Sporun birleştirici gücü Türk ve Ukraynalı küçük satranççıları buluşturdu

    UKRAYNA'daki savaş nedeniyle zorluk yaşayan ve turnuvalara katılamayan, ulusal derecelere sahip Ukraynalı 7 çocuk satranç sporcusu Türkiye'ye geldi. Ukraynalı küçükler, akranı milli Türk satranç sporcularıyla birlikte antrenman yapıyor.

    Sporun birleştirici gücü Türk ve Ukraynalı küçük satranççıları buluşturdu
    20 Ocak 2023 - 12:32 - Güncelleme: 20 Ocak 2023 - 12:33

    Ülkeleri Ukrayna'daki savaş nedeniyle turnuvalara hazırlanma ve katılmakta güçlük yaşayan 8-10 yaş grubu, ulusal derecelere sahip 7 satranç sporcusu Türkiye'ye geldi. Ukraynalı küçük satranççılar, 21-23 Ocak'ta Antalya'da düzenlenecek Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'na akranları olan Türk milli satranç sporcularıyla birlikte hazırlanıyor.
    Benzer bir organizasyonu geçmişte Sırbistan ve Rusya'daki okullarla yaptıklarına dikkati çeken İzmirli satranç şampiyonu Fethi Apaydın, Ukrayna'dan 7 küçük sporcu ve iki antrenörünü ağırladıklarını söyledi. Her şeyden önce ülkelerinde zorluk yaşayan ve turnuvalara katılamayan Ukraynalı küçük sporculara ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Apaydın, "Ukrayna'dan gelen antrenörlerinden birisi büyük usta diğeri uluslararası usta unvanına sahip ve aynı zamanda U12 milli takımının da antrenörleri. Gelen Ukraynalı çocuklar arasında 8 yaş kızlarda Avrupa hızlı satranç şampiyonu, yine kızlarda Avrupa üçüncüsü, erkeklerde Avrupa üçüncüsü olan sporcular yer alıyor. Ukrayna takımının yaş ortalaması 10. Türk sporcular arasında ise Avrupa Okullar Şampiyonası'nda üçüncü olan sporcumuz ve çeşitli ulusal derecelere sahip kuvvetli sporcularımız bulunuyor. Türk takımının yaş ortalaması ise 9. Ukraynalı sporcularla yaptığımız bu organizasyon sayesinde, aynı zamanda 21-23 Ocak'ta Antalya'da düzenlenecek Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası öncesinde kendi sporcularımız için de iyi bir antrenman yapma imkanı bulmuş oluyoruz" dedi.

    'MUTLU OLDUKLARI SPORU YAPIYORLAR'

    Savaş nedeniyle Ukraynalı sporcuları Türkiye'de ağırladıklarını kaydeden Fethi Apaydın, savaşın bir an önce son bulmasını dileyerek onların ülkesinde de aynı organizasyona katılmak istediklerini belirtti. Dünya satrancında ilgi gören bu sistemin hızla büyüdüğünü ifade eden Apaydın şunları söyledi:
    "Her şeyden önemlisi sporun birleştirici gücü ile çocukları olumsuz ortamdan çıkarıp mutlu oldukları sporu yapmalarını sağlıyoruz. Buradaki her misafire aile ortamı sunuyoruz. Çocuklarının başlarında gelen annelerin mutluluğu da bizim için önemli bir detay. Ukraynalı anneler ülkemizin misafirperverliğini ve kültürünü sıkça dile getiriyor. Yakın zamanda Tunus'un bir eğitim kulübü ile protokol imzaladık. Sırada Tunus organizasyonu planımız var. Bu sisteme dünya satrancında öncülük ediyoruz. Önce biz onları misafir ediyoruz sonra karşı takım bizi ülkesinde misafir ediyor. Gelen takım sadece uçak biletlerini alıyor ve diğer tüm masraflar ev sahibine ait oluyor. Ukrayna takımı için bir değişiklik oldu, tüm çocuklar çok mutlu." (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum