizi temiz tutarsak sürdürülebilir su ürünleri avcılığını, gelecek kuşaklara da aktarabiliriz. İnsanın olduğu her yerde çöp var, kirlilik var. Üstümüze düşmeyen görevlere de müdahale etmek boynumuzun borcu. Yerel yönetimlerde üzerine düşeni yapmalı. Bize miras bırakılan bu toprakları gelecek kuşaklara aynı şekilde bırakmalıyız. 65 noktada 20 bin metrekare ağ toplandı" diye konuştu.

    Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Saylak, su ürünlerinde 2023 yılında 150 bin ton ihracat, 1 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirterek, "Türkiye'nin hedefi 1 milyar dolardı. Biz bu hedefi sadece Muğla olarak gerçekleştireceğiz. 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın birinci hedefi, vatandaşımıza sağlıklı güvenilir gıdayı daha düşük fiyata ulaştırmaktır. İlimiz, Eylül-Ekim aylarında ülkemizin dört bir yanından gelen arıcılarımızla beraber yaklaşık 1 milyon 500 bin arı kolonisine ev sahipliği yapıyor. Muğla'da yaklaşık 915 bin 519 koloni sayısı ile ortalama 8 bin ton çam balı üretiliyor. Çam balı nedeniyle ilimizde yaklaşık 5 bin kişi arıcılık ile uğraşıyor" dedi.

    2023 hedeflerini açıklayan Müdür Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü;

    "2023 yılında su ürünleri kontrol ve denetim gemisinin kaynağı ayrıldı. Buzağı ölüm oranını yüzde 6'dan 3'e düşürmeyi hedefliyoruz. Buzağım doğdu alo ihbar hattı ile üreticiye destek veriyoruz. 1000 kadın üreticiye 10 bin koyun, 400 koç dağıtacağız. Milas Topraksız Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuracağız. Yerelde kırsal kalkınma modeli ile Muğla markasına kavuşacak. 12 milyon liralık proje ile Muğla'nın 4 ayrı noktasında Muğla'da üretilen tüm değerlerin satışı ve destinasyonu yapılacak. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum