Soyer'den elektrik fabrikası ve otogar metrosu isyanı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, bir tv programında İzmir’in bütçe güvenilirliği, kentsel dönüşüm ve raylı sistem projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Soyer, merkezi idareye Elektrik Fabrikası ve Halkapınar-Otogar metro projesi üzerinden eleştirilerde de bulundu.

    Soyer'den elektrik fabrikası ve otogar metrosu isyanı
    20 Ocak 2022 - 11:36 - Güncelleme: 21 Ocak 2022 - 15:23

    Büyükşeir Belediye Başkanı Tunç Soyer TV100’de yayınlanan ‘Kerem Kırçuva ile 10’dan 12’ye’ programına konuk oldu. 

    Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ‘100.yılında İzmir’ mesajlarıyla açılan programda İzmir’in bütçe güvenilirliği, kentsel dönüşüm, tarım, raylı sistem projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Soyer ayrıca erken seçim sorusunu rakamlar ve anektodlarla yaptığı çarpıcı bir ‘yoksulluk’ çıkışıyla yanıtladı. Soyer ayrıca merkezi idareye Elektrik Fabrikası ve Halkapınar-Otogar metro projesi üzerinden eleştirilerde de bulundu. 

    ELEKTRİK FABRİKASI VE OTOGAR METROSU ÇIKIŞI! 
    Soyer, hükümetin muhalif projelerini engellediği yönündeki tartışmalara da İzmir parantezi açtı. "'Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin yolu vardır' derler" diyen Soyer, "Biz ne olursa olsun devam edeceğiz. Biz o koşullar içinde en iyisini yapmak için geldik bu koltuğa!" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca, "Hiç içime sinmeyen iki örneği de söylemek isterim. İzmir'de bir elektrik fabrikası var, sembol binalardan biri... Olağanüstü güzel bir yapı... 2019 yılının Mart sonunda göreve geldikten sonra 14 Nisan'da yapılan ihaleye girdi ve 35 milyon bedelle kazandık. Ve fakat ihaleyi iptal ettiler. 3 senedir o asırlık bina çürümeye devam ediyor. Bize vermemek için yeniden ihale de yapmıyorlar. Bu anlaşılır birşey değil! Burada ticaret yapmayacağız, rant peşinde değiliz. Bir kültür sanat merkezi olarak kamuya açacağız. Bir örnek daha var... Halkapınar-Otogar metrosu... İzmir'de hükümetin bir metre metro tüneli yok! Anlaşılır bir şey değil... Bu neden böyledir? Türkiye'nin her yerinde yapılır, bir tek İzmir istisnadır. 4.5 kilometrelik bir metro hattı 2014’ten beri hükümetin yatırım planında durur, her sene bir izbedelle geçilir gider. Bu sene de 3 bin lirayla geçmişler yine! 2014’ten beri bir adım atılmış değil" dedi. 

    DÖNÜŞÜM MESAJLARI 
    Soyer kentsel dönüşüm konusunda ise şu mesajları verdi: Bizim kentsel dönüşüm konusunda İzmir modeli adını verdiğimiz bir model var. Bu da yerinde dönüşüm. Bu vatandaşla müteaahit arasında belediyenin arabuluculuk rolü üstlenmesi demek. Belediye bu alışverişte bir pay almıyor ama hem vatandaşı hem de müteaahiti koruyor. Böyle bir model Türkiye’de yok! Zor bir model. Neden zor? Biz tek tek vatandaşların tapularını teslim alıyoruz. Vatandaş bize güveniyor, hakkını devrediyor. Sonra müteahhite oran veriyoruz. Kazancını makul seviyede tutuyoruz. Her ikisini de birlikte başarmak kolay değil. O nedenle zaman alıyor. Geçmiş dönemde müteaahitler paylarını artırmak için ihalelere girmeme yolunu seçtiler. Şimdi biz belediyenin şirketini sokuyoruz ihaleye. Böyle olunca elden gideceğini düşünen müteahhit de ihaleye giriyor. 6-7 bölgede dönüşüm olanca hızıyla devam ediyor. 


    YORUMLAR

    • 0 Yorum